Feb 5, 2016

Gejala dan Tips Merawat Demam Denggi dengan Segera

Demam denggi semakin meningkat dan sepanjang Januari sehingga 4 Febuari 2016 sebanyak 12 kematian di catatkan di negeri Selangor, setakat ini mencatatkan negeri tertinggi menghadapi kes denggi di ikuti negeri johor.Demam denggi adalah sejenis penyakit jangkitan virus yang merebak melalui gigitan nyamuk Aedes yang telah dijangkiti. Terdapat 4 jenis virus yang boleh menyebabkan demam denggi (DEN 1,DEN 2,DEN 3 dan DEN 4). Virus demam denggi ini berjangkit pada manusia melalui gigitan nyamuk aedes betina yang kebiasaanya banyak pada awal pagi dan senja.


Gejala & Tanda-Tanda Menghidapi Demam Denggi

Kebiasaan demam akan terjadi pada hari ke 3 hingga ke 14 selepas digigit oleh nyamuk yang dijangkiti, kebiasaanya di antara 4-7 hari.
 • Demam kuat yang mengejut - boleh mencapai suhu 40-41 C,selalunya berlarutan selama 2 hingga 7 hari.
 • Demam berterusan
 • sakit kepala yang teruk
 • sakit pada bahagian belakang mata serta otot-otot dan sendi-sendi
 • Ruam merah di kulit boleh terjadi
 • Hilang selera makan
 • Gatal-gatal pada badan
 • Muntah-muntah

Demam kuat sangat merbahaya dan bagi kanak-kanak ia boleh menyebabkan serangan sawan di kalangan kanak-kanak di bawah umur 6 tahun.


Antara Makanan Yang Baik untuk Merawat Demam Denggi dengan Cepat


 • Pengambilan air masak perlu di ambil sebanyak mungkin setiap hari sekurang-kurangnya 3 liter sehari
 • Reneh Sup ketam dan berikan kepada pesakit. Pastikan pesakit menghirup sup dalam kuantiti yang banyak.
 • Jus buah kiwi 
 • Jus Kurma 
 • Jus pegaga
 • Jus Jambu Batu 
 • Tembikai Merah
 • Jus Daun Betik

Sekiranya di lihat kepada pemakanan di atas,semuanya memerlukan kandungan air yang tinggi dan zat vitamin C yang tinggi.

Ada juga mencadangkan supaya memberi air isotonik 100 plus sebanyaknya namun perlu di ingatkan air ini mengandungi kandungan gula yang sangat tinggi dan sangat tidak sesuai untuk kesihatan terutama jika di berikan kepada kanak-kanak. Bagi pesakit diabetes juga perlu berhati-hati pengambilan minuman ini.Supplemen untuk Merawat Demam Denggi

Supplemen Shaklee juga membantu dalam menangani dan merawat demam denggi. Menurut Puan Siti Sarah, Nutrionist di Shaklee mencadangkan pengambilan Performance Drink, Nutriferon, ESP dan Vitamin C.

1. Performance Drink 

- Membantu mengimbangi kandungan elektrolit dalam tubuh bagi mengelakkan dehidrasi
- Alternatif kepada kepada 100 plus yang lebih rendah kandungan bebas,bebas karbonat dan mempunyai elektrolit yang tinggi
- Demam yang tinggi boleh menyebabkan kehilangan cecair yang banyak dalam badan,jadi pengambilan PD ini membantu menggantikan cecair yang hilang dalam tubuh pesakit.


2. Nutriferon

-  Nutriferon adalah 'immune booster' yang membantu memerangi kuman dan virus dalam tubuh badan pesakit serta meningkatkan tahap imunisasi dalam tubuh bagi melawan penyakit.
- Sangat sesuai di ambil oleh sesiapa sahaja yang kerap demam,selsema,batuk,yang sering sakit,asma,ekzema dan antibodi yang lemah
- Kandungan Nutriferon daripada bahan semulajadi, selamat dan berkesan bagi menguatkan antibodi badan dan menentang virus dan kuman sekeliling kita.
3. Vitamin C
- Vitamin C memang sangat penting kepada pesakit demam denggi untuk meningkatkan sel darah merah dan menguatkan antibodi badan.
4. ESP
- Kehilangan vitamin,mineral dan cecair banyak hilang ketika demam denggi,jadi badan pesakit sangat lemah.ESP adalah protein yang dapat membantu memberi tenaga kepada badan pesakit. 
- ESP membantu membaiki sel-sel badan dan keperluan protein ini dapat membantu menyerap vitamin yang anda ambil dengan baik.

Set Demam Denggi Shaklee


Pengalaman Customer yang mengambil Supplemen Shaklee semasa Demam Denggi:"2 minggu lepas saya disahkan mengidap demam denggi..Betapa sakitnya badan..8 botol normal saine di masukkan ke dalam badan sehari..sehingga 'bengkak' badan ini..memang tiada ubat..jadi suami bekalkan NUTRIFERON dan air PERFORMANCE DRINK.. selain itu saya sentiasa dibekalkan dengan sup ketam setiap hari..2 sachet sehari nutriferon tu saya ambil..alhamdulillah bacaan platlet darah naik dari 97 kepada 177 selepas 5 hari warded...sehingga doktor tulis dalam laporannya "impressed" dan saya discharge pada hari kelima..Bersyukur saya pada Ilahi..Tiada denggi berdarah..cuma kes saya terpencil..Denggi "attack" hati..Jadi sekarang saya banyakkan minum air performance drink"
Beberapa bulan lepas,suami kawan saya pun menghidapi demam denggi dan saya berikan beberapa sachet Nutriferon dan alhamdulillah sangat membantu katanya. Tidak perlu di masukkan ke wad,hanya kuarantin di rumah dan cek darah setiap hari di hospital.
Langkah Pencegahan Segera
Kebersihan persekitaran rumah juga sangat penting bagi mengelak kes denggi berlarutan. Pastikan tiada tempat bertakung air yang boleh menyebabkan pembiakan nyamuk dan letak ubat jentik-jentik sekiranya terdapat pasu bunga,tong air di kawasan rumah anda.
Kawal dan cegah pembiakan nyamuk sebaik-baiknya supaya tiada lagi kes demam denggi berlaku. 

Gunakan penghalau nyamuk (Mosquito repellent) dan memakai baju lengan panjang bagi mengelak di gigit nyamuk.

Sekiranya anda ingin mendapatkan Mosquito Repellent yang SELAMAT,SEMULAJADI dan BERKESAN boleh mendapatkan krim bebas paraben dan bebas bahan kimia ini : Krim HERBAL BLEND. 1 tiub krim ini hanya RM27.50 sahaja. Mudah boleh di bawa kemana sahaja.

Testimoni seorang pengguna yang anaknya sering di gigit nyamuk,alhamdulillah Herbal Blend berkesan membantu menghalau nyamuk.


Sayangi diri,ahli keluarga dan insan sekeliling kita. Bahaya nyamuk aedes ni boleh menyebabkan MAUT!! Ambil langkah pencegahan segera supaya tiada lagi insan sekeliling kita dihinggapi denggi.Sekiranya anda ingin mendapatkan suplemen bagi rawatan demam denggi  boleh klik pada link di bawah:
atau boleh hubungi saya segera seperti berikut:

No comments:

Post a Comment