Aug 24, 2014

Kenali Indeks Glisemik(GI) dan kesannya

Anda tahu tak GI tu ape? Siapa yang perlu mengambil GI yang rendah?Apakah bahaya yang menanti jika mempunyai GI yang tinggi?


Apakah Indeks Glisemik?


Indeks glisemik menempatkan kedudukan karbohidrat berdasarkan impaknya terhadap paras gula dalam darah. Karbohidrat yang memecah dengan cepat mempunyai indeks glisemik (G.I) yang tertinggi manakala karbohidrat dengan G.I yang rendah pulak memecahkan gula dengan perlahan-lahan sambil membebaskan glukos ke dalam sistem badan anda. 


Mengekalkan paras gula dalam darah yang rendah amatlah penting dalam pengurangan berat badan dan penjagaan kesihatan dalam jangka masa panjang.Siapa yg memerlukan index glisemik yg rendah? 

1. pesakit diabetes
2. mereka yang ingin berdiet.
3. mereka yang mempunyai tahap kolestrol tinggiContoh pemakanan GI rendah dan tinggi


Jom kita tengok makanan apakah yang mengandungi GI yang tinggi dan rendah supaya kita dapat berhati-hati dan mengambilnya dalam kadar berpatutan..
Carta pemakanan GICarta pemakanan GI


Panduan mengenai GI ini adalah seperti berikut:


GI tinggi  : 70 dan ke atas
GI sederhana : 56-69
GI rendah : 55 dan ke bawahkebanyakan sayur adalah dalam lingkungan GI yang rendah manakala nasi putih,bihun,kentang mengandungi GI yang tinggi.Kenapa GI yang tinggi MERBAHAYA?


Sebuah kajian yang diterbitkan dalam American Journal of Clinical Nutrition (Juli 2002) menyimpulkan bahwa makanan ber-indeks glikemik tinggi meningkatkan risiko terkena diabetes type.

Artikel lain dalam jurnal yang sama menyebutkan adanya korelasi antara makanan tinggi indeks glikemik dengan kenaikan risiko kanser kolorektal, kanser payudara dan mungkin juga kanser ovarium dan prostat. 

Dr Atkins dalam New Diet Revolution menyebut hubungan antara kanser dengan indeks glikemik yang didasari oleh fakta bahwa sel kanser “mendapatkan makanan dari gula.” Buku itu juga menyebutkan bahwa penderita kanser payudara lebih mungkin untuk selamat dan kurang mengalami kekambuhan jika tingkat insulin tubuh mereka lebih rendah.

Risiko penyakit jantung meningkat selari dengan jumlah kolesterol tubuh Anda. American Journal of Clinical Nutrition juga melaporkan bahwa diet rendah indeks glikemik mengurangi kolesterol jahat dan trigliserida dalam waktu satu bulan.

Makanan dengan indeks glikemik rendah menciptakan rasa kenyang yang lebih besar dan bertahan lebih lama.ESP dan GIUntuk pengahuan anda,pesakit diabetes,sesiapa yang ingin kurus dan sedang diet serta sesiapa yang mempunyai kolestrol tinggi amat di galakkan mengambil GI yang rendah.

ESP adalah sangat sesuai di minum oleh golongan-golongan ini.

Ketahui pelbagai khasiat ESP yang telah saya kongsi di sini:  Khasiat ESP

Sebab itu ESP di sarankan kepada sesiapa yang nak kurus dan boleh di ambil oleh pesakit diabetes.

Selain merendahkan paras gula, ESP juga memberi tenaga dan mengekalkan temph kenyang lebih lama.

Jika anda ingin membaca testimoni ESP,boleh rujuk di sini--> TESTIMONI ESP


Bagi anda yang ingin mencuba ESP, cepat hubungi saya ya..

Harga 1 canister - 850 gram hanyalah RM 150 dan bertahan sehingga 2-3 bulan penggunaan.

Nak harga lebih jimat dan murah? saya ada caranya..Jangan lupa hubungi saya seperti berikut


Hubungi:

SMS/WASSAP : 016 358 9018 (SUE)
PM melalui FB : SUHAILA JOHAR @ FB page: Impianz Shoppe
SID NO: 889 806
1 comment:

  1. Carta mknn tu sgt menarik..boleh tahu mana 1 mknn yg gi rendah & tinggi.. great sharing!

    ReplyDelete