Dec 6, 2017

Pesanan Dr Hamid Arsyat mengenai Diabetes dan Tips Penjagaan Pemakanan

Lebih kurang 18 % penduduk malaysia mengidap penyakit kencing manis (diabetes). Lebih 10 % lagi dalam kaedaan ' prediabetic' dan boleh jadi pesakit diabetes jika tidak mengambil langkah-langkah untuk mencegahnya.

Simptom diabetes keatas wanita


Jom baca perkongsian mengenai Diabetes oleh Pakar Sakit Puan, Dr Hamid Arsyat yang di kongsikan oleh beliau di muka bukunya.

Kenali Diabetes

Seseorang disahkan nengidap diabetes bila kandungan gula glukos dalam darah melebihi 8 mmol/L, setelah puasa melebihi 6 jam. Normal ialah antara 4 - 8 mmol/L. Air kencingnya pun didapati mengandungi gula; jesteru digelar penyakit kencing manis.

 Terdapat 3 jenis diabetes;

a. Type 1 diabetes, juga digelar' juvenile diabetes', sering menimpa sebelum umor 20 tahun. Sel2 beta dalam panreas yang mengeluarkan insulin rosak. Pesakit perlu suntikan insulin.
b. Type 2 diabetes. Biasa menimpa orang dewasa, biasanya umor 40 tahun keatas. Sumber insulin cukup tapi berlaku insulin resistant, metabolisma gula glukos gagal.
c. Diabetes waktu hamil atau gestational diabetes sebab peningkatan hormon2 ketika hamil.

Pesakit-pesakit saya yang hamil ada diabetes, saya stabilkan dengan ubat metformin tanpa guna insulin melainkan dia memang type 1 diabetes.

 • Type 1 diabetes terus begantung kepada insulin. Tiada pilihan lain.


 • Type 2 diabetes dan diabetes waktu hamil bolih dikawal dan biasanya dikaitkan dengan kegemokkan, makan berlebihan karbohaidret dan manisan dan pengidap PCOS.


Jika tidak terkawal, dalam jangka panjang banyak kerosakkan organ-organ bolih berlaku : rosak buah pinggang, mata, saraf, jantung, saluran2 darah yang menyebabkan gangrene dan lain2.

 Langkah-langkah mengawal dan mencegah diabetes;

a. Ikuti nasihat doktor yang merawat. Jika diarah makan ubat saperti Metformin atau lain, perlu patuh.

Pantau kandungan gula dalam darah, mudah dilakukan dirumah setelah diajar olih kakitangan klinik. Buat beberapa ujian, lepas puasa, lepas makan dan dua jam lepas makan.

b. Kawal pemakanan khususnya gula, karbohaidret dan manisan. Nasi, mee, roti, kueh2, nasi lemak, roti canai, ais krim dan lain2 kesemuanya mengandongi karbohaidret dan gula.

Kurangkan amount makan.

Makan ikut jadual, sarapan, makan tengah hari dan malam.

Lebihkan sayur2, buah2 dan lauk dari perotin.

Makanan-makan yang perlu dikurangkan:

 • Jauhkan minuman soda, juz dalam tin, kotak atau botol, kandungan gula terlalu tinggi.
 • Jauhkan makanan yang mengandongi gluten saperti, wheat, wheat germ, barley dan rye. Gluten mencetuskan inflammation dan neningkatkan hormone steroids, tahap gula pun naik.
 • Jauhkan susu lembu tanpa pasteur kerana kandungan A1 casein yang sama tindakan saperti gluten. Tukar kepada susu kambing.
 • Jauhkan Minyak soya, canola dan corn. Minyak kelapa dan sawit lebih baik.
 • Jauhkan produk2 GMO saperti soya dan jagung diimport dari luar negara.
 • Jauhkan semua minuman arak dan beer.


Makanan-makanan  yang disyorkan:

 • Makanan-makanan yang mengandungi fiber. Sayur tempatan sawi, kangkong, pucuk2 ubi, keledek dan paku, nenas, oats.
 • Makanan2 mengandongi chromium, broccoli, raw cheese, kacang hijau dan panjang.
 • Makanan2 mengandongi magnesium, bayam, almond, yogurt
 • Protin, ikan2 berminyak, salmon, mackerel, tuna, daging lembu tanpa lemak, ayam organic, dhall.
 • Lemak2 baik, Minyak kelapa
 • Makanan2 rendah gula, nuts, biji2 labu, sunflower, berries, avarcado.


Supplement , gantian gula, herba.

Beberapa jenis makanan tambahan dan herba tempatan yang bertindak menurunkan glukos dalam darah;

1. Kayu Manis (cinnamon) , kajian menunjukkan ia mengurangkan glukos, LDL cholesterol dan triglycerides, disamping neningkatkan HDL cholesterol dalam darah.

2. Peria (bitter gourd). Kajian menunjukkan peria bolih mengawal glukos dalam darah dan meningkatkan insulin sensitivity. Ia juga bolih bantu mencegah komplikasi diabetes saperti rosak buah pinggang, rosak mata, saraf dan salur darah.

Dipasaran terdapat jualan kapsiul dan tablet peria.

3. Alpa Lipoic acid.

Ini satu jenis anti oxidant yang bantu metabolisma glukos, meningkatkan insulin sensitivity, dan mencegah kerosakkan saraf (diabetic neuropathy). Sumber utama broccoli, bayam dan tomato.

4. Fish oil 1000 mg setiap hari.

Ia bantu tingkatkan insulin sensitivity dan kurangkan inflamasi. Bertindak mengawal cholesterol dan meningkatkan HDL. Kesannya bantu kawal diabetes.

5. Gantian gula.

a. Sweetener P3. Berasal dari gula tebu. Diperoses dengan Nano technology. Glycemic index sifar (zero). Bolih didapati dipasar2 supermarket, Mydin etc. Sesuai untuk gantian gula. Satu produk tempatan, usaha bumiputera.

b. Stavia. Sejenis tumbuhan kecil berasal dari amerika selatan. Daunnya sangat manis tetapi sangat rendah nilai glycemic index. Pengganti gula. Dapat kawal glukos dalam darah. Sesuai sebagai gantian gula.

6. Minuman Teh hijau (green tea)

Teh hijau punyai banyak khasiat kesihatan kerana kandungan antioxidant - polyphenols dan catechins. Dianggap satu minuman yang memanjangkan umor kerana memperlahan kematian sel2 dan tisyi2. Ian juga mengawal glukos dan cholesterol dalam darah. Minumlah 5 cawan setiap hari.

7. Herba-herba tempatan.

Saya dapati beberapa jenis herba2 tempatan ada berkesan mengawal glukos dan cholesterol dalam darah. Misalnya daun betawali, ulam raja, hempedu bumi, sambung nyawa, ginseng, pecah kaca dan lain2.

Daun2 yang menghijau bolih dimakan sebagai ulam. Atau direbus dengan air panas. Atau dikeringkan dan jadikan air teh.

Exercise, kawal kegemokkan ,rehat dan tidur:


Sangat penting lakukan exercise 30-40 minit setiap hari untuk menggunakan glukos sebagai bahan tenaga.

Cukupkan tidur 5 - 7 jam setiap hari. Dan beri masa untuk merehatkan tubuh dan mental kita.


Jom sama-sama jaga kesihatan. Jaga pemakanan dan amalkan gaya hidup sihat setiap hari.


Kredit : FB Dr Hamid Arshat

No comments:

Post a Comment