Jan 8, 2017

Kepentingan Protein dan Asid Amino untuk Badan

Apabila semakin meningkat usia kadar kolagen semakin menurun.. selepas usia 25 tahun kolagen dalam badan menurun secara mendadak.

Semakin meningkat usia,kedutan kulit mula kelihatan, sakit lutut dan sakit sendi akan mula dapat di rasai.Badan kita menghasilkan asid amino yang dikenali sebagai 'Nonessential amino acids' dan dari diet pemakanan kita boleh dapat 'Essential amino acids'.

Hati kita dapat menghasilkan 80% asid amino manakala 20% lagi perlu kita ambil dari diet seharian kita.

Nak dapat mana 20% lagi ni?

Essential Amino Acids inilah yg perlu kita ambil daripada pemakanan iaitu boleh diperolehi daripda soya ESP. ESP non gmo ni ada 9 asid amino lengkap yang penting utk keperluan badan.Bila cukup kesemua asid amino dalam badan, maka protein dalam badan dapat berfungsi dengan baik, dapat membina badan dengan baik dimana kadar penyerapan nutrisi lain akan ditahap optimum.

Namun ambik ESP sahaja tidak mengcukupi sebenarnya.lagi-lagi selepas usia 25 tahun kadar kolagen menurun dgn sangat mendadak.

Collagen Powder terdiri daripada asid amino seperti Proline, Arginine, Glycine, Lysine di mana kesemua ini ialah Nonessential Amino Acid.Kenapa penting sangat asid amino ni? 

Bila keperluan asid amino dalam badan tidak lengkap, maka fungsi badan juga akan terjejas. 
Pentingnya asid amino dan protein ini sebab ianya yang membina tubuh badan kita. Komposisi penting dalam penghasilan kromosom.

Kepentingan Kolagen pada Tubuh Manusia

Kolagen memainkan peranan yang penting. Kolagen membantu membentuk tisu dalam badan selain memberi sokongan pada tubuh.

Kolagen terdapat pada otot, tulang, kulit, tendon dan tulang rawan. Apabila umur meningkat, kolagen di dalam badan menurun dan menyebabkan kulit kendur dan tulang rapuh.

Kalau tak.cukup kolagen, sistem sokongan pada tubuh akan lemah.

Kepentingan Protein Kepada Tubuh Manusia

Protein pula adalah sejenis nutrien yang melaksanakan pelbagai fungsi dalam tubuh kita.
Ia membantu mata kita untuk melihat, mengecutkan otot dan pembekuan darah. Selain itu, ia membolehkan kita menjadi aktif dengan memudahkan tindak balas kimia melalui enzim dan melindunginya terhadap jangkitan.
Tanpa protein, tulang, kulit dan rambut kita tidak akan mempunyai strukturnya.

Peranan penting protein:
  • Menggantikan sel-sel dan tisu yang mati atau rosak.
  • Mengawal proses badan (sesetengah hormon tetapi bukan semuanya adalah protein).
  • Mengekalkan jumlah dan komposisi cecair badan.
  • Mengangkut bahan-bahan seperti lipid, vitamin, mineral dan oksigen ke seluruh badan.
  • Melindungi badan terhadap penyakit melalui antibodi dan menguatkan sistem imun badan.


Jadi kombinasi ESP dan collagen powder sangat penting dalam memastikan keperluan protein dan asid amino yang baik dan lengkap diperolehi oleh badan kita.Nak dapatkan manfaat dan kebaikan ESP dan Collagen Powder? Jom hubungi saya untuk dapatkannya.

No comments:

Post a Comment