Mar 9, 2017

Kelebihan Diet Protein untuk Pesakit Diabetes

Pesakit diabetes di negara kita semakin meningkat saban tahun. Diabetes disyaki apabila paras glukosa dalam darah seseorang melebihi daripada paras normal dan diagnosa akan disahkan melalui ujian Oral Glucose Tolerance Test (OGTT).

Bahayanya diabetes boleh mengakibatkan komplikasi seperti kerosakan pada buah pinggang, jantung, mata dan saraf. 

Diabetes ni berlaku apabila organ pankreas tidak mampu lagi untuk menghasilkan insulin atau badan tidak boleh menggunakan insulin dengan berkesan.

Namun kadang-kadang, insulin dalam tubuh ini sebenarnya dah cukup tapi disebabkan kurangnya SENSITIVITI sel dalam badan untuk menerima insulin , ia tidak dapat nak memasuki sel tubuh. Disebabkan masalah inilah gula menjadi makin tinggi dalam dalam darah dan diabetes terjadi.
Pesakit diabetes yang mempunyai masalah 'rintangan insulin' ini juga berisiko untuk menghidap penyakit merbahaya lain seperti serangan sakit jantung dan stroke.


Bagaimana Nak Tingkatkan Sensitiviti Sel untuk Pesakit Diabetes?

Terdapat kajian menunjukkan bahawa Asid amino Arginine mampu meningkatkan sensitiviti sel tubuh manusia.

Terdapat juga kajian oleh penyelidik Eropah menunjukkan asid amino arginine adalah amat penting untuk sensitiviti sel-sel badan terhadap insulin. Arginine adalah pelopor nitrogen oksida, bahan penghantar yang mempunyai pengaruh secara langsung terhadap sensitiviti insulin.

Untuk dapatkan Arginine ni perlulah mengambil makanan daripada sumber protein seperti ayam, ikan, susu, telur kekacang dan lain-lain makanan yang berprotein tinggi.


Paling mudah pesakit diabetes boleh mengambil minuman Energising Soy Protein (ESP) ini untuk dapatkan Asid amino Arginine ni.Badan kita dapat hasilkan 11 jenis asid amino secara semulajadi dan 9 jenis lagi perlu dapat daripada pemakanan.

Nak dapatkan kesemua 9 jenis asid amino ni lagi boleh dapat daripada soy protein ESP ni. 

ESP ni sangat membantu untuk ikhtiar tingkatkan sensitiviti sel tubuh terhadap insulin . Malah kandungannya yang rendah kandungan Indeks Glisemik (GI) ]iaitu 39 juga baik untuk pesakit diabetes. Mengambil makanan GI yg rendah sangat penting kerana ia menyebabkan paras gula tidak naik mendadak dan lebih stabil.


Kelebihan lain ESP:

1) Proses penghasilannya sangat ketat dan di kawal oleh Program IPP untuk memastikan kualiti terbaik2. Tiada Lemak dan membantu penurunan Kolestrol LDL ( jahat)

3.Daripada sumber soya non gmo
4. Tiada pemanis, pewarna dan pengawet
5. Diproses menggunakan air bukan alkoholSaya percaya diabetes boleh di kawal sekiranya menjaga pemakanan, amalkan gaya hidup sihat dan melakukan senaman. Cegah dan kawal diabetes sebaiknya supaya penyakit ini tidak menjadi keturunan kepada keluarga kita

Nutrisi sihat insyaallah dapat membantu kehidupan lebih baik.Berminat untuk dapatkan soy protein ESP atau suplemen lain boleh hubungi saya seperti berikut:
No comments:

Post a Comment