Oct 18, 2017

Cara Atasi Masalah Kaki Kejang Semasa HamilKenapa Kalsium penting untuk ibu hamil?

Pernah tak ibu alami masalah kaki dan betis kejang? sakit gigi atau gigi berlubang setiap kali hamil? Ibu selalu sembelit terutama di akhir kehamilan? Sakit pinggang setiap malam semasa bangun dari tidur? Letih, moody dan sering lenguh seluruh badan?

Tanda-tanda di atas menunjukkan kekurangan kalsium berlaku dalam badan ibu. Tahu tak pengambilan kalsium yang cukup sangat penting untuk ibu-ibu atasi masalah di atas. Majoriti ibu yang alami masalah-masalah di atas memang sering di kaitkan dengan kekurangan pengambilan makanan berunsur kalsium atau suplemen kalsium.


Pengalaman saya 4 kali hamil memang tak lari dari sakit gigi. Awal kehamilan tu mesti jumpa doktor gigi dan ada tampalan sementara. Pregnant anak pertama dan kedua saya tidak tahu juga kenapa ini berlaku. Tapi selepas anak ketiga saya baru dapat tahu punca sakit gigi ini kerana kekurangan kalsium dalam badan. Apatah lagi bayi yang semakin membesar juga turut 'mencuri' kalsium ibu.Ya, janin dalam perut ibu juga memerlukan kalsium untuk pertumbuhan tulang,gusi dan tumbesaran. Dan sudah semesti dan pasti ia perolehi sumber kalsium daripada pemakanan seharian ibu ambil. Ibu dan janin bayi berkongsi nutrisi sama setiap hari. Sebab tu sangat penting ibu kena cukup pengambilan makanan berkhasiat termasuk sumber kalsium ini. 


Antara makanan yang kaya dengan sumber kalsium ( credit mr google)

Ibu hamil memerlukan sehingga 1500mg keperluan kalsium setiap hari berbanding 1000mg bagi individu dewasa yang tidak hamil. Sumber kalsium boleh di dapati daripada  sayuran hijau, biji-bijian dan kekacang, daging, telur, susu,dan juga daripada suplemen tambahan.
Apakah terjadi sekiranya kekurangan kalsium semasa hamil?

Seperti yang di maklumkan diatas, defisit atau kekurangan sumber kalsium dalam badan boleh menyebabkan beberapa masalah seperti:


- Kerap kejang kaki dan betis pada waktu malam
- Gangguan pertumbuhan janin bayi - tulang tidak kuat, mudah rapuh dan pertumbuhan terbantut
- Ibu mengalami masalah tulang dan gigi mudah rapuh 
- Sakit pinggang, lenguh seluruh badan
- Risiko pre-Eklampsia ( gejala darah tinggi semasa hamil)
- Osteoporosis
- Komplikasi semasa meneran ( mahu bersalin)Ostematrix terbaik dapat bantu ibu 


Untuk melengkapkan sumber kalsium setiap hari,  ia juga boleh di dapati daripada suplemen tambahan.

Sangat penting untuk memilih suplemen yang selamat dan berkesan semasa hamil .

Pemilihan suplemen kalsium adalah sangat penting iaitu ibu perlu memilih pil kalsium yang lengkap dengan vitamin D dan magnesium kerana ia membantu penyerapan terbaik dalam badan dan tidak menyebabkan masalah batu karang. Semua ciri ini terdapat pada Ostematrix


Ostematrix membantu ibu mendapat keperluan kalsium mengcukupi serta mengelakkan risiko gejala masalah kekurangan kalsium di atasPengambilan Ostematrix ni sangat sesuai di ambil semasa sebelum tidur. Kenapa sebelum tidur? Kerana ia membantu ibu tidur lena pada waktu malam, mengelak masalah kekejangan pada waktu malam dan ia di serap sepenuhnya dalam badan ibu. Jadi keesokannya bila bangun daripada tidur ibu akan lebih fresh, pembuangan lawas dan badan cergas.Manfaat Ostematrix untuk kesihatan:

Sempena hari Osteoporosis sedunia ( pity me, saya baru tahu ada sambutan hari penting ini), Shaklee menawarkan promosi jimat untuk para ibu dan semua rakyat Malaysia.


Selama 3 hari bermula pada hari ini sehingga Jumaat ini ( 18 - 20 Oktober ini) akan berlangsung promosi Ostematrix ini. Promosi jimat beli 3 botol diskaun 5%


Harga sebotol Ostematrix tak termasuk postage RM61.30 sahaja ( 120 biji). Suplemen mampu milik dan sangat penting untuk semua.


Jom tengok apa kata pengguna lain yang ambil Ostematrix:


Masalah saya yang kerap terjadi semasa hamil adalah masalah kekejangan kaki / betis waktu malam. Dalam bahasa ganu panggil 'setok karong'..Sakit sangat..Memang kalau kena nak menangis tengah-tengah malam tetiba terjaga..Alhamdulillah selepas konsisten ambil Ostematrix tiada lagi masalah ni sehingga bersalin..Syukur sangat
Yang nak buat pembelian menggunakan kad debit / kad kredit : boleh klik pembelian di sini


atau boleh whatsapp saya seperti berikut: http://www.wasap.my/60163589018

No comments:

Post a Comment