Dec 15, 2016

Perbezaan Vitamin C Shaklee dengan Vitamin C lain di Pasaran

Vitamin C bagus untuk kulit
Vitamin C bagus untuk kuatkan imuniti badan
Vitamin C bagus untuk kecutkan jerawat
Vitamin C bagus untuk cepat pulihkan luka

Vitamin C baik untuk kulit, sebagai antioksida, membantu penghasilan kolagen dan baiki masalah kulit


Eh banyaklah manfaat vitamin C ni..Tapi vitamin C mana yang bagus? Kalau pergi farmasi banyak sangat botol vitamin C ni..macam-macam jenama, color dan perisa ada. Eh pening jugak nak pilih yang mana ye?

Haa meh baca details sini dulu sebelum beli vitamin C..So takdelah rugi bila makan takde perubahan dan kesan pun kat badan..Kan rugi.

Panduan memilih vitamin C yang baik :

  • Semak label pada botol terlebih dahulu. Pastikan vitamin c yang ingin dibeli diperbuat daripada bahan-bahan semulajadi, bukan sintetik atau tiruan.
  • Pastikan vitamin c pilihan anda mempunyai bioflavanoid. Ia berperanan penting dalam meningkatkan penyerapan vitamin C. Vitamin C tanpa bioflavanoid, peratusan kandungan vitamin C di dalamnya hanya sedikit. Itulah yang bakal diserap dan digunakan oleh tubuh badan kita nanti. 
  • Digalakkan untuk memilih vitamin C yang bersifat sustained release (menggunakan teknologi pelepasan masa setiap jam secara berperingkat) tanpa menjejaskan buah pinggang.
  • Pastikan tiada pengawet,pemanis tambahan atau pewarna.


Setelah di kaji dan buat sedikit perbandingan saya temui Sustained Release Vita C Plus yang memenuhi semua kriteria ciri vitamin C di atas.


Apa beza Sustained Release Vita C Plus Shaklee dengan vitamin C lain di pasaran?

✎SR vita C plus ni adalah vitamin semulajadi bukan sintetik.

✎ianya sudah diformulasi dalam bentuk ‘sustained release’. Ini bermaksud kandungan vitamin C di dalam tablet ini akan dilepaskan ke dalam badan secara berperingkat-peringkat iaitu 1.5mg selama setiap jam. Jadi badan kita dapat bekalan vitamin c 'hour by hour'. Takdelah membazir bila makan vitamin C ni.



vitamin C merupakan vitamin larut air. Jika terdapat lebihan vitamin C dalam satu-satu masa, badan kita akan bertindak untuk mengeluarkan lebihan ini melalui air kencing. Jadi, dengan formulasi ‘sustained release’ ini, kandungan vitamin C dalam badan dapat dikekalkan secara berterusan.

1 biji SR vita c plus = makan 7 biji buah oren berserta dengan kulit.
Sudah pasti kita tidak mampu untuk memakan buah limau sebanyak ini setiap hari, kan? Namun Vitamin C shaklee diperbuat bukan dari buah limau/oren..Ia diperbuat daripada Ekstrak jagung. Jadi selamat untuk orang yang ada gastrix boleh makan Vitamin C Shaklee ni.

✎Vitamin C SR vitac Plus ni juga mengandungi bioflavonoids untuk meningkatkan keberkesan vitamin C itu sendiri.

✎dari sumber natural, TIADA pengawet,pewarna atau pemanis

Vitamin C lain di farmasi kebiasaannya adalah sintetik dan tiada kandungan bioflavonoids. Teknik sustained release pun tiada. Jadi rugilah makan vitamin C terus lepaskan sekaligus dalam badan. Badan kita pun tak boleh hasilkan vitamin C sendiri. 


KENAPA PERLU AMBIK VITAMIN C?

Ada orang tanya,kenapa perlu ambil lagi vitamin C? Kan boleh makan buah oren, buah naga, buah jambu dan lain-lain. Lagi bagus dan fresh kan.

Ya saya akui makan buah-buahan yang kaya dengan kandungan vitamin C ni memang bagus dan baik untuk kesihatan dan manfaat kulit tetapi adakah kita konsisten mengambilnya dalam kuantiti yang diperlukan oleh badan?

Lagipun khasiat buah ni bagus ketika selepas di petik atau fresh dari ladang. Tapi sekarang ni kebanyakan buah dah dipetik masa masih muda lagi. Kemudian di peram, di awet dan di packing barulah sampai kat kita. Agak-agaknya berapa peratus vitamin yang tinggal dalam tu?

Jadi bagi pendapat saya,memang cara terbaik untuk kekalkan keperluan vitamin C dalam badan adalah dengan pengambilan vitamin C ni.

✔Tubuh kita tidak dapat menghasilkan vitamin C dengan sendiri.
✔Tubuh kita akan kehilangan vitamin C semasa melakukan aktiviti harian.
✔Vitamin C dalam badan akan menyusut apabila kita berada dalam keadaan tertekan (stress).
✔Bagi perokok, kandungan vitamin C dalam mereka sangat terjejas kerana 1 batang rokok mampu memusnahkan 50-100mg vitamin C dalam badan.
✔Pil perancang dan ubat tahan sakit juga mengurangkan kandungan vitamin C dalam badan

.
KEBAIKAN MENGAMBIL SR VITA C PLUS:



✔Membentuk kolagen dalam kulit – vitamin C Shaklee ini akan merangsang pembentukan kolagen dan menyebabkan kulit menjadi tegang.
✔Mencerahkan kulit.
✔Melambatkan proses penuaan.
✔Menghalang pembetukan pigmen yang menyebabkan masalah jeragat.
✔Meningkatkan sistem imunisasi badan.
✔Membantu mengurangkan masalah alergi dan resdung.
✔Mengatasi masalah gusi berdarah.

1 BOTOL mengandungi 180 biji dan lebih kurang 51 sen sahaja sebiji..

Nak sihat,nak kulit cantik, nak kuatkan imun hanya perlu spend lebih kurang rm1.05 sahaja sehari.. Berbaloi kan?? lagi-lagi dapat vitamin C yang semulajadi tau bukan sintetik.

Kalau demam selsema atau rasa tak sedap badan, ambik vitamin C semulajadi ni..Insyaallah tak perlu nak makan panadol or ubat demam lagi..Ibu-ibu hamil dan ibu-ibu menyusu yang risau kesan ubat boleh menyebabkan kesan sampingan pada bayi bolehlah gantikan ubat panadol atau ubat demam ni dengan SR vita C Plus ni.Insyaallah lebih selamat dan tiada kesan sampingan pada tempoh akan datang.






Testimoni Vitamin C yang lain boleh di lihat di sini

Nak dapatkan manfaat dan kebaikan vitamin C seperti di atas? Boleh hubungi saya segera seperti berikut:





No comments:

Post a Comment