Lazimnya, keradangan berpunca daripada jangkitan bakteria helicobacter pylori (H. pylori) yang turut menjadi penyebab utama kepada kebanyakan ulser perut.
Masalah gastrik sering menyerang individu yang skip breakfast dan kerap juga menyerang ketika berpuasa.
Bagaimana penyakit gastrik terjadi?
TEKANAN (stress), rangsangan atau tindak balas bahan kimia daripada ubat, makanan dan jangkitan bakteria boleh menyebabkan pembengkakan di kawasan permukaan perut.
Pembengkakan yang timbul akibat daripada tindak balas setempat inilah yang menyebabkan seseorang itu mendapat gastritis atau lebih dikenali sebagai gastrik.
Punca lain adalah seperti berikut:
- Penggunaan kerap ubat penahan sakit bagi melegakan kesakitan tertentu seperti aspirin, ibuprofen dan naproxen
- Pengambilan alkohol yang berlebihan
- Pengambilan kokain
- Merokok
- Stres
- Gangguan autoimun
- Penyakit crohn
- Radiasi dan kemoterapi
- Makan atau minum bahan-bahan menghakis seperti racun
- Pengaliran semula hempedu ke dalam perut
- Rembesan asid gastrik yang berlebihan
- Jangkitan kuman/parasit, terutamanya di kalangan mereka yang lemah sistem ketahanan badannya
- Lain-lain masalah perubatan seperti HIV/AIDS, penyakit buah pinggang.
Tanda-tanda serangan gastrik:
1. Sakit perut pada bahagian atas perut atau abdomen
2. Rasa senak, berangin atau pedih.
3. Rasa tidak selesa dan kembung
4. Sendawa berulang kali
5. Kerap kentut selepas makan
6. Rasa mual atau loya dan muntah
7. Berat badan turun (peringkat kronik)
8. Najis berwarna hitam seperti tar dan muntah yang mengandungi darah (peringkat kronik)
9. Hilang selera makan
10. Berat badan turun (pada peringkat teruk)
Bagaimana mencegah serangan gastrik?
Terdapat pelbagai cara perubatan moden dan tradisional untuk mengurangkan dan sekaligus merawat gastrik. Namun sangat penting untuk mencegah ia daripada berlaku daripada merawat. Betulkan?
Sekiranya anda daripada jenis yang perut sensitif atau pernag mengalami serangan gastrik, penyakit ini boleh berulang datang kembali. Jadi sangat penting untuk menjaga pemakanan dan menjaga waktu makan
Cara mencegah serangan gastrik:
1. Makan mengikut waktu. Pastikan tidak skip 'breakfast'. Kebanyakan yang terkena serangan gastrik kerana lewat mengambil sarapan akibat kesibukan berkerja
2. Elakkan makanan ringan, jeruk kering atau basah.
3. Elakkan minuman bergas dan alkohol.
4. Elakkan cuka dan makanan pedas-pedas.
Pengambilan susu juga baik untuk pesakit gastrik. Protein susu daripada sumber soya Non-GMO, ESP juga dapat mengurangkan gejala gastrik
- ESP kaya dengan kacang soya berkualiti tinggi. Ia bersifat alkali dan mampu membantu meneutralkan lebihan asid hidrolik yang dirembeskan oleh kelenjar perut
- ESP ini juga mengandungi kandungan protein yang tinggi boleh membantu sistem pencernaan bekerja dengan baik kerana sistem pencernaan kita mula 'bekerja' apabila wujudnya unsur protein dalam perut.
- Nutrien yang terdapat didalam ESP ini juga mampu membantu membina sel-sel badan yang baru bagi menggantikan sel-sel lama yang telah rosak akibat hakisan oleh asid hidrolik sewaktu proses pencernaan itu berlaku.
- ESP juga kaya dengan kandungan kalsium serta membantu mengenyangkan dan memberi tenaga dalam tempoh panjang. Sekiranya anda jenis yang sibuk dan tidak sempat untuk breakfast, sangat baik untuk shake ESP pada waktu pagi.
Jom lihat apa kata pengguna yang dah mencuba protein ESP:
Alhamdulillah, ramai dah pengguna yang pernah terkena serangan gastrik ni mencuba ESP (Energising Soy Protein) dan mendapat kesan positif. Malah turut mendapat kesan bonus yang lain seperti parut jerawat juga semakin pudar, kulit dah tak kering, bacaan gula turun dan pelbagai lagi
Nak berpuasa atau berdiet tanpa pedih perut? Pilihlah protein ESP. Anda akan merasai kelainannya. Badan bertenaga, kulit semakin sihat dan serangan gastrik pun semakin hilang!
Sempena promosi protein ESP bulan ni, meh cepat borong. Beli 6 dapat 7 tong ESP. Boleh pakat dengan kawan-kawan atau ahli keluarga. Juga boleh dapatkan 2 tong dengan diskaun 5%
Nak dapatkan promosi ESP? whatsapp sahaja di SINI
credit:portal 1KLIK ,SirapLimau.com
No comments:
Post a Comment