Berdasarkan kajian, setiap 100 gram peria mengandungi 0.8 gram protein untuk membina tisu badan, 2.9 gram karbohidrat untuk tenaga, 0.9 gram fiber untuk penghadaman dan 56 miligram kalsium untuk menguatkan gigi dan tulang.
Peria juga mengandungi lemak dan mineral. Peria juga boleh mencuci darah kotor yang menyebabkan bisul, kudis buta dan gatal-gatal.
Caranya ialah dengan meminum segelas perahan buahnya yang dicampur dengan perahan limau nipis. Lakukan amalan ini selama tiga hingga empat bulan.
Ini boleh membantu mereka yang mengalami masalah gout, lelah, darah tinggi dan kencing manis. Bagi mereka yang mengalami masalah ketagihan alkohol, boleh cuba meminum perahan daunnya.
Sumber: FB Dr Zubaidi
sy teringin nk mkn peria...tp xleh nk telan...huhuuh
ReplyDeletePeria digoreng dengan udang kering dan bawang juga cili potong sedap.....
ReplyDeleteKalau tak nak rasa pahit sangat...dicelur air panas dulu, rendam kejap...tos kan dan boleh dimasak/digoreng macam biasa...