Feb 10, 2015

Cara Hilangkan parut chickenpox dengan cepat

"Kenapalah kene chickenpox ni masa besar-besar camni..kang mudah kalau kene kecik-kecik..senang nak jaga dan hilang parut"..Chickenpox memang sangat memeritkan.Ia memerlukan penjagaan rapi dan kesabaran kerana gatal-gatal mengambil masa beberapa minggu untuk pulih sepenuhnya.Untuk hilangkan parut chickenpox,ada yang mengambil masa berbulan-bulan malah jika tidak dijaga sebaiknya sehingga ia menyebabkan parut kekal di kulit muka.


Tanda dan Serangan Chickenpox

Chicken pox atau lebih dikenali sebagai cacar air adalah disebabkan oleh Virus Varicella (kumpulan virus herpes) dan ia mudah berjangkit kepada sesiapa yang berada di sekitarnya. Penyebaran boleh berlaku melalui sentuhan atau tititsan cecair daripada orang yang dijangkiti melalui bahan tercemar seperti penggunaan tuala,pakaian,selimut atau bantal.

Tanda-tanda awal pesakit ini mengalami chickenpox adalah bermula dengan demam yang tinggi dan bintik-bintik merah timbul di permukaan kulit.

Kebiasaan bintik-bintik merah ini akan muncul di bahagian badan,kaki,tangan,muka dan keseluruhan badan.

Bintik-bintik merah ini akan timbul beberapa hari dan kemudian ia membentuk seperti gelembung berisi air. Apabila gelembung air ini pecah,ia akan menyebabkan gatal-gatal dan akhirnya ia akan menjadi kering dan berkuping.


Saya teringat ketika berusia 11 tahun dahulu,hampir 1 keluarga terkena serangan dan jangkitan chicken pox ni..Walau dah elak duduk jauh-jauh tetap juga terkena.

Malahan anakanda hanis saya pun kena jangkitan ini ketika berusia 2 tahun lebih..Hampir 2 minggu juga untuk hilangkan virus ini sepenuhnya dan alhamdulillah tiada parut di badan dan mukanya.


Sekiranya anda atau anak-anak mengalami tanda-tanda di atas bolehlah berjumpa dengan doktor untuk mengesan lebih lanjut.Kebiasaan doktor akan memberi ubat calamine untuk di sapu pada tempat bintik-bintik merah tersebut


Rawatan Tradisional

Untuk rawatan selain daripada ubat sapu,anda boleh mencari daun semambu (Neem Leaves) yang sangat bagus untuk mengatasi masalah gatal-gatal tersebut.


Caranya adalah rebus daun tersebut dalam periuk dan airnya di campur dalam mandian.Mandi 2x sehari bersama daun tersebut.

Atau anda juga boleh tumbuk daun ini sehingga lumat dan sapu pada seluruh badan..Jika ada air zam-zam boleh campurkan sedikit dan selawat minta di kurangkan dan hilangkan gatal-gatal tersebut.

Jika di kampung-kampung,ada bidan atau ustaz yang boleh membantu mengurangkan gatal-gatal ini dengan bacaan doa pada tepung dan air.Pesakit perlu minum air tersebut dan sapu tepung tersebut dengan sedikit air ke seluruh badan.


Untuk menghilangkan gatal-gatal anda boleh sapu calamine atau daun semambu? Bagaimana pula dengan parut hodoh yang tinggal tersebut? Jangan sampai muka anda menjadi kawah dan parut hitam pula ya..

Jom tengok video ni ya bagaimana Puan Nur Hidayah berjaya hilangkan parut hodoh chickenpox tersebut

Kesan Chickenpox: muka bercapuk,berparut dan gatal-gatal


Supplemen yang membantu untuk hilangkan parut adalah dengan mengambil set kecantikan kulit iaitu kombinasi vitamin:

Vitamin E,Vitamin C,B Complex,ESP dan GLA Complex


Suplemen tersebut adalah untuk dalaman.Untuk luaran atau sapu anda bolehh mencuba Herbal Blend, krim serbaguna yang Tiada Paraben malahan selamat untuk kulit   •  Krim yang telah diuji secara klinikal di mana ia dapat melembutkan kulit yang kasar dan pecah – pecah pada lutut, siku dan tumit kaki
  •  Dingin, bermentol dan tidak berminyak
  •  Sangat sesuai untuk bayi yang mengalami ruam lampin dan bekas gigitan nyamuk
  • Bebas Bahan kimia,pewarna atau bahan pengawet
  • Tanpa Paraben
 Sekiranya anda mengalami chickenpox ini sangat penting untuk menjaga kebersihan diri ya..Pakai baju yang menyerap peluh,pasang kipas/aircond untuk mengelakkan kepanasan dan menyebabkan gatal lebih teruk,serta rajin untuk sapu krim selepas mandi.
Pastikan juga anda menjaga pemakanan dan elakkan makanan yang boelh menyebabkan kegatalan pada kulit.
Sekiranya anda sayangkan wajah anda dan tidak ingin tinggalkan parut dan kawah hitam,cepat-cepat amalkan petua ini ya.Lagi-lagi jika anda ingin menjadi raja sehari,owh sangat-sangat penting untuk cepat-cepat kembalikan wajah asal yang bebas parut tersebut..

Baca juga Cara Hilangkan Parut Chickenpox Hodoh
Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan set cantik dan krim herbal blend ini bolehlah hubungi saya seperti berikut.
SID 889 806
fb Page: Impianz Shoppe / Suhaila Johar
No comments:

Post a Comment