Sep 4, 2016

Cara Hilangkan Parut ChickenPox yang Hodoh

Nak hilangkan parut chickenpox bukan mudah bukan? Orang kata jika kena chickenpox jangan sesekali mengambil kicap dan terkena hujan..Nanti parutnya semakin teruk..Wallahualam.





Pengalaman saya terkena chicken pox ketika usia 10 tahun. Sorang demi seorang adik,kakak dan abang saya kena serentak,Memang sungguh menyeksakan. Masa tu kat kampung ada seorang bidan yang pandai buat tepung tawar. Beliau baca ayat-ayat alquran dan tiup pada tepung dan air.

Tepung tersebut kami bancuh dan sapu keseluruh muka dan badan. Manakala air tersebut pula untuk di minum. Alhamdulillah selepas 10 hari semakin baik dan tidak meninggalkan kesan parut yang teruk.


Chicken pox ini adalah di sebabkan oleh virus Varicella -zoster (VCV)


Chicken pox kebiasaannya bermula dengan biji air di sekitar perut,muka, dan seluruh badan. Gatalnya ketika chicken pox ni boleh menyebabkan nak menggaru sepanjang masa. Memang kesian jika masih bayi atau kanak-kanak menghadapinya.


Chicken pox boleh jadi lebih bahaya jika menjangkiti mereka yang mempunyai imun rendah seperti kanak-kanak,ibu hamil dan orang tua.

Cara Hilangkan Chicken Pox:

  • minum banyak air untuk elakkan badan dehidrat
  • ambil paracetamol sekiranya demam
  • sapu krim seperti calamine losyen
  • sapu krim herbal blend untuk atasi gatal-gatal
  • jauhkan makanan bergaram
  • jauhkan makanan bersitrus
  • Kuatkan sistem imun badan dengan vitamin C,Garlix dan Nutriferon
Ketika serangan teruk chickenpox, ambil nutriferon (immune booster)

Sekiranya anda mengalami masalah parut chicken pox yang banyak dan hodoh boleh ambil vitamin semulajadi berikut:


Suplemen Vitamin C, Vitamin E dan ESP sangat baik untuk masalah kulit dan hilangkan parut chicken pox yang hodoh ini.


ESP adalah protein terbaik yang bantu perbaharui sel badan dan membantu kulit lebih cerah dan sihat

Vitamin C adalah antioksidan yang baik yang bantu cantikkan kulit,cerahkan kulit dan bertindak sebagai kolagen dalam badan.

Vitamin E juga antioksidan terbaik untuk memudarkan parut chicken pox,parut jerawat dan sebagainya. Minyak vitamin E sangat baik dan boleh di gunakan untuk sapu pada kulit. Urut secara perlahan-lahan pada kawasan berparut,ia akan menembus jauh ke dalam kulit untuk membaiki tisu-tisu parut tersebut.


Kisah Pengalaman Ngeri Penghidap Chicken Pox

Saya nak kongsikan kisah En Zamri seorang pensyarah yang mengalami chicken pox ketika berusia 43 tahun.

**************



Nama saya Zamri Rosli. Saya merupakan seorang Pensyarah di salah sebuah universiti tempatan di Bintulu, Sarawak. Saya nak berkongsi pengalaman saya menggunakan produk Shaklee ketika dijangkiti virus chicken pox pada tahun lepas.

Pada 12 Oktober 2015 merupakan hari pertama saya dijangkiti virus chicken pox. Selepas 3 hari virus mula mengganas dan menjadi amat serius. Bayangkan seluruh badan dan muka saya mengelembung kesan virus cacar diusia 43 tahun pula tu. Doktor juga telah mengatakan bahawa cacar pada usia saya ini memang akan menjadi sangat teruk berbanding kesan cacar pada usia kanak-kanak.

Doktor bagi saya antibiotik yang paling power untuk saya makan bagi membunuh virus dan bagi mengekang ianya dari mengganas. Chicken pox ni kalau kena di usia dewasa memang boleh mencapai tahap yang paling teruk ya.

Saya bertahan di rumah sahaja, isteri menyuruh saya ke hospital melihatkan keadaan saya yang terbaring tidak bermaya, tetapi saya tidak mahu.Tiada ubat untuk cacar ni, saya hanya bergantung kepada painkiller dan antibiotik yang diberi oleh doktor sahaja. 

Bayangkan kesakitan apabila gelembung-gelembung cacar ni mulai pecah, pedih yang amat. 
Nak ambil air sembahyang dan ke tandas, Allah saja yang tahu pedihnya.. boleh nangis ooo.. Orang kata kesan parut cacar seperti yang saya alami ini akan mengambil masa hampir setahun lamanya sebelum ianya hilang.

setahun untuk hilangkan parut???

Ketika saya perasan saya dah dijangkiti oleh chicken pox, isteri saya mula memberi vitamin Shaklee untuk saya makan. Seingat saya, dia berikan saya satu sachet Nutriferon dan sebiji Garlic Complex. Katanya untuk tingkatkan antibodi saya. Saya tak pikir panjang saya ikut jer cakap dia, sebab saya nak sembuh cepat.Setiap hari “dipaksa” makan dan banyak minum air ok. 


Selepas hampir 2 minggu saya menahan kesakitan seluruh anggota badan dan muka akibat kesan cacar yang pecah, akhirnya atas saranan isteri, setiap hari makan Nutriferon dan Garlic Complex juga ubat dari doctor, saya telah sembuh. Kesan cacar tu pula cepat kering. Alhamdulillah masalah kepedihan semakin berkurangan dan waktu malam tu boleh tidur lena.

Satu lagi masalah kalau cacar ni bukan saja badan dan muka, tapi sampai ke tekak pedih tak terkira..nak makan pun tak selera. Tiga hari tak lalu makan ok, bertahan dengan air yang diberi oleh isteri sahaja.

Oleh kerana saya kurang selera makan masa tu, isteri saya menyarankan untuk mengambil ESP sebagai penambah tenaga walaupun saya agak kurang percaya kesan ESP ni.. magiknya ESP ni boleh buat saya rasa kenyang dan lebih bertenaga la pulak. Sebelum ni saya tak pernah sentuh pun ESP ni, tengok jer isteri saya duk kocok-kocok dan minum.

Sedar tak sedar setelah hampir seminggu selepas gelembung-gelembung bisa pecah, konsisten dengan mengambil ESP, Zinc Complex dan juga vitamin C secara megadose, kesan cacar pada muka dan badan saya telah mengering dengan kadar yang cepat.. happynya rasa masa tu tak tahu nak cakap.. saya masuk kerja minggu ketiga selepas kena cacar, berkurung dalam pejabat je,tak nak jumpa orang, malu.

Pada minggu ke empat ada gak kawan-kawan yang tanya.. "uihhh cepat kering cacar you boss" apa produk you guna..saya senyum je malas nak cerita..

Untuk mempercepatkan proses pemulihan kesan parut pada wajah, isteri saya juga telah menyarankan saya untuk mengambil ESP, VITA C dan VITA E Complex.. saya kata kat isteri.. mahal tu belanja nak cantikkan kulit muka.. tapi isteri saya kata cuba je dulu untung-untung lagi cepat pulih kesan parut cacar ni. Dia tak bagi saya ambil krim-krim untuk tepek kat muka, katanya kalau nak parut hilang terus, baik rawat secara dari dalaman, ada juga kawan-kawan yang cadangkan pakai krim itu krim ini, tapi saya tak ambil, hanya sapu Bio Oil sahaja dan makan vitamin Shaklee.

So saya ikut je saranan isteri untuk mengambil ESP, VITA C dan VITA E secara megadose, walaupun agak kurang yakin pada mulanya, pada usia saya ni mana mungkin kulit boleh pulih semula.. ahhh mustahilah fikir saya.. tapi dah sebab isteri yang suruh makan.. ambik je la..

Tapi berkat kesabaran isteri saya tu dalam masa duk makan dan tak makan ESP, VITA C & VITA E tu dalam masa sebulan je, saya nampak perubahan pada parut di badan saya semakin pudar dan hampir pulih sepenuhnya.. so ada la dalam hati saya kata (kalau ku tahu cepat kesan ambik ESP, VITA C & VITA E ni baik aku ambik tanpa miss satu hari pun.. hehe).




Customer lain yang dapat manfaat daripada set chicken pox ni:





Lihat, kulit semakin sihat dan cantikkan?? Memang rawatan dalaman sangat penting untuk ganti sel-sel badan yang baru dan lebih sihat.


Nak dapatkan set chicken pox ni boleh hubungi saya seperti berikut:



1 comment: