Monday, February 29, 2016

Rawatan Alternatif Kayap supaya Tidak Makin Merebak

Penyakit kayap adalah salah satu penyakit kulit yang disebabkan oleh virus varicella zoster (VZV) yang menyerang permukaan kulit dan seluruh saraf.Virus ini menyebabkan timbulnya ruam di permukaan kulit yang sangat pedih dan juga boleh menyebabkan kulit menjadi lepuh di bahagian tertentu badan.



Pencetus penyakit kayap ini adalah apabila virus VZV ini di aktifkan. Ia akan menyerang sistem imun badan yang dalam keadaan lemah dan akan menyerang urat saraf sehingga menyebabkan radag saraf.


Jangkitan awal virus VZV ini boleh menyebabkan cacar air yang kebiasaan di alami oleh kanak-kanak dan golongan dewasa. Setelah penyakit cacar atau chicken pox sembuh,virus tersebut masih lagi berada dalam badan tetapi tidak dalam keadaan aktif. Jika daya tahan imun badan seseorang menurun dan sangat lemah,virus ini boleh aktif kembali dan merebak semula sehingga ke paras kulit yang boleh menyebabkan kayap terjadi.


Simptom Jangkitan Kayap

Apabila seseorang di serang kayap,tubuh mangsa akan alami tanda-tanda berikut:


  • Demam
  • Tekak loya
  • pening berpanjangan
  • Hilang selera makan
  • Keluar ruam
  • Badan rasa sengal-sengal

Kebiasaan selepas itu akan keluar tompok-tompok merah di bahagian terlibat dan akan keluar gelembung-gelembung air kecil selang beberapa hari kemudian. 

Atasi Kayap Dengan Suplemen Semulajadi

Sekiranya anda menghidapi kayap dan ke klinik,doktor akan berikan ubat antibiotik bersama krim.

1) Testimoni Pertama : Kayap & nutriferon

Untuk rawatan dengan suplemen semulajadi,anda boleh mengambil immune booster ,Nutriferon dan beberapa suplemen lain seperti B complex dan Lecithin.


Pengalaman Puan Siti Norhayati Abdul Halim yang di ceritakan di FB nya. Berat mata memandang berat lagi bahu memikul..Lebih-lebih lagi ia melibatkan kawasan kulit wajah.


"Ingat lagi Ramadhan 2011, tragedi diserang penyakit kayap. Kene tang muke plak tu. Habis separuh muke seblah kanan melepuh2. Masuk Wad 5 hari sebab effect pada mata jugak. Makan ubat Acyclovir 5x sehari. So, mmg tak boleh menunaikan ibadah puasa langsung!
Lepas kena discharge, selain teruskan makan Acyclovir dan sapu dalam mata, Along Hadhatina Mkb bagi makan NUTRIFERON.
NUTRIFERON ni untuk boost balik sistem imunisasi yang dah jatuh/lemah. Alhamdulillah, berkat kuat semangat nak sembuh dan tak henti consume ubat & supplement Shaklee dari Along, kayap-kayap tersebut bertempiaran lari meninggalkan muke…
LECITHIN pun consume jugak lepas tu sebab kayap ni tinggalkan parut hitam kat kawasan yang di’jajah’ kayap tu. Memang jadi “two face” bile daftar masuk LLB di UiTM. Belajar tetap Belajar. Ubat makan jugak. Dalam 5 bulan berturut-turut makan LECITHIN dan jua B COMPLEX, warna kulit muka dah sekata balik. Dah takde ‘two face’.
Thanks to Emak Hajjah Nur Huda yang tak henti2 menjaga kakak time berkayap tu, Along- sebab buat research pasal kayap and bagi supplement SHAKLEE NUTRIFERON, LECITHIN & B COMPLEX TU… serta adik beradik laien yang menggembirekan hati dengan menggelar kakak si KAYAPA. Kikikikiki~
Bila sakit jangan risau, YAKIN PADA ALLAH. Sebab setiap sesuatu tu datang dari Allah. Bila dah cukup time, Allah akan ambil yang didatangkan tu. Kayap ni dia bagi, then bile dah usaha dan YAKIN PADA DIA akan sembuhkan, dia ambil balik kayap tu. FAITH IS EVERYTHING!"- Miss Norhayati




Manfaat dan Kebaikan Supplemen:

1) Nutriferon adalah immune booster yang sangat penting untuk melindungi diri daripada jangkitan virus,kuman dan bakteria yang sentiasa berada di sekeliling kita. 

Nutriferon di ekstrak daripada 4 jenis tumbuhan semulajadi seperti biji labu,honeysuckle jepun,bunga safflower dan biji plantigo.



Sekiranya anda kerap demam,selsema,menghidapi asma dan sistem imun rendah sangat baik untuk konsisten mengambil Nutriferon ini.


2) B Complex

B Complex ini adalah vitamin anti-stress yang mengurangkan tekanan dan boleh menenangkan fikiran. Dalam tempoh penyembuhan luka/sakit, sangat penting untuk tidak stress dan mempunyai emosi yang stabil .Sekiranya badan stress,proses penyembuhan akan menjadi makin lambat.

3) Lecithin



Testimoni Kedua : Kayap kering dalam tempoh 7 hari!




Setiap penyakit insyaallah ada ubatnya.Suplemen di atas membantu menguatkan sistem imun badan dan untuk mengelakkan serangan virus daripada berlaku lagi. Jadi sangat penting untuk perlindungan diri dan seluruh ahli keluarga.

Nutriferon selamat di ambil oleh ibu hamil dan menyusu serta kanak-kanak dalam dose yang rendah.

Atasi masalah kayap segera sekiranya anda mengalami tanda-tanda seperti di atas. Kesan utama setelah mendapat kayap,pesakit akan mendapat kesakitan yang melampau. Penyakit ini juga sukar di rawat dan memerlukan kesabaran. Sangat penting untuk mengubati segera bagi mengelakkan risiko jangkitan pada otak,saraf dan kerosakan pada bahagian tubuh badan lain.


Sekiranya anda mengalami masalah kayap dan ingin mencuba rawatan alternatif dengan suplemen boleh hubungi saya seperti berikut:














Friday, February 26, 2016

Seminggu Ambil Vivix sudah boleh Solat Berdiri Macam Biasa

Alkisah cerita di petang hari. 

Siti mengalami masalah sakit lutut dan sakit sendi yang tak boleh di tahan lagi. Setiap bulan terpaksa ke Hospital untuk melalukan pemeriksaan doktor dan mengambil rutin ubat steroid untuk masalah sendinya. Sebenarnya Siti dah tak larat sangat nak ulang -alik ke hospital. Bukan dekat dengan rumahnya. Nak drive memang dah tak mampu,boleh cramp tengah-tengah jalan nanti. Terpaksalah ajak adiknya yang sedang cuti semester untuk teman..Yelah,apa-apa jadi tengah jalan ada orang boleh berpautkan.





Musim hujan kekadang ni kakinya kerap kejang dan lenguh.Nak buat kerja dalam rumah pun jadi malas. Siti pun doc dah nasihatkan suipaya tidak melakukan kerja-kerja berat. Lagi-lagi kalau nak berjalan,kena berhati-hati,langkah perlahan-lahan je.

Siti buatla jugak kerja rumah mana yang mampu.Takkan nak biarkan rumah bersepah walau suaminya tidak bising. Tapi paling Siti tak tahan apabila mahu solat,dia terpaksa solat duduk sahaja. Lutut dan sakit sendi menganggu solatnya. Dia tak mampu nak berdiri lama-lama dan melakukan solat seperti orang lain.

Suatu hari Siti ternampak iklan di Facebook bagitahu ada tonik bernama vivix yang boleh hilangkan sakit lutut dan sakit sendi. Vivix ni antioksidan tinggi kaya resveratrol dan polifenol yang membantu membaikpulih sel-sel badan dan memberi tenaga kepada sel.

Lagipun vivix ni mendapat kelulusan Halal dan Lulus KKM. Bahan-bahan vivix daripada ramuan semulajadi. Kali ni Siti tekad nak cuba rawatan alternatif vivix ni. Mana taukan rezeki dapat pulih semula sakit lutut dan sakit sendi ni

Siti terasa nak cuba dan terus beliau call pada Agen Shaklee tersebut dan membuat order.

Alhamdulillah rupanya memang hasil vivix tidak megecewakan! Baru seminggu minum vivix dia rasa lututnya makin kuat dan sakit sendi makin berkurangan..

Amazing dah boleh solat duduk. Betapa seronoknya dan bahagia hati. Nikmat untuk solat seperti insan lain akhirnya tercapai. Alhamdulillah syukur sangat.

Siti pun dah boleh berjalan-jalan dan buat kerja rumah sendiri dengan mudah. Tidak perlu nak harap pertolongan orang lain lagi.

Selang beberapa hari Siti ke hospital. Doktor sungguh terkejut melihat progress Siti. Siti tak perlu nak makan pelbagai jenis ubat dan dia boleh berhenti makan ubat steroid dah..Alhamdulillah seronok sangat-sangat.

Memang Siti bersyukur sangat. Sakit lutut dan sakit sendi sudah pulih. Alhamdulillah tak sia-sia dia cuba suplemen vivix ni. Kalau tak cuba tak tahukan..




Alhamdulillah syukur masalah Siti dapat di atasi dengan Vivix dengan izinNya. Jika anda atau insan tersayang mengalami masalah sama seperti Siti, cubalah berikhtiar dengan vivix. Suplemen vivix insyaallah dapat membantu mengatasi masalah dan membaikpulih sel sehingga ke paras DNA.

Walau terpaksa mengeluarkan RM475 untuk sebotol vivix namun ia sangat berbaloi berbanding pengambilan ubat steroid yang boleh memberi kesan lebih mudarat di masa akan datang. Lagi best badan akan merasa lebih cergas dan bertenaga.

Nak dapatkan promosi vivix?

Jom hubungi saya segera untuk dapatkan vivix hari ini.


PROMOSI VIVIX BELI 2 BOTOL DISKAUN 5%
FREE MEMBERSHIP
FREE POSTAGE
CASH BACK INTO UR ACCOUNT

Dapatkan segera promosi vivix TWINPACK sehingga 29 Feb ni sahaja.




Hubungi saya untuk pembelian vivix dan produk shaklee lain seperti berikut:










Tuesday, February 23, 2016

Bahaya Gula Putih Merosakkan Badan dan Meningkatkan Risiko Diabetes

Penyakit kencing manis atau diabetes adalah penyakit no 1 di Malaysia. Jumlah penghidap diabetes semakin meningkat saban tahun. Memasuki usia 40-an akan mula berisiko untuk mendapat serangan penyakit ini dengan cepat dan sekiranya anda mempunyai sejarah keturunan ahli keluarga yang mempunyai kencing manis samada daripada ibu,saudara mara,kebarangkalian untuk mendapat penyakit ni sangat tinggi!!


Sedikit info berikut saya perolehi daripada FB Dr Zubaidi Ahmad.

PENYAKIT KRONIK BERPUNCA DARIPADA GULA PUTIH


RAMAI tidak tahu penyakit kronik seperti kencing manis, darah tinggi dan jantung sebenarnya berpunca daripada gula, bukan lemak seperti diketahui umum selama ini. Gula diambil bukan sahaja secara langsung daripada minuman bahkan makanan berkarbohidrat seperti nasi selain manisan kuih-muih tradisional, kek dan aiskrim.
Di Malaysia, penggunaan gula adalah yang tertinggi menyebabkan penyakit-penyakit kronik meningkat saban tahun, manakala di negara maju yang mengutamakan kesihatan seperti di Jepun, penggunaan gula bukan sahaja pada tahap minimum, bahkan sukar untuk mendapatkan gula putih di pasaran mereka! (SUMBER : UTUSAN MALAYSIA)

Bagaimana gula PUTIH merosakkan badan? 

Gula diambil akan memasuki aliran darah yang kemudiannya akan menyebabkan pankreas melepaskan insulin (insulin diperlukan untuk mengubah gula menjadi tenaga). Apabila sejumlah besar gula diambil lebih banyak insulin dikeluarkan, sekali gus menyebabkan kita mengalami kejutan tenaga yang tinggi.

Apabila insulin tinggi dilepaskan, kadar gula darah mulai berkurangan dengan mendadak sehingga timbul tanda-tanda kekurangan gula seperti keletihan, kurang tumpuan dan pening sejurus mengambil makanan manis.

Selain mengubah gula menjadi tenaga, insulin juga merangsang penyimpanan lemak. Lebih banyak insulin dihasilkan, lebih banyak lemak terkumpul. Selain menyebabkan obesiti dan kerosakan gigi, gula juga dikaitkan dengan masalah kesihatan serius seperti kerosakan fungsi hati, penurunan sistem imuniti badan dan diabetes.
Sumber: PERDIM


Golongan berisiko untuk mendapat kencing manis:

  • Mempunyai sejarah ahli keluarga yang mempunyai kencing manis( ibu,nenek,ayah,kakak dll)
  • Mempunyai berat badan berlebihan
  • Wanita mengandung yang pernah menghidapi kencing manis ketika hamil
  • Mempunyai masalah pada pankreas


Tanda-tanda mempunyai kencing manis:

  • Kerap kencing
  • Kerap dahaga
  • Luka lambat sembuh
  • Berat badan menurun dengan mendadak
  • Kerosakan mata
  • Penglihatan semakin kabur
  • Badan semakin lemah dan tiada tenaga

Untuk menguji samada anda seorang penghidap diabetes atau tidak, hanya perlu membuat ujian darah untuk mengukur kadar gula. Hanya beberapa minit sahaja ujiannya. 


Sekiranya anda mempunyai tanda-tanda di atas atau telah mempunyai diabetes boleh mencuba alternatif suplemen vivix iaitu antioksidan tinggi kaya resveratrol dan polifenol.

Alhamdulillah saya kira ramai anak yang hadiahkan ibu-bapa vivix sangat berpuas hati dan maklumkan kesan positif. Ada yang dapat turunkan bacaan gula sehingga ke paras normal tidak sampai 2 minggu. Ada juga yang maklumkan ibu bapa semakin bertenaga dan ligat melakukan urusan harian,

Jom baca testimoni vivix untuk pesakit diabetes ni:


Testimoni Vivix untuk Kencing Manis

1) Seorang anak hanya mencuba berikan sebotol vivix kepada emak sebagai ikhtiar kepada penyakit kencing manis-selama 3 minggu konsisten berikan vivix sebelum sarapan. Bacaan kencing manis ibunya terus menunjukkan penurunan yang sangat baik. (Bacaan asal:17. kini sekitar 6&7) sahaja. 



2) seorang anak hadiahkan vivix kepada ibunya yang menghidap diabetes,darah tinggu,sakit lutut dan asma. Ibu beliau menghadiri walimahdan makan makanan manis. Esok pagi kebetulan ada ujian gula dan sangat terkejut kerana bacaannya hanya 6.2. Jika sebelum ni ambil makanan manis dan buat ujian gula mesti naik mendidik..Alhamdulillah



3.Bacaan gula turun..sudah tidak bangun malam untuk membuang air


4.Menghidap diabetes sudah 11 tahun. Setelah mencuba vivix alhamdulillah bacaan gula turun kepada 8 mmol/L



Alhamdulillah semua dengan izinNya..Kita di minta untuk berikhtiar dan mencari penawar penyakit. Insyaallah dengan izinNya boleh sembuh.Sekiranya ibu ayah atau insan tersayang mempunyai masalah diabetes ni,cubalah tonik ni. Pasti ibu ayah anda akan merasai perbezaannya dan bertenaga


Bagi yang berminat untuk mencuba boleh dapatkan promosi vivix bulan ini :

PROMOSI BELI 2 DISKAUN 5%
FREE MEMBERSHIP
FREE KOS PENGHANTARAN
CASHBACK RM38 DALAM AKAUN BULAN BERIKUTNYA



Jom dapatkan segera vivix hari ini untuk kesihatan lebih baik.

Untuk order boleh hubungi segera seperti di bawah








Thursday, February 18, 2016

Kebaikan Resveratrol dalam Vivix untuk Rawatan Penyakit

'Kak,betul ke vivix ni ubat mujarab? saya baca macam-macam testimoni..ada kata sembuh kencing manis,darah tinggi,kanser pun boleh hilang..betul ke"

Semalam saya mendapat PM daripada seorang customer bertanyakan mengenai produk semakin laris setiap bulan iaitu VIVIX.

Vivix adalah salah satu suplemen shaklee yang sangat laris di mana jualannya melebihi 1 juta botol di US dan Kanada. Vivix telah Patent-Pending dan dihasilkan daripada ramuan semulajadi BEBAS kandungan merbahaya dan FREE DRUG.









Apa yang istimewa sangat mengenai VIVIX?

Vivix™ adalah minuman campuran botani merupakan revolusi terbaru di dalam pemakanan polifenol. Mengandungi campuran unik botani Polygonum Cuspidatum, Anggur Muscadine, Elderberi Eropah dan Lobak Ungu yang kaya dengan polifenol menjadikan Vivix begitu unik. Polifenol adalah kumpulan fitokimia yang terdiri daripada sebatian tanaman yang mengandungi khasiat antioksidan dan sel anti-penuaan semulajadi.

Ketahui khasiat setiap kandungan vivix: Ramuan VIVIX

Manfaat resveratrol dalam 1 botol vivix


Khasiat dan Manfaat Vivix:

Memperbaiki DNA.
Setiap hari, tubuh kita mengalami kerosakan DNA (salah satunya akibat radikal bebas) yang menyebabkan proses penuaan terjadi begitu cepat. Vivix membantu melambatkan dan melindungi DNA sel tubuh kita dan melambatkan proses tersebut.

Vivix juga sesuai diambil oleh mereka yang selesai menjalani rawatan pemulihan kanser, misalnya kimoterapi, bagi mengembalikan sel tubuhnya kepada keadaan asal.

Memperbaiki tenaga sel.
Semakin tubuh kita terdedah kepada penuaan, semakin cepat sel tubuh kita kehilangan tenaga. Ini akan menurunkan fungsi sel. Vivix membantu menguatkan sel tubuh.

Membantu meningkatkan fungsi otak, kardiovaskular, imuniti dan sendi.
Semakin tua, semakin kita rasa sakit sana sini, ingatan pun makin pudar. Vivix membantu mengembalikan keremajaan.



Shaklee mempunyai saintis sendiri yang menghasilkan beribu-ribu kajian dan journal bagi memastikan produk mereka selamat dan berkesan. Pelbagai ujian makmal,ujikaji dan landmark study juga di jalankan.




VIVIX bukan setakat laris di pasaran US malah di semua negara yang menjual Shaklee mendapat permintaan tinggi. 




Apa Kata Mereka yang Mengambil VIVIX?


Ni cerita kawan baik di uni dahulu:

"Su,mak aku dah ambik vivix sebelum ni. dah minum 3 botol. Stop sekejap dan try ambik pa**** tu..Tapi tak samala kesannya. Mak aku lebih suka VIVIX ni..Ni aku nak beli untuk mak aku lagi..dia nak sangat"

Customer 1:

"Kak,ayah saya pernah ambil vivix untuk masalah buah pinggang. Adik yang belikan. Selepas 3 botol minum,doktor cakap result makin baik,bacaan protein dalam urin pun berkurangan..Insyaallah ada rezeki kami nak beli lagi untuk ayah"

 Customer 2:

Ni pengalaman kakak saya sendiri. Dia mengadu bacaan gula(diabetes) naik tinggi..Penyakit warisan belah arwah mak ada kencing manis:-(

Bacaan kak naik tinggi,doc cakap kalau check lagi sekali tinggi nak kene cucuk insulin..

Alhamdulillah saya bagi cuba 1 botol vivix, bacaan gula turun dan doc bagitahu tak perlu lagi ambil insulin. Jaga makan dan makan ubat biasa sahaja..Alhamdulillah,lega sangat dengar.


Customer 3 :

Kakak Ipar di diagnose menghadapi kanser limfoma stage 4. Menjalani rawatan kimoterapi sehingga habis gugur seluruh rambut dan badan kurus kering.

Alhamdulillah kakak semakin pulih. Sudah boleh mengajar semula (beliau mengajar pra sekolah). Telah mengambil vivix selepas rawatan kimoterapi.

Alhamdulillah sue,kalau penat sangat akak minum vivix ni cepat beri tenaga. takdela letih sangat. Saya lihat rambut beliau juga sudah lebat dan badan sedikit berisi.

Alhamdulillah ya Allah,Engkau memberikan kebaikan pada insan-insan tersayang sekeliling saya ni kesihatan baik dengan pengambilan VIVIX.


Cerita di atas semua adalah cerita benar. Memang bukan rekaan ya!!




Lagi Testimoni mengenai VIVIX:



Hampir Lumpuh akibat kecederaan 'soft tissue injury' akhirnya beliau mencuba vivix dan mendapat kesan baik


Alhamdulillah semua dengan izinNya..Tak salah mencuba rawatan alternatif. Yang penting ia selamat dan dari bahan semulajadi. Jika ia boleh menambahbaik nilai kesihatan kenapa tidak sanggup melabur sedikit wang untuk kesihatan lebih baik bukan?




Alhamdulillah bulan ini anda masih boleh nikmati harga vivix dengan lebih murah dengan promosi twinpack : Beli 2 diskaun 5%, dapat free membership dan free postage. Malah lagi menjimatkan kerana anda bakal mendapatkan cash rebate (bulan berikutnya) terus ke akaun anda.


Vivix mampu menambahbaik nilai kesihatan dan memang sangat berbaloi dengan wang yang dikeluarkan. Jika anda mempunyai masalah kesihatan,cubalah alternatif dengan vivix, Insyaallah memberi kesan positif.


Berminat untuk mendapatkan VIVIX?

Vivix hanya di jual di Shaklee Outlet dan Pengedar Shaklee yang Berdaftar.

Boleh hubungi saya Pengedar Shaklee Sah (ID 889806) dengan mendapat penghantaran Percuma:






Tuesday, February 16, 2016

Bentan Dalam Pantang - Punca dan Cara Mengatasinya

Rasa gigil,seram-sejuk,sakit-sakit seluruh badan menunjukkan petanda ibu mengalami bentan. Apakah sebenarnya bentan? Bentan adalah sakit semula setelah hampir sembuh semasa proses rawatan selepas bersalin. Bentan sering berlaku kepada ibu dalam tempoh berpantang bersalin 



Ada ibu yang mengalami ketika awal berpantang dan ada juga yang mengalaminya ketika sudah di penghujung tempoh berpantang. Jadi sangatlah penting ibu-ibu perlu berpantang dengan baik sehingga cukup tempoh berpantang selama 44 hari.

Punca Bentan:

Bentan boleh disebabkan oleh beberapa punca/sebab seperti

1) Tersadung atau terlanggar benda keras. Ibu mertua saya sering berpesan untuk berhati-hati ketika melangkah. Jangan jalan laju-laju walau tiada luka jahitan. Kesannya boleh menyebabkan luka pendarahan semula,badan seram sejuk dan seperti hendak pitam.

2) Makanan sejuk dan berangin - Ketika berpantang sangat penting untuk ibu mengambil tahu sedikit sebanyak makanan yang dibolehkan atau dilarang ketika berpantang. Buat persediaan awal sebelum kelahiran bayi kerana ada sesetengah hospital menyediakan makanan atau buah-buahan yang sejuk ketika ibu dalam wad selepas bersalin. Jadi pepandailah ibu memilih makanan yang sebaik-baiknya untuk mengelakkan mudarat kepada badan ibu yang masih lemah.

3) Mengangkat benda-benda berat. Pesan arwah ibu,paling berat boleh di angkat ketika berpantang adalah bayi kita. Jadi janganla ibu-ibu jadi 'sado' pulak mengangkat kotak-kotak berat,tong gas dan lain-lain. Jaga-jaga ya ibu.Kesannya juga boleh menyebabkan peranakan jatuh dan sakit seluruh badan.

4) Terkena hujan - Elakkan terkena hujan ketika dalam pantang. Teringat pengalaman saya sakit gigi ketika berpantang hari ke 11. Gigih saya ke klinik gigi dengan keadaan berstokin dan berkain batik dan bayi sekali..Time tu hujan lebat turun. Hampir sejam juga menunggu untuk mengelakkan dari terkena tempias hujan.Sampai dirumah cepat-cepat saya bertungku dan sapu minyak panas di kaki dan berstokin tebal.Alhamdulillah tiada apa yang berlaku:-)

Jenis-jenis bentan & Cara Mengatasinya:

  1. Bentan urat
Badan menjadi lemah seperti demam, bisa-bisa urat dan sendi badan seperti lutut menggigil kesejukan walaupun pada waktu tengah hari, seluruh otot badan tegang dan kejang. Ia berlaku apabila ibu terlalu aktif melakukan kerja rumah atau aktiviti fizikal lasak. Rawatan bertangas atau wap herba mampu melegakan keadaan ini.

  1. Bentan urat peranakan/urat rahim
Sakit di bahagian ari-ari yang sederhana atau terlampau sakit sehingga mengakibatkan tumpah darah. Ia boleh berlaku sekiranya ibu mengangkat objek berat, tersepak ibu jari kaki atau terjatuh terduduk atau terhempas yang boleh menyebabkan bentan urat peranakan.Rawatan berurut dan bertungku dapat melegakan keadaan ini.

  1. Bentan urat besar (pinggang)
Urat besar ialah urat buluh rahim yang melalui bahagian pinggul dan menyebabkan rasa lenguh dan sakit di atas bahagian belakang. Biasanya ia terjadi kepada ibu yang bersalin secara pembedahan Caeserean. Kadang kala kesakitan di bahagian pinggang dan tumit yang serius sehingga ibu jalan berdingkit-dingkit.

Penjagaan Diri

Bagi mengelakkan ibu terkena bentan, penjagaan diri ketika tempoh berpantang sangat penting dan perlu diberi perhatian serius.

  • Banyakkan berehat
Pada awal hari berpantang,jangan terlalu aktif membuat kerja-kerja rumah atay mengangkat objek berat. Pada awal minggu kelahiran bayi,minta pertolongan daripada suami atau penjaga untuk membuat kerja-kerja harian termasuk memandikan bayi.


  • Jaga Kebersihan Diri

Ibu selepas bersalin mudah mendapat jangkitan kuman pada bahagian peranakan, rahim, saluran atau pundi kencing. Oleh itu jaga kebersihan diri anda untuk mengelakkan jangkitan kuman.Tukar pad sekerap mungkin ketika pengaliran darah banyak dan boleh gunakan daun-daun herba untuk mandian.

  • Jaga pemakanan

Pemakanan turut mempengaruhi masalah bentan. Oleh itu pastikan ibu mengamalkan pemakanan sihat dan berkhasiat khusus untuk ibu berpantang. Antara makanan bersifat sejuk dan boleh menyebabkan wujud angin dalam perut yang mesti dielakkan seperti kangkung, kacang panjang, labu air, kubis, terung, nangka muda.



  • Elakkan bersiar-siar dan berjalan-jalan 
Tempoh berpantang adalah tempoh untuk badan berehat dan pulih sepenuhnya. Janganlah pula kerana bosan terperap di dalam bilik,ibu pergi berjalan-jalan/shopping di pasaraya. Mungkin zaman moden dah terlalu banyak suplemen ibu makan. Namun sangat penting untuk tidak berjalan-jalan agar masalah bentan tidak terjadi.


Sekiranya masalah bentan terjadi,cepat-cepatlah ibu mengambil tindakan ya!!Jangan biarkan pula kerana boleh menyebabkan risiko angin meroyan ketika dalam pantang. 
  • Pakai stokin tebal dan baju tebal
  • Selimut tebal
  • Elakkan memasang kipas/aircond
  • Boleh mengambil panadol atau lebih selamat antioksidan tinggi VIVIX yang boleh membantu memanaskan badan ketika menghadapi bentan.


Vivix juga sangat sesuai di ambil ketika berpantang bagi membantu luka cepat sembuh dan milkbooster terbaik untuk bayi.





Proses berpantang masa terbaik ibu untuk berehat. Jadi jagalah diri sebaik mungkin,berpantang dengan baik dan dapatkan sokongan insan sekeliling seperti ahli keluarga dan suami bagi membantu ibu cepat sihat dan pulih:-)

Saya doakan semoga ibu-ibu berpantang semua sentiasa sihat dan cergas.


Beberapa artikel menarik untuk ibu:
 







Credit info: majalah pama