Sep 15, 2016

Apa Perlu Buat Jika Berlaku Healing Crisis?

"Pening kepala la lepas makan vitamin ni. Agaknya tak sesuai dengan saya kot."
"Saya rasa macam nak demam lepas makan vitamin ni..Sebab apa ya?"

Adakah anda pernah alami tanda-tanda seperti di atas selepas pengambilan vitamin atau suplemen?

Itulah healing crisis (Krisis Pemulihan namanya).

Apa tu healing crisis?
Healing crisis ni terjadi bila makan suplemen, jadi sakit kepala,keluar jerawat dengan banyak,demam,sembelit dan macam2 lagi simptom lain bergantung kepada tahap badan individu.

Ia adalah proses penyembuhan di mana sebenarnya badan kita bertindakbalas dengan vitamin/suplemen yg di ambil..time ni proses detoks tubuh sedang berlangsung.

sebab2 healing jugak disebabkan oleh:

👉Stress yang berpanjangan
👉Sering tidur lewat
👉Diet tak betul & tak seimbang
👉Kekurangan nutrisi


Pengalaman sendiri semasa mengambil vitamin Carotomax untuk kesihatan mata tu, pening kepala macam nak pitam. Memang seharian saya tak mampu buat apa-apa kerja. Kemudian,saya tanya kepada pakar nutrisi,itulah tanda-tanda healing dan perlu teruskan makan macam biasa.

Alhamdulillah tak lama pun,lepas 2,3 Kali ambil dah serasi dan Ok.Hanya perlu bersabar sekejap sahaja. Alhamdulillah konsisten pengambilan carotomax tu, silau cermin mata saya berkurang. Sekarang dah boleh drive waktu malam tanpa perlu risau lagi.


Jadi sekiranya anda mengambil suplemen atau vitamin dan alami masalah healing ni jangan pulak stop dan simpan terus dalam almari! Rugi tau! 

Caranya banyakkan minum air kosong/mineral,kurangkan dose vitamin di ambil dan teruskan makan dengan bersabar..

insyaallah kesan positifnya banyak akan dapat nanti lepas badan dah dapat terima.
Itu sahaja sedikit perkongsian saya mengenai krisis pemulihan ni. Tubuh kita mengalami detoks semasa krisis pemulihan ni. Jadi memang baik sebenarnya kerana ia tanda tindakbalas suplemen diambil dengan tubuh badan kita. Yang penting ikut tips di atas ya.

No comments:

Post a Comment