Thursday, March 16, 2017

Fibroid 10CM Mengecut dan Ibu Boleh Bersalin Secara Normal

Cyst, Fibroid dan kanser payudara antara penyakit paling di geruni oleh kaum wanita. Pemakanan seharian, serangan radikal bebas yang menyerang sel, gaya hidup sihat boleh menyebabkan faktor berlakunya penyakit ini.

Hari ni nak share sedikit mengenai info Fibroid.

Kira-kira 50-80% wanita kemungkinan mempunyai ketumbuhan fibroid di dalam rahim mereka, dan kebanyakannya tidak menyedari kehadirannya.

Terdapat 3 jenis fibroid yang biasa di alami oleh wanita.



Apakah itu Fibroid?

Bahasa mudahnya adalah sejenis ketumbuhan bukan kanser yang terdapat di dalam rahim atau sekitarnya. Saiz fibroid ni berbeza saiznya. Ada yang kecil sehinga tidak perasan kehadirannya , dan ada yang besar seperti kandungan ibu hamil. 

Gejala dan simptom ini kadang-kadang sukar untuk di kesan melainkan melalui imbasan ultrabunyi di jalankan.

Tanda-Tanda Penyakit Fibroid
  • Heavy period
  • Kerap membuang air kecil
  • Sakit apabila bersama suami
  • Sakit di bahagian pelvic
  • Sembelit
  • Sering sakit belakang dan sakit kaki


Sekiranya mempunyai tanda-tanda  di atas, cepat-cepatlah berjumpa doktor untuk rawatan. Rawatan awal dapat membantu menghalang fibroid makin membesar yang boleh merumitkan lagi kesihatan.


Kisah Puan Nira hamil bersama Fibroid dan Alhamdulillah Selamat Lahirkan Bayi secara Normal

Ikuti kisah Puan Nurhayatul Nira yang mengalami masalah Fibroid yang aktif ketika hamil dan alhamdulillah beliau telah selamat bersalin bayi secara normal walau saiz fibroid sebesar 10 cm semasa di kesan. Jom baca kisah beliau ini:

*********************



Assalamualaikum dan salam sejahtera.
Nama saya Nurhayatul Nira binti Ramli, berusia 37 tahun dan baru sahaja melahirkan anak keempat Januari yang lepas.


.
Saya berkenalan dengan Shaklee dah lama, cuma tidak secara konsisten sebelum ni. Saya selalu mengadu pada kawan saya, Azlinda Ismail (SID 866459) tentang penat dan sakit-sakit badan yang saya alami. Beliau mengesyorkan saya mengambil multivitamin, Vitamin c dan kalsium disebabkan jadual kerja dan pemakanan saya yang tidak menentu. 

Alhamdulillah kesihatan saya bertambah baik dan lebih bertenaga. Niat saya mengambil suplemen adalah untuk sihat, serta kesihatan itu dapat saya gunakan untuk beribadat dengan lebih sempurna.
.
Bagaimanapun, saya mendapat "kesan sampingan" daripada pengambilan suplemen tersebut. Saya bukan sahaja semakin sihat, namun saya juga disahkan hamil di kala anak bongsu saya waktu itu berumur 5 tahun. Saya tidak langsung merasa penat di awal kehamilan sedangkan ketika itu saya berada di dalam lawatan kerja di sekitar United Kingdom selama 2 minggu.

Pasangan mana yang tak gembira bila dikhabarkan tentang zuriat yang bakal mereka timang. Bertambah gembira pada waktu scan, doktor mengatakan ada 2 kantung di situ!
.
Namun, selepas detailed scan dilakukan, doktor mengesahkan, kantung itu bukanlah kembar seperti yang disangkakan. Malang sekali ianya adalah cyst sebesar 5.2 cm. Tidak mahu putus asa, kami mendapatkan nasihat pakar seterusnya. Lebih memilukan, rupa-rupanya ia bukan cyst, namun active fibroid yang sebesar 6.7 cm kini berada dalam kandungan saya. Doktor menasihatkan agar saya melalui pembedahan caesaeran berikutan saiz fibroid yang semakin membesar dan membahayakan diri saya.
.
Saya tak mahu putus asa. Saya selalu mendengar kehebatan tonik ajaib di wall sahabat saya. Saya nekad mencuba di atas risiko sendiri. Maka bemulalah episod saya dan Vivix. Ketika check up keempat, saiz fibroid hampir 10 cm dan saya teruskan ambil Vivix dengan konsisten dan yakin. Sahabat saya turut mencadangkan Omega Guard yang bertindak anti-radang sebagai menggantikan Vivix.
.
Alhamdulillah, pada 19 December 2016, checkup dengan pakar menunjukkan fibroid mengecil kepada 4.7 cm. Checkup terakhir pada Januari 2017 pula, pakar mengesahkan saiz fibroid ialah 4.2 cm dan lebih menggembirakan saya tidak perlu menjalani sebarang pembedahan kerana kepala bayi pun telah engaged.
.
Mengimbas kembali detik-detik kelahiran anak keempat saya. Kelahiran yang mudah dan paling cepat pernah saya rasakan. Pagi itu, saya mengalami kontraksi dan laluan cuma 2cm. Saya sempat bersolat jemaah Maghrib di masjid sebelum ke hospital malam itu. 9 malam, saya didaftarkan di Hospital Serdang. Saya sudah bersedia untuk melahirkan pada jam 9.30 malam.

Akhirnya pada 10:05 malam, 29 Januari 2017, lahirlah Ainur Mardhiah binti Abdul Muttalib ke dunia.Tanpa pembedahan, tanpa sebarang koyakan. Alhamdulillah.
.
Selepas je bersalin, saya terus minum 3 sudu Vivix supaya lebih bertenaga dan mahukan recovery yang cepat. Pada 30 Januari 2017, jam 6.30 pagi, doktor memeriksa saya dan akhirnya dibenarkan discharge pada jam 10 pagi itu juga. 13 jam sahaja di hospital, rekod untuk kelahiran semua anak-anak saya!
.
Saya masih lagi berpantang ketika testimoni ini ditulis, berpantang sendiri sambil menguruskan anak-anak seramai 4 orang yang masih kecil bukanlah sesuatu yang mudah. 

Namun kita sendiri yang memudahkannya dengan pengambilan suplemen yang betul dan berkualiti.
.
Terima kasih kerana dipertemukan dengan suplemen yang sangat berkualiti ini.

******
Alhamdulillah Puan Nuar telah selamat lahirkan bayi comel perempuan dan kini Fibroidnya semakin mengecil selepas pengambilan vivix dan omegaguard.

Alhamdulillah pengambilan vivix dan Omegaguard yang semulajadi bebas daripada kandungan bahan merbahaya sangat membantu kandungan Puan Nira.

Antioksidan Tinggi Baik untuk Masalah Cyst/ Fibroid

Vivix adalah tonik tinggi Antioksidan dan kaya kandungan Resveratrol di mana mempunyai 10 kali ganda daripada Resveratrol biasa.


Vivix bantu melindungi sel daripada serangan radikal bebas yang boleh menyebabkan pelbagai penyakit kritikal, bantu membaiki sel-sel yang telah rosak, memberi tenaga kepada sel yang lemah dan juga membantu meningkatkan prestasi sel.

Saya percaya suplemen yang baik dan zat nutrisi yang cukup dalam badan dapat bantu tingkatkan kesihatan lebih baik.

Sekiranya ada adik kakak yang mengalami masalah ini, boleh ikhtiar dengan suplemen semulajadi ini.. Insyaallah sangat membantu.

Untuk dapatkan suplemen semulajadi boleh hubungi saya seperti berikut:



No comments:

Post a Comment