Sep 24, 2016

15 Tips Untuk Wanita Berbadan Besar Turunkan Berat Badan untuk Hamil

Masalah kegemukan atau obesiti antara punca yang boleh mengganggu kesuburan wanita. Seringkali wanita yang mengalami masalah obesiti akan berhadapan juga dengan masalah sukar mendapat cahayamata.


Untuk menimang cahaya mata, tindakan awal ialah perlu mendapat berat yang ideal. Ia memang sukar bagi sesetengah individu namun perlu lakukannya kerana sekiranya menghidapi berat berlebihan juga menyebabkan risiko isu kesihatan ketika hamil kelak.

Pakar Perbidanan dan Sakit Puan terkenal, Dr.Hamid Arshat turut berkongsi pengalaman merawat pesakit-pesakitnya yang mempunyai masalah kesuburan akibat daripada kegemukan.

Pengalaman saya merawat pesakit2 yang gemok/ obesity memang agak menghampakan kerana hampir 90% gagal menurunkan berat badan.

Yang berjaya turunkan pun hanya 10% dari berat asal. Lepas itu hilang kawalan dan berat naik semula melebihi tahap asal.Faktor yang amat penting untuk berjaya ialah mengubah cara gaya hidup khususnya tabiat makan.

Menurut Doktor,  pengambilan makanan bergula dan karbohidrat tinggi mesti dikurangkan seperti nasi,roti,mee,kuih-kuih manis,biskut dan juga makanan rapu.

Beliau juga menyarankan untuk banyakkan senaman,berjalan kaki,berkebun atau melakukan aktiviti rumah selama 30 minit setiap hari.

Lagi tips yang sesuai dan perlu di amalkan bagi sesiapa sahaja yang ingin turunkan berat badan seperti berikut:


15 Tips untuk Konsisten Turunkan Berat Badan: 


1. Jangan terlalu laju makan. Habiskan makan selama 20 minit. Jangan cuba berlumba untuk habiskan makanan antara suami isteri. Kunyah perlahan2 sampai makanan jadi lumat sebelum ditelan. Tempoh 20 minit atau lebih diperlukan untuk otak dapat signal perut sudah kenyang.

2. Lebihkan tidur satu jam dari biasa. Kurang tidur boleh menjadi lapar dan selera makan meningkat dan makanan2 sampingan menyumbang kepada kenaikkan berat badan.

3. Cuba hidangkan 3 jenis sayuran untuk makan malam, hidangkan juga buah2. Masak sayur sekejap tanpa overcooking, suhu rendah dan kurangkan guna minyak. Sayur dan buah2 mengandungi banyak fiber, vitamin dan antioksidan serta kurang kalori yang menggemukkan.

4. Mulakan makan dengan buah2 diikuti sup sayur dan mushroom. Ia boleh mengenyangkan tanpa mengemukkan. Buat sendiri air stok ayam, daging atau ikan bilis untuk sup.

5. Jauhkan makan bergula dan yang dibuat daripada tepung gandum saperti donut, cakes dll. Makan 'whole grain' wheat, oat, barley dan brown rice.

6. Jauhkan fast foods, kentang goreng, deep fried chicken, burger, hot dog, nuggets.

7. Jauhkan semua jenis minuman soda, fizzy drink, soft drink dan juice dalam botol atau dalam kotak kerana terlalu banyak mengandungi gula dan manisan.

8. Minum teh hijau, ia mempunyai banyak khasiat kerana kandungan catechins dalam teh.

9. Makan di rumah dengan masakan sendiri sekurang-kurangnyanya 5 kali dalam seminggu. Banyak faedah masak sendiri, boleh kawal kualiti dengan memilih makanan berzat dan berkhasiat, kurangkan belanja.

10. Amalkan 'berhenti rehat seketika waktu tengah makan'. Masa itu ia akan berasa kenyang. Minum air mineral waktu rehat makan.

11. Amalkan kunyah 'chewing gum' ketika menonton TV atau ketika melayari internet, ia bertujuan untuk mencegah dari makan junk foods. Orang gemuk kadangkala makan sedikit di hadapan orang lain tetapi di belakang, senyap2 dia ulang makan.

12. Gunakan pinggan kecil (10') menggantikan pinggan besar (12') untuk mengurangkan muatan makanan yang diambil. Lebihkan sayur2 atau salad dan lauk2 dalam hidangan serta kurangkan nasi.

13. Bila makan di restoran, kongsi hidangan, order saiz makanan untuk kanak-kanak, bungkus (tapau) separuh hidangan sebelum mula makan.

14. Bila rasa lapar dan mengeletar atau 'craving' makan segenggam campuran kacang almond, gajus dan peanuts dan minum air mineral. Orang gemuk sering ketagih atau 'craving' makanan yang manis. Makan buah2 atau kacang2 waktu ketagih nak makan, jauhkan segala makanan manis dan karbohaidrat.

15. Berjalan 30 minit sejauh 2 - 3 km, atau cabut rumput rampai di halaman rumah, bersihkan kereta atau dalam rumah. Exercise hingga berpeluh. Jauhkan minuman manis selepas exercise atau berkerja. Minum air mineral saja.

Insyaallah, proses penurunan berat badan akan menjadi lebih mudah sekiranya mendapat sokongan daripada pasangan suami/isteri. Lakukan exercise bersama-sama dan boleh maklumkan kepada pasangan misi untuk turunkan berat badan ini supaya pasangan mudah untuk berkerjasama.

BMI ideal untuk pasangan ingin hamil 


Bagus juga sekiranya pasangan yang ingin turunkan berat badan melakukan detoks terlebih dahulu untuk menyingkirkan semua toksik termendap daripada badan. Detoks juga membantu penurunan berat badan dengan mudah.

 Ada pelbagai jenis detoks yang boleh di lakukan dan sangat banyak manfaat detoks kepada badan kita. Detoks sebaiknya di lakukan sebulan sekali. Boleh klik pada entry di bawah untuk mengetahui mengenai detoks.Saya doakan anda yang merancang untuk hamil diberikan kekuatan dan semangat untuk turunkan berat badan. Insyaallah dengan izinNya pasti akan ada tangisan bayi di rumah kelak.

All the best:=)


Sumber Facebook Dr.Hamid Arshat

No comments:

Post a Comment