Sep 10, 2016

Tips Urus Kewangan Di Musim Kegawatan Ekonomi

Pengurusan kewangan sangat penting di zaman kegawatan ekonomi sekarang.

Bulan lepas saya sempat menonton slot sistem pengurusan kewangan di MHI,Tv3 iaitu kaedah sampul Surat.Sebenarnya sampul surat ni just simbolik.

Setiap bulan kita mesti ada  komitmen bulanan wajib bayar seperti duit rumah,duit kereta,duit pengasuh anak,duit dapur,duit minyak & tol serta pelbagai lagi..

Bila dapat duit gaji terus asing siap2 setiap komitmen ni.

Jangan berbelanja melebihi pendapatan.

Jika tak pandai guna kad kredit,jangan sesekali buat.

Paling penting wajib buat perlu buat adalah tabung sedekah..tak banyak pun tak apa..tapi wajib ada..itulah keberkatan daripada Sumber gaji yang dapat. Jangan baru berlebih baru nak bagi..itu memang salah.

Zakat jangan sesekali dilupakan.

dan paling penting juga komitmen kepada ibu bapa..haa jangan sesekali kedekut dgn mereka..wajib juga ada bahagian utk mereka.

Duit simpanan jugak sangat penting..simpan 10% daripada pendapatan yg dapat..simpan dan lupakan ya.

Rasanya ramai dah implement dan buatkan sistem sampul surat ni. Insyaallah kita pandai manage kewangan kita, takde masalah nak tunggu akhir bulan.

Zaman ekonomi meleset ni memang kene pandai cari peluang..banyak partime online business ada ,dropship pun boleh buat..insyaallah rajin usaha mesti dapat hasilnya.

Allah takkan sesekali menzalimi hambanya yang berusaha.

Business Shaklee di musim gawat ni pun tak kurang hebatnya. Tengah-tengah bulan dapat bonus sikit sebanyak dapat membantu kurangkan beban belanjawan kan.

Nak atau Tidak ja.. Peluang sentiasa ada.

Jika ada suri rumah, adik-adik pelajar atau anda yang sudah berkerja makan gaji pun nak berbusiness Shaklee, saya sudi membantu dan bimbing. Yang penting ada kemahuan dan berdikari.


Sebarang pertanyaan mengenai produk Shaklee atau ingin berbusiness boleh hubungi saya seperti berikut:
No comments:

Post a Comment