Sosej di pasaran memang luar biasa sedap! Sebab tu jadi ketagih bila makannya.
Namun, sosej di pasaran sudah tentu mempunyai bahan pengawet, dan tidak elok di amalkan selalu. Ada kajian yang di jalankan yang menunjukkan pengambilan sosej secara kerap menyebabkan risiko penyakit kanser dan sebagainya.
Anak-anak dahla suka makan kan, so jomla kita belajar buat sendiri pula di rumah.
Homemade sosej
Saya dapat resepi ni daripada perkongsian Puan Ummu Afraa ( FB Ummu Afraa Barakah)
Bahan-bahannya:
500g lebih kurang isi ayam
Sebiji telur
Sebiji bawang besar
Dua ulas bawang putih
Mix herbs
Karot kisar (ikut byk mana suka)
Serbuk lada hitam
Serbuk lada putih
1 sdb besar yogurt
2 sdb Minyak zaitun organik
2 sdb tepung jagung. (Boleh campur dgn tepung ubi jika ada)
Gula perang dan garam secukup rasa.
Cara-caranya:
Blend je semua bahan-bahan di atas.
Kemudian sediakan plastik aiskrim malaysia.
Paipkan masuk ke dalam plastik aiskrim tersebut . Part ni kena tabah sikit. Untuk mudahkan isi ayam masuk, gunting belah yg lagi satu supaya angin tak terperangkap. pastu ikat menggunakan getah di bahagian hujung.
Masukkan dalam freezer dan keraskan.
Sebelum di kukus, boleh cabut plastiknya. * Jangan rebus dengan plastik untuk mengelakkan bahan kimia pada plastik tu memudaratkan kita pulak.
Kemudian, bolehlah dibakar atau digoreng mengikut kesukaan.
** Plastik aiskrim malaysia boleh di gantikan juga dengan aluminium foil/ daun pisang / daun kunyit
Selamat mencuba.
No comments:
Post a Comment