Harini nak post sikit pasal resepi ni..dah buat hujung minggu lepas..asyik duk tengok orang post kt FB,so buatlah sendiri pulak..
Saya jarang masak jenis manis2 ni..selalu buat agar-agar je kot..so time mood rajin masuk dapur kenela buat sampai jadi..hehe..
Senang je pun rupanya..
Cara masak sagu:
Rendam 2 cawan sagu dalam setengah jam..
Masak atas dapur bersama sedikit air lebih kurang 2 cawan jugak..jangan banyak sangat nanti lembik pulak..
Masukkan sedikit garam dan kacau sehingga mendidih..letak sedikit pewarna sekiranya sagu putih.
Untuk kuah kastard:
2 sudu besar tepung kastard dibancuh dalam air..
Masukkan air dalam periuk dalam 1/2 periuk..masukkan bancuhan tepung tadi bersama 1/2 tin susu cair dan sedikit gula..
Kacau dan tunggu mendidih.
Sebelum masukkan dalam peti ais,biarkan seketika supaya sejuk..
Sedap di makan petang2 bersama keluarga..
Selamat mencuba
No comments:
Post a Comment