Nov 22, 2017

Adakah belum berkahwin, gadis atau lelaki boleh amalkan Asid Folic?

Asid folic tidak asing lagi bagi ibu hamil. Pil kecil di bekalkan oleh klinik wajib di ambil setiap hari.Tetapi adakah betul ia hanya untuk ibu hamil sahaja? Adakah pengambilannya dilarang kepada anak gadis dan orang lelaki?

Sudah tentu TIDAK! Semua orang lelaki,wanita dewasa, ibu hamil, ibu menyusu boleh mengambil asid folic ni.

Kenapa Asid Folic sangat penting?

Asid folic sangat penting untuk kesihatan kita. Tahukah anda Asid folic penting untuk penghasilan sel darah merah yang baru.

Kekurangan sel darah merah menyebabkan badan mudah letih, cepat penat apabila melakukan kerja, cepat mengah apabila berjalan jauh.

Seseorang yang kekurangan sel darah merah akan kelihatan pucat, tekanan darah rendah sementara nadinya laju.

Sel darah merah penting kerana ia membawa oksigen dari paru-paru ke seluruh bahagian badan.


Kebaikan mengambil asid folic juga ia membantu mencegah penyakit kanser kolon, kanser pangkal rahim , stroke dan penyakit jantung.

Bagi yang merancang untuk hamil atau ibu hamil, asid folic penting untuk kecacatan bayi dikenali 'neural tube defects' (NTD).Pengambilan asid folic juga dapat membantu mencegah kecacatan jantung pada bayi dan masalah sumbing.

Haa..banyakkan manfaat dan khasiat asid folic ni.

Jika anda mempunyai masalah darah rendah, selalu mudah nak pitam, cepat letih lesu ambillah suplemen asid folic ni.

Asid Folic boleh di dapati daripada sayur-sayuran jhijau dan buah-buahan. Sekiranya anda kurang makan sayur, atau jarang-jarang makan buah, topupla nutrisi badan dengan suplemen Asid Folic.

B complex with asid folic antara suplemen baik yang dapat membantu ibu atau anda yang sering letih lesu dan kekurangan sel darah merah.Yang merancang untuk hamil atau bakal-bakal pengantin perempuan,amalkanlah pengambilan B complex ni seawal 3-4 bulan sebelum berkahwin. Ia membantu kesihatan janin bayi dan mengelakkan masalah dan kecacatan pada bayi. 

Sekiranya anda mengambil B complex lengkap dengan acid folic ni, bukan sahaja dapat manfaat asid folic malah turut mendapat manfaat dan khasiat vitamin B untuk kesihatan.


Khasiat vitamin B untuk kesihatan tubuh:

1. Membantu untuk mengekalkan tisu otak yang sihat, saraf, kulit, mata, rambut, hati dan mulut serta otot di dalam saluran usus gastro

2. Terlibat dalam penghasilan tenaga dan berguna untuk kemurungan dan stress. Ia adalah nutrien anti tekanan

3. Diperlukan untuk pembentukan darah, dengan itu mencegah anemia

4. Membantu mengelakkan sawan, epilepsi dan membantu mengatasi keletihan dan ketagihan makanan.

5. Membina rambut yang sihat dan mencegah uban

6. Membantu dalam merawat elergi, menyembuhkan luka, mengawal penyakit jantung, hiperaktif

7. Membina tindak balas imun, mencegah kemandulan, masalah haid, multiple sclerosis, gangguan saraf, skizofrenia, membantu fungsi seksual, kesukaran penglihatan, masalah kehilangan berat badan, dan melindungi badan terhadap keracunan plumbum.

B Complex mengandungi kesemua vitamin B seperti:

1. B1 (thiamin)
2. B2 (riboflavin)
3. B3 (niacin)
4. B5
5. B6 (pyridoxine)
6. B12 (cobalamine)
7. Asid folik
8. Asid panthothenic
9. Biotin

Nak dapatkan manfaat dan khasiat B complex berserta Acid Folic ni? Harga B complex satu-satunya tiada GST tau..haa nampak sangat memang penting dan mampu milik untuk semua. 

1 botol ada 120 biji berharga RM58.75 ( tidak termasuk kos pos) boleh tahan makan sehingga 4 bulan. Berbaloi sangat-sangat untuk kesihatan.

Nak dapatkan B complex atau vitamin semulajadi lain boleh whatsapp saya di sini -- No comments:

Post a Comment