Oct 26, 2015

Gula Putih Vs Gula Perang

Hari ni tertarik baca info dari Fb Kevin mengenai perbezaan dua jenis gula ini. Rupa-rupanya ia lebih kurang sama sahaja. Panduan dalam pengambilan pemanis:

1) Gula putih dan perang: kalori sama je. 1g = 4kcal. Yang putih lalui proses penghasilan yg berbeza (bleaching etc) tapi dua2 adalah Simple Sugar.

2) Stevia: rendah atau boleh dikatakan tidak berkalori dan natural. Peng
ganti pemanis yg baik tapi mungkin rasa "manis" tu agak "kureng"

3) Madu: 1g = 3kcal. Memang bagus dan mengandungi kandungan bahan yg merangsang kesihatan sistem pertahanan badan.

4) Equal/Palsweet atau pemanis tiruan (artificial sweeteners): tidak berkalori tapi beban organ buah pinggang utk tapis dan buang artificial sweeteners seperti aspartame dari badan. Bagi saya pemanis tiruan adalah pilihan yg paling tak bagus walaupun ia tidak mengemukkan.

5) "alcohol sugars": yang ini banyak dalam chewing gum, mints dan candy yg konon "sugarfree". Ada banyak jenis dan mengandungi dalam 2.5kcal utk 1g. Walaupun nama "alcohol" sugar, ia tidak mengandungi alcohol tapi dapat nama disebabkan struktur kimia yang menyerupai alcohol. 


Fakta mengenai gula


Ada banyak pilihan pemanis di pasaran dan ia terpulang pada kita. Sebaik-baiknya kurangkan minuman manis dan kurangkan pengambilan makanan-makanan manis juga.

Credit: FB page Kevin Zahri


2 comments:

  1. gula perang lebih baik dari gula putih la kan sebab dia tak melalui proses pemutihan ... tapi bila membaking still guna gula putih :)

    ReplyDelete
  2. antara 5 tu yang terbaik stevia dan la madu la kan ... ori gitew ;)

    ReplyDelete