Friday, May 27, 2016

Panduan Baik untuk Bantu Murid Bermasalah

Tips ini dikongsi bersama oleh Puan Zarina Madzhar (Fasi LINUS) untuk murid yang menghadapi masalah seperti berikut :

1)  Lambat menulis:

Penyelesaian: Dapatkan tilam/ sesuatu yang lembut dan suruh murid lompat bintang di atas tilam tersebut (sekolah selalunya ada tilam untuk Pendidikan jasmani; boleh digunakan)

Sebab: Bila tangan dihayunkan, ia menggerakkan otot-otot tangan.

2) Murid Pelat:

Penyelesaian: Suruh murid bergayut (contohnya di monkey bar) sambil itu  murid menyebut perkataan yang sukar disebut.

Sebab: Tekanan pada badan memaksa murid untuk mengeluarkan/menyebut perkataan yang disuruh dengan betul.

3) Murid lambat bercakap:

Penyelesaian: Minta murid melakukan aktiviti turun naik tangga. Lakukan aktiviti meniup belon. Bubbles. Minum menggunakan straw.

Sebab: longgarkan artikulasi murid

4) Murid yang mempunyai tulisan buruk:

Penyelesaian: Beri murid pensil yang berbentuk segitiga.

Sebab: Mudah digenggam/grip oleh murid.

5) Murid hiperaktif:

Penyelesaian: Cari berus yang lembut, gosok pada badan murid tersebut.

Sebab: Murid hiperaktif mempunyai deria sentuh yang kurang. Bila disentuh dengan berus lembut, ia akan menenangkan murid tersebut.

Boleh cuba.

Nota: Just sharing. Ibubapa adalah cikgu terbaik di rumah untuk anak-anak.

Selamat bercuti semua anak-anak soleh/solehah. semoga memanfaatkan masa cuti sebaik-baiknya.


Thursday, May 26, 2016

Peluang Dapat Vitamin Percuma pada 28 Mei ini

Pada 28 Mei ini bakal berlangsung National Conference Shaklee atau lebih di kenali sebagai NC. Saban tahun NC ni memang di adakan khas untuk 'reward' kepada pengedar shaklee yang layak dan cemerlang.

Pelbagai aktiviti menarik bakal di laksanakan dan salah satunya jualan istimewa untuk set-set shaklee yang terpilih iaitu set Ramadhan,set diet sihat,set detoks dan juga twinpack vivix.


Apa yang menarik promosi ini terbuka kepada semua. Tidak terhad kepada pengedar shaklee sahaja. Cuma jika and a ingin membuat pembelian perlulah hubungi Pengedar yang sah.Buat preorder dan pembayaran dan Pengedar Shaklee berkenaan akan buat pesanan pada hari tersebut dan pihak Shaklee akan terus pos ke alamat anda. Sangat mudah!

Specialnya dengan setiap pembelian anda boleh perolehi vitamin-vitamin seperti di atas secara PERCUMA.

Untuk pembelian twinpack vivix,anda LAYAK mendapat keahlian shaklee secara PERCUMA dan terus layak mendapat harga ahli yang lebih jimat. Anda juga bakal perolehi 1 botol vitamin C secara PERCUMA,Kos pos pun PERCUMA dan akan mendapat cashback tunai pada bulan berikutnya ke dalam akaun anda.

Jadi jangan tunggu lama-lama. Sekiranya anda berminat dengan mana-mana set di atas cepat-cepat hubungi pengedar shaklee terpilih atau boleh juga hubungi saya seperti berikut:


Sue - SID No ahli : 889 806
Sms/whatsapp 016 358 9018
PM FB page : Impianz Shoppe
instagram : @ Vitaminsemulajadicorner


Wednesday, May 25, 2016

7 Senaman Mudah Hanya Buat di Rumah

Bila sebut pasal bersenam,mesti terbayang seronoknya ada gim,ada alatan seperti di gim,perlu ada kasut sukan,jurulatih kecergasan dan ruang luas nak bersenam.

Namun sebenarnya kita semua boleh bersenam di rumah sahaja dan tidak perlu susah-susah keluar rumah pun. Nak bersenam dengan anak-anak pun boleh.


Saya kongsikan semula jenis-jenis senaman yang boleh kita semua lakukan dirumah sahaja.

1) Lompat bintang

Ini adalah aktiviti riadah paling best di lakukan. Lompat bintang sangat mudah.Boleh dilakukan ketika menonton TV. Ia adalah salah satu senaman kardio yang hebat yang boleh di jadikan warmup juga.


2) Tekan Tubi

Walaupun susah dan menyakitkan,tekan tubi boleh dilakukan dengan cara mudah. Lakukan secara perlahan-lahan. Aktiviti ini meningkatkan kekuatan tangan,perut dan juga menguatkan bahagian sekitar dada.


3) Leg lifts /Apungan kaki

Aktiviti ini bertujuan untuk menguatkan kaki. Jika rasa susah untuk apungkan kaki,bengkokkan kaki sedikit.


4) Berjalan

Berjalan di sekitar rumah bersama anak-anak memang menyeronokkan. Lagi-lagi kita juga boleh mengajar anak mengenal kejadian alam,melihat burung serta menghirup udara segar.

Jika cuaca tidak mengizinkan, boleh berjalan turun naik tangga beberapa kali. Ini akan menguatkan kaki dan lutut.

Jika tiada tangga,berjalan sahaja di dalam rumah beberapa pusingan.Hasilnya tetap bagus dan baik untuk kesihatan.


5) Angkat berat.

Terbayang malik noor mengangkat besi berat sambil tersenyum..hehe..anda boleb gunakan apa sahaja pemberat yang ada di rumah untuk dijadikan dumbbell.

Sambil mengangkat dumbbell,boleh juga naik turun tangga,berjalan setempat yang boleh menguatkan otot kaki. Boleh pasangkan muzik bersesuaian supaya menjadi lebih seronok.


6) Squats

Senaman yang sangat baik tetapi ramai yang tak mampu lakukannya. Nak punggung yang cantik jangan lupa rajinkan diri buat squats ya😀

Boleh juga memegang hujung kerusi dan ulang beberapa kali.

7) Joging setempat.

Aktiviti ini sangat baik untuk menjaga jantung. Boleh joging sambil mendengar muzuk atau menonton TV. Alatan yang perlu hanyalah sepasang kasut untuk mengelakkan tekanan.


Kini tiada lagi alasan untuk malas bersenam. Untuk kehidupan yang sihat,kita di sarankan untuk bersenam 3 kali seminggu sekurang-kurangnya 30-40 minit setiap sesi.

Jom ajak anak-anak buat bersama. Jangan lupa minum air kosong selepas melakukan aktiviti atau mengambil minuman isotonik untuk mengembalikan tenaga dan tingkatkan kecergasan.

Performance Drink pilihan atlit-atlit dunia yang turut dikenali air basikal ni mampu mengembalikan kecergasan,mengelakkan dehidrasi,membekalkan bendalir yang baik.


Jom sama-sama buat senaman ini di rumah. Ringkas,mudah tetapi sangat bagus untuk kesihatan.

Credit : majalah Rapi



Monday, May 23, 2016

Kebaikan Chia Seeds dalam Diet Seharian

Artikel ni saya ambil dari post Prof Dr Muhaya di FB beliau mengenai kebaikan pengambilan chia seeds dalam diet harian kita.

Artikel ni dalam English version,jadi anda boleh translate sendiri ya😀


Kebaikan Chia Seed dalam pemakanan harian kita, in shaa Allah..

Ch-ch-ch-chia! The fuzzy green novelty items may be the first thing you think of when you hear the word chia, but these tiny superfood seeds are the reason Chia Pets get their lush coating. Nowadays, chia is becoming better known as a great source of healthy omega-3 fats and fibre, and fortunately it's an easy food to add to your diet.

Chia seeds come from a flowering plant in the mint family that's native to Mexico and Guatemala, and history suggests it was a very important food crop for the Aztecs. It's remained in regular use in its native countries, but was largely unknown in North America until researcher Wayne Coates began studying chia as an alternative crop for farmers in northern Argentina about 29 years ago.

Coates started his work on chia in 1991, and since then has become an advocate of the tiny seed's health benefits. The human trials are limited —as is often the case with food research— but the anecdotal evidence of chia's positive health effects include boosting energy, stabilizing blood sugar, aiding digestion, and lowering cholesterol.

The little seed — which comes in either white or a dark brown and black colour — also has a huge nutritional profile. It contains calcium, manganese, and phosphorus, and is a great source of healthy omega-3 fats. As an added benefit, chia seeds can be eaten whole or milled, while flax seeds have to be ground before consumption in order to access their health benefits for example.

When you're buying chia, both the white and black seeds are good choices, but Coates warns to make sure you're getting a good quality product by avoiding either red seeds (immature chia seeds), or black seeds that are smaller than regular chia seeds (weed seeds). Coates sells the seeds himself, but they are available from many different health food stores and supermarkets.

So once you've got your seeds, how to you add them to your diet? "The easiest way is to add it to everything and anything," Coates says. The seeds are tasteless so they won't affect the flavour profile of your food, which makes them easy to integrate into your meals. They can be sprinkled whole on top of salads or toast or added milled to smoothies, and Coates says that some of his customers even add them to ice cream. (And yes, you can even sprout it and eat it that way too!)

💞💞💞💞💞💞💞💞💞💞💞💞

Chia Seed Benefits: 10 Reasons To Add Chia To Your Diet

Combat Diabetes
Chia is being studied as a potential natural treatment for type-2 diabetes because of its ability to slow down digestion. The gelatinous coating chia seeds develops when exposed to liquids-can also prevent blood sugar spikes.

Get More Fibre
Just a 28-gram or one-ounce serving of chia has 11 grams of dietary fibre — about a third of the recommended daily intake for adults. Adding some chia to your diet is an easy way to make sure you're getting a good amount of fibre, which is important for digestive health.

Stock Up On Omega-3
Chia seeds are packed with omega-3 fatty acids, with nearly five grams in a one-ounce serving. These fats are important for brain health. "There's better conversion of omega 3s into the plasma or into the food than with flax seed," said researcher Wayne Coates.

Stronger Teeth And Bones
A serving of chia seeds has 18 per cent of the recommended daily intake for calcium, which puts your well on your way to maintaining bone and oral health, and preventing osteoporosis.

Don't Forget Manganese
Manganese isn't a well-known nutrient, but it's important for our health: it's good for your bones and helps your body use other essential nutrients like biotin and thiamin. One serving of chia seeds, or 28 grams, has 30 per cent of your recommended intake of this mineral.

Plenty Of Phosphorus
With 27 per cent of your daily value for phosphorus, chia seeds also helps you maintain healthy bones and teeth. Phosphorus is also used by the body to synthesize protein for cell and tissue growth and repair.

Pack In The Protein
Chia seeds also make a great source of protein for vegetarians and don't have any cholesterol. One 28-gram serving of these super seeds has 4.4 grams of protein, nearly 10 per cent of the daily value.

Fight Belly Fat
Chia's stabilizing effect on blood sugar also fights insulin resistance which can be tied to an increase in belly fat, according to Live Strong. This type of resistance can also be harmful for your overall health.

Get Full. Faster
Tryptophan, an amino acid found in turkey, is also found in chia seeds. While tryptophan is responsible for that strong urge to nap after a big Thanksgiving dinner for example, it also helps regulate appetite, sleep and improve mood.

Improve Heart Health
According to the Cleveland Clinic, chia seeds have been shown to improve blood pressure in diabetics, and may also increase healthy cholesterol while lowering total, LDL, and triglyceride cholesterol. All good news for your ticker!


Chia seeds boleh di dapati di bahagian organik di pasaraya utama seperti giant,tesco,cold storage dan lain- lain.

Hanya campurkan 1 sudu chia seeds dalam minuman atau dessert sihat anda. insyaallah cepat kenyang dan sihat bertenaga.

Chia seeds membantu kesihatan secara menyeluruh - Omega 3, antioksidan,protein, dan serat.


Friday, May 20, 2016

Persiapan Fizikal,Diet di Bulan Ramadhan

Tak lama lagi Ramadhan bakal menjelang tiba. Amat baik sekiranya sebelum Ramadhan kita dapat tahu sedikit sebanyak pemakanan sihat sepanjang ramadhan.Takdelah bukak puasa sebulan dengan minum ais dan makanan manis je.

Bulan Ramadhan juga di kaitkan dengan pemakanan sunnah: makan kurma,buah tin dan pelbagai lagi.

Minggu lepas saya berkesempatan hadir 1 liqa kesihatan yang bertajuk ' Persiapan Ramadhan,Diet di Bulan Ramadhan` oleh Dr Muhammad bin Ibrahim.

Beliau menggariskan makanan sunnah yang di anjurkan oleh Islam adalah apa jua makanan halal seimbang yang menyumbang kepada kesihatan badan.

Bukan setakat fokus kepada kurma,buah tin,buah zaitun semata-mata ya.

"Makanlah dari apa yang dibumi yang halal lagi baik dan janganlah kamu ikut jejak langkah syaitan,kerana sesungguhnya syaitan itu musuh yang terang dan nyata bagi kamu"

(Al baqarah : ayat 168)


Penyakit kronik seperti masalah kanser,obesiti,kencing manis,kardiovaskular dan masalah gigi berpunca daripada pemakanan tidak seimbang dan kurang sihat.


Pakej Diet Ramadhan : Sihat,Sederhana & Seimbang.

Sering kita dengar nak kurus kene kurang makan. Tetapi kali ini doc tekankan nak kurus makan banyak kalu tetapi dalam kuantiti sedikit setiap kali mengambil makanan.

Ramadhan bulan di mana kita perlu sujud,tunduk dan patuh pada segala suruhan dan laranganNya.

Bila perut kita dalam keadaan lapar,enzim akan meningkat dan iman inilah yang menjaga nafsu kita untuk melakukan perkara baik.


Apa maksud sihat,sederhana dan seimbang?

Sihat : Pilihlah makanan yang sihat

Sederhana : Pilih makanan secara sederhana dan jangan membazir

Seimbang : mengandungi semua kumpulan makanan seperti bijirin,buah-buahan,sayur-sayuran ,protein dan sebagainya.


Pakej Sahur :

1. Pastikan mengambil sahur.

2. Sahur yang ringan dan sihat

3. Bagi yang sukar bersahur boleh ambik segelas susu bersama 2 keping roti wholemeal(berserat) atau pengambilan oat.

4. Makan buah lebih

5. Minum air masak dengan banyak

6. Lewatkan waktu sahur (1/2 jam- 40 minit sebelum imsak)

7. Elakkan makanan yang pedas

8. Elakkan mengambil caffeine atau teh kerana ia boleh menyebabkan terhidrat


Pakej Berbuka :

1. Minum air suam dahulu bersama 2 biji kurma. Kenapa perlu minum air suam?

Doc menerangkan ketika berbuka perut kita kosong,kebolehan sel menyerap makanan dan minuman sehingga 90% efisyen.

Jadi bayangkan sekiranya kita mengambil minuman dan makanan manis, 90% yang masuk ke dalam badan adalah GULA!.

Bila banyak makanan bergula masuk dalam badan, badan jadi mudah letih,berdebar-debar,mengantuk dan jantung perlu berkerja keras untuk mencerna gula yang masuk.


2. Tingkatkan pengambilan sup sepanjang Ramadhan. Sup yang tidak berminyak dan berlemak ya..Bukan sup daging/sup ekor yang penuh lemak tu!  Raw sup macam mat salleh makan (boleh google yang ni)

3. Pengambilan kurma sangat baik ketika berbuka. kurma ni tinggi fruktosa. Ia slow relieve carbo jadi badan tak terkejut.

4. Makan buah-buahan dulu secara perlahan.

5. Utamakan makanan berserat dan seimbang.


Bagi PEROKOK, AWAS jangan sesekali berbuka puasa dengan merokok ya!

Bayangkan kadar penyerapan sel 90% efisyen ketika ini.

Bayangkan anda memasukkan racun,karbon monoksida ke dalam salur darah ketika ini ia akan MENURUNKAN paras oksigen dan ketika ini darah menjadi sangat pekat!

Jantung juga perlu berkerja lebih keras! Kesian sangat kat jantung. Jadi bila hari2 jantung terpaksa berkerja keras camni jadilah sakit jantung tetiba,lemah jantung..

Dan apabila darah pekat,salur darah slow dan tak lancar,penggumpulan lemak berlaku dan naik ke kepala..Ketika ini boleh menyebabkan risiko stroke.

Jadi sayangilah nyawa anda dan kita yang tak merokok ni janganlah sesekali dekat dengan orang merokok atau p sedut asap rokok ni. (Ingat ya kadar serapan sel sepanjang berpuasa 90% sangat Efisyen!)


Jadi saya nak menyeru abang-abang yang merokok kat luar sana tu,please alert ya! Dan isteri2 comel yang ada suami merokok ingatkan suami pasal bende ni!

Paling bagus berhenti merokok terus bulan puasa ni.Kuatkan semangat dan tekad sepanjang berpuasa ni,insyaallah slow2 dan berhenti terus. Vivix juga insyaallah bagus di ambil ketika berpuasa ini untuk membaik pulih sel dan mengurangkan keinginan merokok.


Sekiranya anda seorang peminat kopi atau teh,boleh ambil selepas terawikh.

Jom sama-sama kita ubah style pemakanan dan cara makan kita. Sedikit sebnayak ia bantu untuk kehidupan lebih sihat.

Ada penyakit kolestrol tinggi,kencing manis,darah tinggi?

Puasalah ubatnya dan kurangkan makanan yang ada MSG dna gantikan dengan herba-herba ,masukkan lemon dan pelbagai makanan sihat lain.

Semoga perkongsian ini membantu anda dan saya untuk hidup lebih sihat dan cergas!


Tuesday, May 17, 2016

Lempeng Oat Pisang Yang Enak

Program detoks kembali lagi. Sejak semalam saya dah mula program detoks parasit insyaallah selama 2 minggu.


Sepanjang detoks parasit ni saya perlu berpantang pengambilan tepung gandum (bleach),makanan dan minuman manis ( kicap,sos,gula putih) dan minuman caffein. Alhamdulillah 2 hari ini masih berjaya menangkis keinginan semua ni.


Detoks parasit ni bagusnya kalau kita ambik makanan ' eat clean' sekali. Alang- alang berdetoks,buat betul2 kan.


2 hari ni saya gunakan bahan sedia ada di rumah. Untuk breakfast / minum pagi boleh buat lempeng oat.

Cukup mudah bahan-bahannya.

2 cawan oat
2 sudu madu
sedikit air
1 biji telur
Sedikit garam bukit

Kesemua ni blend sekaligus. Pastikan adunan tidak terlalu pekat dan tidak terlalu cair.

Panaskan pan (tak melekat) atas dapur..masukkan 1 senduk adunan dan buatlah bentuk camna korang suka.

Boleh juga campurkan buah pisang lecek /buah kurma dan lain- lain ke dalam adunan.

Serius memang sedap sangat dan mengenyangkan👍👍

Sesekali buat lempeng ni memang sedap. Kalau nak minum oat camtu je tak mampu nak telan.



Bagusnya pengambilan oat ni ia adalah fiber jadi membantu memberi kenyang lebih lama.

Ia juga bantu menurunkan kolestrol LDL ( kolestrol jahat) dalam salur darah ,membantu dalam menurunkan berat badan,baik untuk turunkan tekanan darah tinggi dan baik untuk menurunkan bacaan diabetes type 2.


Oat juga makanan yang baik untuk jantung dan perlu ada di setiap rumah untuk anda menikmati manfaatnya.


Jangan lupa cuba resepi enak ni ya😀


Saturday, May 14, 2016

Cara Atasi Sakit Lutut dengan Bahan Semulajadi Collagen Powder

Masalah sakit sendi,sakit lutut dan lenguh-lenguh sering menyerang ibu ayah ,atuk nenek kita. Masalah ini sinonim dengan warga emas dan ia hampir terjadi pada kebanyakan insan tersayang kita. Namun ada juga golongan muda mengalami masalah ini seperti ibu hamil,ibu menyusu,golongan atlit sukan dan sebagainya. 




Semakin meningkat usia, kolagen dalam badan juga semakin berkurang. Otot,ligamen dan temdon kehilangan keanjalan menyebabkan badan mula sakit-sakit.


Sakit sendi dan sakit lutut berkait rapat. Sakit lutut berlaku disebabkan tulang rawan mula haus dan terhakis dan sebab bahan yang dinamakan sebagai 'collagen' dalam tulang rawan mula rosak dan berkurangan.


50% daripada tulang rawan memang terdiri daripada kolagen. Kolagen inilah yang membantu mengekalkan kepadatan dan kekuatan tulang. Selepas umur 20an, kolagen ini mula terhakis dalam tulang rawan (cartilage).

Badan boleh menghasilkan kolagen dengan sendiri, bagaimanapun masalah berlaku apabila bilangan kolagen yang dihasilkan oleh badan tidak dapat lagi menampung keperluan menggantikan bilangan kolagen yang rosak tadi.






Apakah Berlaku Bila Collagen Berkurangan?

Apabila kolagen berkurangan, tulang-tulang yang lain akan turut rosak. Peranan kolagen memang penting dalam tulang rawan.

Antara Fungsi kolagen :
1. Memberi regangan kepada sendi
2. Menjaga rangka lutut
3. Memelihara tulang rawan yang mula rosak

Apabila kolagen mula rosak, lutut mula membengkak dan tulang pada bahagian lutut mula membesar melebihi rangka lutut.
Penyakit-penyakit yang kerap menyerang berkaitan sendi adalah seperti berikut:







Kebiasaan perubatan moden memerlukan pembedahan dan ubat painkiller untuk mengurangkan kesakitan. Mungkin juga perlu melakukan fisioterapi berbulan-bulan untuk mengatasinya.

Namun sebelum melakukan pembedahan,mungkin anda atau insan tersayang boleh mencuba rawatan alternatif ini iaitu pengambilan Collagen Powder 


Apa Kata Pengguna Menggunakan Collagen Powder untuk Masalah Sendi






"
[CollagenEffect]
.
Sebut kolagen, mesti byk kaitan dgn Cun dan Cantik..normal lah tu sebab dh byk org buat treatment mcm2x style untuk kolagen ni esp untuk beauty2x gitu..
.
Adakah sy consume Collagen untuk cantik??opss..tu bonus yang dapat kulit licin+maintain tegang..
sy consume sebab lutut!!
.
9 tahun lepas, semasa masih aktif berBola Sepak, lutut kiri diuji dgn ACL!putus ligamen all over lutut menyebabkan 80% damage menyebabkan lutut sy 'longgar' ; bertongkat 2 minggu tapi takut nk g operate..tahan2x bertahun biar je lutut cmtu...efeknye? susah nk jalan jauh dan angkat barang berat sambil jalan..pasti rasa sengal dan kebas waktu malam..nk jogging atau aktif berjalan sambil bw beg berat serta membuat beberapa aksi bersukan yang gunakan lutut, xdapat dibuat secara kasar dan aktif.walaupun begitu..alhamdulillah..masih ada kaki..sy gagahkan juga
.
Tahun 2012 br kenal Collagen.tapi x consume
lagi~mula aktif sejak Jan 14!selepas tahu yang collagen ni bisa diperlukan untuk kekuatan Rawan..consume2x dan alhamdulillah, sy dapat rasakan lutut kiri jadi lebih kuat dari sebelum..walaupun dh lama sy xpi checkup untuk tgk condition lutut...since sy mampu berjalan jauh tanpa rasa sengal dilutut untuk jangka masa
lama..dh ckup syukur sgt...esp masa dukung Faheem..mampu
bertahan lama dan berjalan sambil
mendukung dan menggalas beg
(agak2x dlm 30kg la beban dibawa)..still
steady..lutut xgegau la
kirenye


Alhamdulillah..side effect
lain? Kulit Gebu? haha..kne rasa sendiri la perbezaannye
yang penting, jaga kesihatan sebelum semakin melarat"


Bagaimana Collagen Powder membantu mengurangkan sakit lutut/sendi?

Bila kita sakit sendi, Collagen Powder ini akan diserap oleh tubuh dan meresap ke bahagian-bahagian sendi seperti lutut tadi.

Bila sendi menyerap Collagen, secara perlahan Collagen akan memperbaiki bahagian-bahagian yang rosak dan menggantikan Collagen yang rosak.

Secara perlahan-lahan juga bengkak akan dipulihkan dan tulang yang terkeluar daripada rangka lutut akan masuk semula ke dalam rangka.

Collagen bersifat elastik dan sangat kuat. Menurut kajian, dengan penggunaan selama 8 minggu boleh nampak kesan penggunaan Collagen Powder ni, ada yang kurang daripada itu atau seawal 3hari.

Collagen Powder TIDAK mengandungi drugs, tidak mengandungi bahan-bahan berbahaya dan tiada kesan sampingan. Ia iadalah ekstrak daripada sisik ikan merah dan gabungan bahan semulajadi lain.


7 bahan utama dalam Collagen powder


Sekiranya anda atau insan tersayang mengalami masalah ini, cubalah Collagen Powder shaklee ini. Alhamdulillah bukan setakat mencantikkan kulit malah membantu menguatkan tulang rawan dan tulang-tulang sendi. Memang supplemen terbaik untuk sendi yang sihat.


Sempena promosi Collagen powder bulan ini , anda boleh dapatkan collagen powder dengan harga lebih jimat.


Beli 6 kotak Collagen Powder PERCUMA 1 dan layak mendapat KEAHLIAN PERCUMA dan pulangan cashback bulan berikutnya.


ATAU

boleh beli 2 kotak dan mendapat diskaun sebanyak 5%

Hubungi saya untuk maklumat lanjut dan pembelian seperti berikut:





credit: FB YES ") We got #S'Effect,http://vitamin-cerdik.com/

Thursday, May 12, 2016

Kekal Bertenaga di Bulan Puasa dengan Set Ramadhan Shaklee

Ramadhan bakal menemui kita insyaallah tidak lama lagi. Sekejap je kan masa berlalu. Saya pasti ramai yang mengambil peluang terakhir untuk menggantikan puasa yang lepas. Selagi masa ada gantilah segera dan tunaikan kewajipan dan tanggungjawab kita. Insyaallah semoga Allah permudahkan dan terima amalan kita.




Apa khabar ibu-ibu hamil dan menyusu? bagi ibu-ibu yang mula menggantikan puasa dan bakal berpuasa nanti, saya kongsikan semula entry-entry lepas mengenai beberapa tips sepanjang berpuasa supaya kekal bertenaga dan tidak terlalu keletihan.

Ibu Menyusu dapat berpuasa dan bekalkan susu mengcukupi sepanjang Ramadhan

7 Tips Kekal Bertenaga semasa berpuasa

Ibu Hamil Kekal Bertenaga sepanjang Berpuasa


Bagi ibu-ibu muda yang 1st time berpuasa bersama 'bayi dalam kandungan',tahniah saya ucapkan. Insyaallah ibu akan merasai pengalaman indah berpuasa bersama bayi tersayang. Bagi ibu yang sihat dan tiada masalah jangan takut untuk berpuasa kerana puasa tidak memudaratkan ibu. Mintalah pertolongan dan doa dariNya mohon kekuatan dan dipermudahkan.

Bagi ibu-ibu yang tidak sihat dan berisiko boleh minta pendapat daripada doktor dan ibu boleh berbuka puasa dan hanya perlu menggantikan (qada) selepas Ramadhan. Tiada paksaan dalam islam dan kedudukan ibu sangat istimewa.

Bagi ibu yang berpuasa, elokla mengetahui sedikit sebanyak mengenai pemakanan seharian yang boleh membantu untuk berpuasa dengan lebih baik.


Antara pemakanan yang baik di ambil semasa Bersahur: 

    • nasi beras perang dan roti bijian penuh dengan sup ayam atau sup sayur
    • bijirin berserat tinggi seperti oat dengan susu skim rendah lemak;
    • Boleh ambil buah-buahan termasuk buah kurma dan pisang.
    • Elakkan meminum teh semasa sahur kerana ia boleh membuat ternyah hidrat / kekeringan


Antara pemakanan yang baik di ambil semasa Berbuka Puasa: 



1)Pengambilan 3/4 biji kurma dan minuman jus sangat baik untuk normalkan semula tahap gula yang rendah dalam darah.

2) minum susu atau yogurt rendah lemak

3) Ambillah makanan seimbang seperti sepinggan salad atau ulam-ulaman atau buah-buahan sebagai pembuka selera

4) Pastikan ada zat seimbang seperti bekalan protein, karbohidrat kompleks, dan banyak sayur-sayuran.

5) Elakkan makanan berlemak dan kolestrol tinggi serta makanan kurang berkhasiat ketika berbuka untuk mengelak masalah kehadaman dan angin dalam badan,

Set Ramadhan Shaklee Bantu Berikan Tenaga Berpanjangan

Untuk memudahkan para ibu dan membantu ibu kekal sihat dan bertenaga,Shaklee memperkenalkan Set Ramadhan yang sangat baik di ambil sepanjang Ramadhan ini.

Kekadang ada hari kita terlewat bangun,terlupa kunci jam,set Ramadhan on the go ni sangat-sangat membantu untuk bersahur dengan cepat tetapi kenyang insyaallah.


Set Ramadhan ini terdiri daripada 4 produk utama iaitu -  Mealshake, Soy protein ESP , Performance Drink dan Lecithin.


1) Mealshake 

Multivitamin perisa vanilla yang sangat enak membantu bekalkan keperluan zat vitamin dan mineral serta asid amino perlu untuk badan. Sesuai di ambil oleh kanak-kanak sehingga dewasa.Lengkap dengan kandungan serat dan protein membantu anak-anak serta ibu ayah lebih kenyang dan bertenaga.

2) ESP




ESP adalah soya protein bermutu tinggi non-GMO yang sangat baik di ambil ketika waktu sahur untuk tempoh kenyang lebih lama dan bertenaga. Sesuai di ambil oleh ibu hamil,ibu menyusu, perempuan dan lelaki dewasa.


3) Performance Drink

Minuman perisa oren bebas karbonat ala-ala 100 plus membantu mengekalkan bendalir dalam badan dan mengelakkan dehidrasi semasa berpuasa. Sesuai di ambil seisi keluarga. 


4) Lecithin

Pengemulsi lemak. Membantu menurunkan paras kolestrol jahat LDL dan baik untuk memori.


Gabungan Mealshake dan ESP serta Performance Drink ketika waktu sahur sangat mengenyangkan malah ia membantu anda lebih bertenaga dan tidak terlalu letih.



Bagi ibu-ibu hamil dan menyusu, saya sangat sarankan set ini memandangkan ibu-ibu memerlukan tenaga tambahan dan ibu menyusu mengekalkan pengeluaran susu berterusan.

Bagi kanak-kanak yang sedang berpuasa sangat sesuai mengambil Mealshake untuk keperluan zat dan vitamin mengcukupi semasa berpuasa serta boleh ambil Performance Drink untuk mengelakkan dehidrasi.

Senang kata,set ini sesuai di miliki setiap rumah untuk sihat dan bertenaga sepanjang berpuasa.

Apa kata pengguna yang telah mengambil set ini tahun-tahun yang lepas?



Bagaimana Ingin Memiliki Set Ramadhan ini?

Sungguh mudah untuk memiliki set ramadhan ini. Hanya perlu sms/ Whatsapp saya di 016 358 9018 untuk mendapatkannya. Harga set ini adalah RM398.75 termasuk kos pos ke semenanjung Malaysia. Untuk mendapatkan penjimatan harga lebih rendah, saya cadangkan anda register keahlian hanya RM69.50 sahaja sekali bayaran seumur hidup dan boleh membeli terus dengan harga ahli. Lebih jimat dan dapat diskaun sehingga 15% ke atas setiap produk terpilih.

Jika anda ingin membuat pembelian menggunakan kad kredit / debit boleh link kat bawah:



Kita berpuasa hanya setahun sekali dan time ni la kita nak berpuasa dan beribadah sebaik mungkin dengan kesihatan terbaik dan bertenaga. Ada peluang terbaik dan cara untuk bantu kita insyaallah moga-moga ia memberi kebaikan dan manfaat untuk kesihatan diri dan keluarga.


Untuk sebarang pertanyaan dan order set Ramadhan boleh hubungi saya seperti berikut:








Monday, May 9, 2016

Business Online Paling Mudah dan Senang di Buat

Sejak GST diperkenalkan setahun lalu,makin ramai yang mula mencari jalan untuk menampung kos sara hidup yang makin tinggi dengan membuat pelbagai business untuk mendapat pendapatan sampingan, Jualan secara online di FB,Instagram semakin meningkat dengan pelbagai jenis peluang business.

Hari ni saya nak share salah satu peluang business jangka masa panjang yang sentiasa diperlukan dan mendapat sambutan hangat setiap masa iaitu business dengan Shaklee.. Dah ramai juga menjalankan business ni secara sampingan mahupun fulltime malahan dah ramai juga berjaya mendapat income bulanan ribuan ringgit tanpa gagal ya! Ada yang tak tersengaja dapat income bulanan lepas rajin buat sharing shaklee ni.

Dulu saya fikir Shaklee ni MLM yang sama jugak seperti yang lain..Bila orang duk offer business MLM ni,awal-awal lagi saya cakap TAK NAK!! Pernah jugak baca-baca dan dengar orang duk cakap MLM ni mesti ada modal besar..tapi senang je wat je loan bank..nanti bulan2 dapat income baya balik tapi untung lagi masyuk..

Fuhh..berpeluh2 dengar..Mana mau cari modal puluh ribu weh!! Lagi-lagi nak kene cari downline ramai-ramai pastu tengok upline beli kereta mewah,goyang kaki seronoknya..Fuhhh seram pk nak baya balik LOAN bank tu!!


Eh..betul ke Shaklee MLM camni? Sebenarnya modal nak buat business Shaklee ni hanya RM79.50 iaitu selepas register keahlian shaklee..Haa..mana ada ribu-riban kan..Lagi best sambil makan sendiri dan beli untuk keluarga dapat kumpul point/UV dan cukup syaratnya (150 point) setiap bulan,Shaklee bagi balik Cashback tunai /bonus masuk ke dalam akaun bank sendiri..Fuhh memang banyak jimat tau!

Kalau anda rajin pulak share-share pasal produk shaklee ni kat member-member opis,kawan sekolah,sedara-mara,jiran-jiran dan ramai pulak yang berminat dan order dengan anda,makin banyakla peluang untuk anda kumpul points dan pastinya bonus bulan tu kebaaboomla..syaratnya kene RAJIN SHARE je..Lagi-lagi share kat FB,Instagram yang dah macam lubuk mencari rezeki sekarang ni kan..Senang cite sambil-sambil online tu dapatlah jugak income..

Apa-apa business pun kene rajin..Businee nasi lemak ke, air kopi tarik ke,business tudung ke, ,tupperware ke tetap kene buat marketing jugakkan..Kalau tak camna orang nak tau anda business..ye tak?

Jom tengok video ni,kakak ni cakap business shaklee ni kita tak payah cari orang,orang akan cari kita..Haa camna tu? dan paling best time tidur pun boleh dapat SALE tau..wahh bestkan??




1st time saya terjebak dengan business Shaklee ni pun selepas ambik set penyusuan dan nampak sendiri kesan kat badan..Susu makin banyak,badan tak letih walau penat berkerja dan bejaga malam..Then slow-slow sharing ngan kawan-kawan kat opis produk2 shaklee ni tengok-tengok ramai jugak yang berminat dan beli..Lama-lama bila dah makan sendiri dan guna sendiri memang rasa berpuas hati dan buat business ni fulltime.

MLM Shaklee ni mengikut syariah dan tidak tindas orang bawahan. Jika rajin usaha dapatla sale,kalau tak jangan harap nak dapat hasil bonus tau walau downline kat bawah buat sale ribu-riban..

dan paling BEST sekali berada group yang sangat ohsem ni,banyak sangat dapat improve diri..yerla kita ni manusia..Perlu sering di ingatkan..Rakan-rakan yang supportive sering ingatkan tentang niat berbusiness kerana Allah, Amalkan dan buat Amalan Rohani,jangan sesekali tinggal.(Solat tahajud,solat dhuha,berzikir, zikir penyucian jiwa, bersedekah,bayar zakat dan lain-lain). Niat kita buat business bukan setakat dapat sale,tapi untuk membantu menambah nilai insan lain juga..
Insyaallah betul niat kita,Allah akan permudahkan. Yang penting pilih dan register keahlian dengan group yang betul tau..Bukan setakat nak business kat dunia je..Kat akhirat pun kita nak berjaya.

Nak tahu lagi kelebihan menjadi ahli Shaklee?? 

Jom baca details di sini ya --> Kelebihan Menjadi Pengedar Shaklee

Cara Nak Daftar Keahlian serendah RM79.50 seumur hidup

Shaklee ni memang dah lebih 50 tahun kat Malaysia. Memang diperakui, dan ribuan journal dan kajian telah di jalankan bagi memastikan produk sentiasa selamat dan berkesan. Mempunyai saintis yang berpengalaman dan setaip produk yang di keluarkan memang di jalankan pelbagai ujikaji, Paling best mestilah daripada bahan semulajadi, BEBAS pewarna,pengawet dan pemanis!

Apapun business kita buat, pastikan niat business kerana DIA, amalan rohani jangan tinggal, banyakkan bersedekah dan usaha jangan jemu,insyaallah kejayaan pasti menghampiri kita.


Sekiranya anda berminat untuk menambah pendapatan dengan Shaklee dan ingin turut serta dalam group ohsem ni jangan lupa hubungi saya segera seperti berikut:





Thursday, May 5, 2016

Cara Hilangkan Jeragat di Muka dengan Mudah

Jeragat dimuka bukanlah sejenis penyakit merbahaya. Namun kehadirannya sedikit sebanyak menjejaskan penampilan dan menyebabkan keyakinan diri menurun. Jeragat atau juga dikenali sebagai Melasma adalah gejala abnormal atau tompokan atau bintik-bintik berwarna kuning ,coklat-perang disekeliling muka. 




Jeragat juga sering dikaitkan dengan pigmentasi dimana ia adalah disebabkan pengeluaran melanin secara berlebihan - hiperpigmentasi. 


Punca-punca Berlaku Jeragat di Muka

1. Alahan pada ubat-ubatan 

Ini adalah antara faktor utama berlakunya hyperpigmentation. Contoh, antibiotik seperti minocycline yang biasanya digunakan untuk merawat jerawat, tetapi bahan-bahan yang digunakan menyumbang kepada melasme dan menyebabkan pigmentasi di muka.

2. Terjadi Radang kulit 

biasanya terjadi apabila muncul jerawat di muka. Apabila jerawat telah kering, ia meninggalkan kesan hitam yang dikenali sebagai Post-Inflammatory Hyperpigmentation (PIH)


3. Pendedahan Kulit Berlebihan Kepada Sinaran UV Matahari 
Pendedahan berlebihan dan seiring dengan peningkatan usia akan menyebabkan terjadinya masalah kulit seperti freckles, age spot dan lentigenes.
4. Perubahan Pada Hormon
Perubahan hormon yang berlaku ketika hamil dan menyusu juga boleh menyebabkan terjadinya tompok-tompok coklat gelap di muka yang dikenali sebagai melasma.
5. Penggunaan pil perancang dan tabiat merokok juga menambahkan risiko kehadiran jeragat di wajah.
6. Tindakbalas Bahan Toksik pada Kulit Wajah
Reaksi alergi boleh berlaku pada kulit wajah akibat penggunaan alat kosmetik yang beracun atau mempunyai bahan kimia yang tinggi,sabun pencuci atau pencuci muka.

Tips Mencegah Jeragat di Kulit Muka
- Elakkan pendedahan berterusan pada sinaran UV dalam tempoh lama. Gunakan UV Cream,Krim pelindung UV,payung ketika cuaca panas terik
- Semak produk kosmetik yang anda guna. Ada beribu-ribu jenis produk dan jenama kosmetik di pasaran. Pastikan pilih yang betul, bebas kandungan hydroquinone dan merkuri serta bahan beracun ya. Boleh semak status produk kosmetik anda pakai di sini
- Pilih pembersih muka semulajadi. Ada macam-macam jenis juga pencuci muka. Setiap hari memang kita akan cuci muka kita sekurang-kurangnya 2x sehari kan. Jadi sangat penting untuk pilih daripada bahan semulajadi dan tidak merbahaya untuk kulit pada masa akan datang. Saya pilih yang semulajadi bebas dari haruman dan bahan kimia -- Pencuci muka semulajadi tahan lama berbulan-bulan
- Pemakanan yang Sihat. Pemakanan memainkan peranan sangat penting untuk mendapat kulit yang sihat. Kurangkan pengambilan makanan berminyak,kolestrol tinggi serta makanan berproses seperti sosej,nugget dan lain-lain. Pengambilan air kosong mengcukupi juga sangat penting untuk kulit sihat. Pengambilan protein yang mengcukupi,buah-buahan serta sayur-sayuran juga membantu mendapat kulit sihat.
- Suplemen juga memainkan peranan penting untuk mengatasi jeragat dari dalam. Nutrisi seimbang penting bagi memastikan kulit sihat. Kekadang pemakanan kita setiap hari sudah hilang zat nutrisi dan kita pun tidak cukup zat makanan yang seimbang. Jadi sangat penting peranan suplemen untuk membantu membaikpulih semula badan kita dari dalaman.


Di Shaklee, terdapat suplemen bersesuaian yang dapat  membantu mengurangkan jeragat.
Set Cantik Kulit memang tidak asing lagi untuk kulit yang cantik,bebas masalah jerawat dan parut jerawat. Paling best gabungan bersama dengan Collagen Powder ni akan membantu kulit bebas masalah jeragat ,kulit lebih licin dan berseri.
Ini kisah Puan S yang alami masalah jeragat makin teruk ketika hamil. Nampakkan perubahan jeragat pada  kulitnya selepas pengambilan Collagen ni..Alhamdulillah sangat membantu diri beliau untuk lebih berkeyakinan.


"Pic dua-dua ni memang asli. tak pakai mekap ke apa. Sebab itu korang boleh tengok kesan pigmentasi yang semakin samar-samar tu.
Kalau saya apply foundation, memang kesan tu hilang rata je dengan kulit. Dulu kakak saya sendiri selalu suruh saya guna naturactor bagai. Hehe.
Sebenarnya dah bertahun-tahun dengan jeragat ni… Semakin teruk bila mengandung. Makin menjadi-jadi!
Jadi saya ambil keputusan, biarlah saya tunggu hilang sendiri je dengan supplement Shaklee ni. Takyah susah susah nak sembunyikan, sebab saya yakin ia akan hilang…
Kesan utama daripada pengambilan Collagen Shaklee:
  • Sangat terasa kulit kita semakin lembut dan gebu
  • Semakin cerah bukan kat muka je, tapi semua bahagian!
  • Kesan calar-calar dan sunburn, semua takde dah! Sebab dulu saya ni memang ahli persatuan, jadi sangat aktif berjemur dan berkhemah sana sini."





Saya yakin yang pernah cuba Collagen ni pasti jatuh cinta dengannya. Sambil minum boleh juga buat masker tau dengan collagen ni. 

Sempena promosi Collagen Powder sekarang ni memang the right time untuk mencuba Collagen untuk atasi masalah kulit jeragat ni.



Promosi Beli 6 Collagen Powder Percuma 1
Free membership
Cashback

@

Beli 2 kotak Collagen Powder diskaun 5%

Sekiranya anda berminat untuk dapatkan SCP ni, boleh hubungi saya segera untuk mendapatkannya.