Saturday, February 28, 2015

SEGMEN WWW.SITISHARINI.COM

CLICK BANNER TO JOIN!


Assalamualaikum semua=)

Cik Siti sedang melancarkan segmen bagi mewar-warkan penghijrahan storybyciksiti.blogspot.com ke www.sitisharini.com .

Jemput join semua ye. Thanks!! =))
Tarik tamat: 15/03/15

Friday, February 27, 2015

10 JENIS UBAT DARI LIMAU KASTURI

1 . ubat batuk
limau+kicap+garam = minum setiap pagi and malam …batuk akan beransur pulih

2 . ubat demam

Petiklah 2-4 genggam daun limau nipis. Rebus dengan 2 hingga 4 gelas air. Gunakan air rebusan ini untuk menuam pesakit yang demam. Caranya dengan membasuh kain pada air rebusan dan diperas, lalu ditempelkan pada dahi pesakit.
3. ubat ketiak

Siapkan limau nipis yang dicampur kapur sirih. Setelah mandi, sapukan campuran ini pada ketiak dan biarkan beberapa waktu sebelum dibasuh. Lakukan pagi dan petang.
4 . ubat pening kepala

Ambil sebiji limau kasturi dan potong sedikit di bahagian atasnya. Kemudian, picit kulit limau kasturi tadi sehingga cecairnya keluar. Pastikan anda menghalakan cecair tu ke arah hidung semasa ia terpancut.
5 . ubat lelah

Ambil sesudu madu. Kalau boleh madu asli. Kemudian, campurkan dengan 5 titik jus limau kasturi.Minumlah campuran madu dan jus limau kasturi tadi.Anda boleh meminumnya pada bila-bila masa walaupun ketika tak mengalamilelah. Tapi cukuplah anda mengamalkan cara ini seminggu sekali.
6 . ubat kurus

Perahan limau nipis yang dicampur dengan teh tanpa gula dan diminum setiap hari. Sebaik-baiknya biarlah teh yang diminum itu teh panas suam, kesannya lebih cepat. Amalkan meminum air ini dan insya-Allah perut anda yang buncit akan menjadi kempis dan kemas semula.
7 . ubat kelemumur

Biasakan mencuci rambut dengan beberapa helai daun rambutan yang diramas bersama setengah cawan air hingga mengeluarkan lendir. Kemudian bancuh sebati lendir daun rambutan bersama dua cawan santan dan sebiji air limau nipis. Lumur pada seluruh kepala dan balut menggunakan tuala lembap. Biar sebentar sebelum dibilas bersih, Lakukan seminggu sekali.
8 . ubat hilang minyak pada baju

Perahkan sebiji limau kasturi ke dalam piring.Campurkan perahan limau kasturi tadi dengan sedikit garam.Kemudian, gosokkan campuran di atas pada bahagian pakaian yang terkena minyak.Lepas dah gosok, biarkannya selama 5 hingga 10 minit. Kesan minyak tu akan hilang nanti.Akhir sekali, barulah anda basuh pakaian tadi bersama dengan pakaian lain macam biasa.
9 . ubat wangi rambut

Ambil beberapa biji limau nipis & hiris2kan. Kemudian gosokkan ke seluruh kepala. Biarkan beberapa minit, kemudian barulah cuci hingga bersih. Selain mewangikan rambut, limau nipis juga boleh menghilangkan rasa pening & menyejukkan kepala.
10 . ubat kilatkan cermin mata

Cermin mata selalu kabur warna kerana terkena peluh disekitar mata atau hidung. Cuba petua ini bagi mengatasi cermin mata anda jelas lebih lama. Cuci & gosokkan sedikit limau pada kacanya. Bilas bersih2 kemudian lap dgn kain bersih atau tisu. Hasilnya cermin mata lebih kuat & jelas lebih lama.

Thursday, February 26, 2015

10 Tips menghadapi musim panas agar kekal sihat dan bertenaga

Fenomena Ekuinoks atau musim panas terik di katakan sedang berlaku di negara kita ini. Fenomena Ekuinoks biasanya akan berlaku dua kali setahun di antara 20 March dan 22 September. 

Fenomena Ekuinoks juga akan melanda Malaysia pada March dan di jangka berlarutan sehingga April.  Pendedahan cahaya matahari pada masa terbabit akan lebih dirasai berikutan suhu yang semakin meningkat terutamanya pada pukul 12 tengah hari sehingga 3 petang. Pada masa ekuinoks ini sebenarnya, matahari  akan berada dekat dengan kita dengan Khatulistiwa.

Pendapat pakar mengatakan apa yang berlaku ialah kita akan mempunyai masa siang yang lebih panjang antara 16 hingga 34 minit tetapi secara tepatnya, kalau kiraan dibuat kita akan tahu, tapi dalam lebih kurang 16 hingga ke 34 minit.



Tips kekal sihat dan bertenaga di musim panas

Beberapa langkah perlu di ambil ketika musim panas ini.

1. Elakkan terdedah kepada cahaya matahari secara direct terutama pada waktu puncak 12pm-3pm
2. Elakkan aktiviti luar yang boleh menyebabkan risiko tidak sihat
3. Banyakkan minum air kosong.Minum 3 liter air setiap hari
4. Kerap mandi/basuh muka untuk kekal cergas
5. Pasang kipas/penghawa dingin untuk mengelakkan haba
6. Pakai pakaian longgar,ringan dan berwarna
7. Elakkan minuman caffeine,alkohol dan bergula yang boleh menyebabkan lebih teruk keadaan
8. Sentiasa memakai losyen untuk mengekalkan kelembapan kulit
9. Pakai topi/payung sekiranya anda bekerja di site atau berada di luar bagi lelaki.Bagi perempuan,pemakaian tudung/topi boleh di gunakan.
10. Mengambil minuman isotonik untuk mengekalkan elektrolik dan tenaga dalam badan dan mengelakkan kelesuan.



Minuman isotonik seperti Performance Drink ini sangat membantu ketika musim panas ini.Ia adalah minuman tanpa karbonat,malahan bebas kandungan gula sangat sesuai di ambil oleh kanak-kanak sehingga ke warga emas.



Jom performance drink segelas..Enak di minum sejuk-sejuk:-)

Nak dapatkan performance drink? cepat-cepat hubungi saya ya





Wednesday, February 25, 2015

Ubat tahan mengantuk yang bebas dadah dan sangat sedap

Petang-petang je mesti menguap panjang kat office..kekadang tak sedar boleh pulak terlelap sekejap semasa menyandar..Huish,parok beno dah mengantuk tu..Nampaknya memang kene cari ubat tahan mengantuk segera sebelum di tangkap oleh boss:-)

kalau sekali-sekala ok lagi kan..tapi kalau hari-hari menyandar seperti buaya kekenyangan,memang perlu cari ubat tahun mengantuk segera!




Anda sering mengantuk waktu petang di opis?


Atau


Sering mengantuk ketika memandu di siang hari atau memandu seorangan?


Atau


anda pelajar yang selalu suka 'stay-up' malam-malam sehingga ke subuh menyiapkan pelbagai tugasan dan projek/assigment?


Atau


Anda ibu hamil sering mengantuk dan lesu sepanjang hari??


Jika anda sering alami masalah di atas,saya cadangkan anda cubalah mengambil Cinch Energy Tea Mix ni..Pelbagai kebaikan Tea Mix ini..Paling best selepas minum pasti akan rasa segar dan kembali bertenaga.



cinch energy tea mix


Sangat istimewa teh ini kerana ia boleh bantu kekalkan tenaga.Amat sesuai di ambil pada waktu pagi menggantikan teh biasa atau kopi.




Kandungan Cinch Energy Tea Mix




Senarai kandungan bahan Cinch Energy Tea Mix


Kebiasaan teh kita minum selalunya mengandungi kaffein dan ibu-ibu hamil dan menyusu tidak di galakkan mengambil teh dengan kerap kerana boleh menyebabkan angin dalam badan.

Tapi dengan Cinch Energy Tea Mix ni anda takkan merasa angin langsung malah makin bertenaga.


Saya memang dah ambil Tea Energy ni dan rasai kelainannya..Sekarang ni kalau suami oustation atau drive balik kampung,memang saya bekalkan siap-siap tea ni.Saya bancuh siap-siap campur sedikit madu atau performance drink dan kadangkala saya beli je sebotol Tea Lipton tu dan saya masukkan 1 sachet Tea energy ni..Insyaallah takde dah suami saya menguap sepanjang perjalanan..

Ada 1 malam tu saya ingat lagi temankan dia outstation ke johor..Husband kena turun padang mengajar practical pemasangan kabel di sebuah perumahan elit kat Iskandar Johor tu..Memang dari pagi sampai ke petangla..Dengan panas terik lagi.fuhh..

Penat usah cerita memang kesian saya tengok dia..Terfikir nak balik keesokkannya so dia boleh rest dulu tapi fikirkan anak-anak nak sekolah kan,husband cakap takpelah drive jela slow-slow..

Saya nak drive tak mampu sebab dia drive 4WD manual plak tu..Then baru teringat saya ade bawak beberapa sachet tea mix ni..Terus saya campur dalam air teh lipton lemon tu..Alhamdulillah saya tengok dia langsung tak menguap masa drive tu..Amazing jugak sekejap time tu..dan baliknya siap boleh pulak mengemas kain baju tu..Alhamdulillah selamat sampai tanpa masalah;-)

saya juga nak share pengalaman Puan Maria yang telah mengambil Tea Energy mix semasa hamil..Ibu-ibu mesti taukan time pregnant seringla rasa mata kuyu je..Kadang lesu dan malas je rasa..Jom tengok video ringkas ni..Beliau juga mengambil tea istimewa ni dan alami sendiri rasa makin bertenaga selepas mengambilnya semasa hamil..




Saya sangat sarankan anda yang sering lesu,mengantuk dan kurang fokus mengambil Tea Energy Mix ni..Sangat enak di minum sejuk-sejuk..Boleh campurkannya dengan sedikit madu,minum bersama Performance Drink atau minum begitu sahaja..




Apa Manfaat Cinch Energy Tea Mix?

  1. Selamat, penggalak tenaga semula jadi.
  2. Ditambah dengan taurina - meningkatkan tenaga & ketahanan badan.
  3. Pilihan alternatif terbaik menggantikan minuman kopi, soda atau manisan untuk mengekalkan kecerdasan tubuh.
  4. Tanpa gluten, tiada perasa tiruan, pewarna & bahan pemanis.
  5. Bungkusan kecil yang mudah dibawa ke mana sahaja
Sekiranya anda ingin mencuba boleh membuat pembelian menggunakan kad kredit/kad debit anda boleh click link di bawah 




atau boleh terus order dari saya..Pasti anda akan rasai perbezaannya..


mai secawan:-)


Hubungi saya seperti berikut:






Tuesday, February 24, 2015

Vitamin untuk anak: 5 sebab vitamin 'Vitalea for children' patut di ambil oleh anak anda

Terdapat pelbagai jenis vitamin untuk anak-anak.Hari ini saya ingin share kebaikan 1 multivitamin yang sangat kaya dengan pelbagai jenis vitamin dan mineral ini iaitu Vitalea for children.Multivitamin ini sangat saya rekomen pada anak-anak anda sekiranya mereka:

- susah untuk makan dan sering memilih makanan
- sering tak sihat : demam,batuk dan selsema
- Tak suka makan sayur dan buah
- susah untuk fokus di dalam kelas bagi yang sudah sekolah


Bermula Januari lagi,promosi beli 3 botol percuma 1 telah berlangsung dan promosi ini bakal berakhir pada 28 Febuari ini..


5 sebab anda patut memilih suplemen Vitalea for children ini untuk anak-anak kesayangan anda:

1) Bebas Gluten

Anda tahu apakah itu gluten? Gluten  ialah protein lekit iaitu apabila kanji di keluarkan dari tepung, Ia banyak digunakan dalam tepung gandum dan barli.
  1. Gluten (from Latin gluten, "glue") is a protein composite found in wheat and related grains, including barley and rye. Gluten gives elasticity to dough, helping it rise and keep its shape and often gives the final product a chewy texture.
Siapa Yang Perlukan 'gluten Free' ?
  • mereka yang menghidap penyakit coeliac/celiac disease ( alergi terhadap gluten)
  • kanak-kanak yang menghidapi penyakit Autisme( kerana biasanya kanak-kanak autisme  mengalami kelainan pada usus mereka )
  • mereka yang mengalami gangguan pada sistem  pencernaan seperti cirit birit berpanjangan 
  • perut kembung dan ,
  • kurang tenaga.

Jadi sekiranya anak anda mengalami masalah di atas, Vitalea for kids selamat untuk anak anda kerana ia bebas kandungan gluten.


2) Mengandungi 18 jenis vitamin dan mineral

Multivitamin Vitalea for children mengandungi 18 jenis vitamin dan mineral yang di perlukan oleh badan. Bayangkan berapa banyak yang boleh kita sediakan setiap hari dalam bentuk hidangan makanan untuk bekalkan 18 jenis vitamin  dan zat mineral ini? Jenuh kot nak kira satu persatu jenis vitamin setiap hari. Tapi dengan pengambilan 2 biji setiap hari,anak anda sudah mendapat khasiat pelbagai vitamin dan mineral ini


Kandungan vitamin dan mineral dalam vitalea for children


3) Sumber kalsium untuk pembentukan tulang

Kalsium memang tidak dinafikan lagi memang sangat penting dalam tumbesaran kanak-kanak. Vitalea for children mengandungi kalsium dan juga magnesium untuk tulang dan gigi yang sihat dan kuat!

4) Lengkap dengan vitamin C dan B Complex

Kandungan Vitalea for children mengandungi 100% sumber lengkap vitamin C dan vitamin B untuk tumbesaran dan kesihatan yang baik. Ia juga membantu mengurangkan rasa letih dalam menjalani aktiviti harian.

5) Bebas  Perisa,Pengawet dan Pewarna

Semestinya ia selamat untuk kanak-kanak dan sangat istimewa kerana totally 100% bebas dari bahan pengawet,perisa tambahan dan juga pewarna.

Kandungan yang mengandungi perisa,pengawet boleh menyebabkan kanak-kanak terlalu aktif dan juga boleh menyebabkan terbantut tumbesaran dan tidak bagus untuk kesihatan.


Promosi Multivitamin Vitalea for kids akan berakhir 4 hari sahaja lagi! 

Pembelian 3 botol akan mendapat percuma lagi 1 botol!!


Kesihatan anak-anak tidak ternilai pentingnya buat kita sebagai ibu bapa.Pastinya kitra mahukan yang terbaik untuk mereka dan ingin melihat mereka kekal sihat dan cergas sepanjang masa kan??

Anda patut hadiahkan multivitamin ini untuk anak-anak anda. Saya telah berikan pada anak-anak dan sangat berpuas hati kerana anak mula menunjukkan minat untuk makan ( sebelum ni memilih sangat!)



Dan paling penting saya tidak perlu terlalu risau sekiranya anak-anak tidak cukup pengambilan sayur/buah kerana dapat 'topap' vitamin ini:-)

Jom dapatkan segera PROMOSI ini..

Beli 3 PERCUMA 1

Sekiranya anda ingin membuat pembelian sendiri menggunakan kad debit/kad kredit anda bolehla click pada link di bawah:


BELI SEKARANG VITALEA FOR KIDS



ATAU hubungi saya seperti berikut untuk order /pertanyaan:









GIVEAWAY BY EKINRAZALLI WORTH RM500 TO WIN!





Assalamualaikum

jom join giveaway nie.

hadiahnya :
1. blouse satin size L byekinrazalli x 2 pemenang
2. chiffon pant office attire (full lining) x 2 pemenang
3. storage bag x 1 pemenang
4. Tutu skirt beige color x 1 pemenang
5. Topup RM5 x 4 Pemenang
6. RAHSIA  (worth RMxx)
7. RAHSIA  (worth RMxx)
8. RAHSIA   (worth RMxx)



GRAND PRIZE is tailor made BAJU RAYA 2015 worth RMxxx byekinrazallidatailor x 1  PEMENANG
*winner can choose whatever design she/he want depend tnc


PEMENANG untuk hadiah 1-8 adalah by random.org
PEMENANG untuk GRAND PRIZE adalah by top google ranking

Jom join ada lagi 4 hari sahaja lagi!!!




TARIKH TAMAT 28 FEB 2015

Vintage Book Marker Giveaway by Sally Samsaiman

Salam Buku!

Eh, ada ke Salam Buku..? Vintage Book Marker Giveaway by Sally Samsaiman ni Sally adakan sempena dengan kehadiran entri Vintage Book Marker yang Sally pernah tulis beberapa minggu yang lepas dan sebagai pendorong supaya anda semua rajin membaca macam Sally (ihikkss), Sally nak bagi Vintage Book Marker ni kepada mereka yang bertuah.

http://sallysamsaiman.blogspot.com/2015/02/vintage-book-marker-giveaway-by-sally.html


Syarat-syaratnya :
  1. Follow blog Sally, Add To Circle Google+ Sally, Follow Twitter Sally, dan Like Fanpage Sally & Fanpage The Sister's Closet
  2. Buat satu entry bertajuk Vintage Book Marker Giveaway by Sally Samsaiman.
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen.
  5. Sally akan gunakan khidmat Tangan Ajaib Sally (manual) untuk pilih 6 orang blogger (3 Vintage Book Mark + 3 Regular Book Mark)...
  6. Segmen ini akan berlangsung dari 23rd February - 28th February 2015 (11.59 pm waktu Malaysia) 
(Jika anda tiada mana-mana medium sosial media diatas, anda masih lagi boleh menyertainya)

Vintage Book Mark
Regular Book Mark

Monday, February 23, 2015

Percutian yang sungguh happening sepanjang CNY

Assalamualaikum..

Habis sudah edisi cuti panjang CNY..memang bercuti sungguh kali ini..4 hari atas perjalanan memang terasa sangat memenatkan..

Rabu Malam lepas kami bertolak ke Penang sempena majlis bertunang sepupu belah suami.Memandangkan keluarga belah suami semua tak dapat turun dari Johor,.maka kami jela sebagai wakil.Menginap di E-Red Hotel kat Bukit Mertajam..Pagi pagi lagi kami terus ke rumah pakcik dan majlis bertunang tengahari.Tahniah buat sepupu kami,insyaallah raya ke empat nanti majlis bakal.menyusul.

Seusai majlis,terus kami bergerak ke Rantau Panjang Kelantan melalui Grik.First time kami lalui perjalanan ni..8 tahun lepas pernah lalu sekali je dari Terengganu ke Penang..itupun waktu malam..so kali ni bertolak petang,dapatlah menikmati keindahan alam,kenal Tasik Banding,kenal Pengkalan Hulu.Hehe..Time ni anakanda umair dan Hannah tiba-tiba demam..Memang lesu betul 2 orang tu..melepet dalam kereta tidur sepanjang perjalanan.

Kami tiba di Pekan Rantau Panjang lebih kurang pukul 8 malam.Memang penat sungguh..Check in Nur Inn Hotel di Pekan tersebut mandi manda dan terus keluar balik ke pekan untuk menjamu selera.

First time sampai di sini.Memang aktiviti malam tiada apa-apa dan pekannya sunyi sepi walau baru 9 malam.Baliknya terus tidur jelah selepas seharian kepenatan.

Esoknya seawal 8 pagi kami checkout dari hotel dan terus ke pekan Rantau Panjang.Bersarapan roti canai di sebuah kedai di sana..Kami mula teruskan perjalanan ke kedai-kedai sekitar sana.Dapatlah merasa somtam,aiskrim dalam buah nyiur,kerepek bilis dan pelbagai lagi.Unik juga makanan ni sebab tiada di KL kan:=)

Kami keluar dari pekan pukul 11 pagi.Time ni memang sungguh meriah dengan kehadiran pengunjung.Parking sudah penuh tetapi kereta masih berderet mau masuk! Fuhh memang meriah.

Perjalanan diteruskan ke kampung halaman saya di Paka Terengganu.Sebelum tu singgah makan gulai lembu akikah anak saudara di Kampung Jeram K.Trg.Dan kemudian kami meneruskan perjalanan ke Dungun dan berhenti makan dan solat di rumah kakak di sini.Perjalanan ke Paka di rumah kakak sulong sungguh meriah dengan anak2 buah berhimpit di kereta.Sampai di Paka bersembang seronok lama tak jumpa hingga 12 malam..Letih sungguh time ni terasa berat mata tak boleh bukak lagi.

Esoknya awal pagi kami ke pantai Paka,apa lagi mandi-manda la..seronok betul anak-anak lama tak main ombak kan..Tepat 12 Tengahari kami ke Kerteh menghadiri walimah sepupu..Disini saya dapat jumpa ramai sepupu dan kaum kerabat.Kalau time kenduri baru boleh jumpa semua dan kenal2 dengan sanak saudara.

Perjalanan terus menghala ke Kuala Lumpur.Hari sabtu yang sungguh padat.kami bertolak pukul 2 pm dari kerteh dan tiba di Kuala Lumpur tepat 9 malam.Fuhh jem teruk di Lebuhraya karak Bentong hampir 2 jam.Alhamdulillah time ni anak2 dah sihat dan tidur dalam perjalanan.Kebetulan husband drive kereta manual,boleh tahan ler penatnya.

Sampai di KL kami menuju ke restoran Al Baik di setapak.Restoran ni ala-ala KFC.Tempat ni mengundang kenangan ketika mengerjakan umrah dahulu.Ayamnya sungguh enak.Saya rasa promosinya kurang sebab tiada ramai pelanggan walau hari cuti.

Kami tiba di rumah tepat jam 11 malam.Bersihkan diri,susun barang dan basuh kain.fuhh letih sungguh!

Pagi ahad ni saya menghabiskan masa membasuh baju-baju yang 4 hari perjalanan. Huhu tak muat ampaian!

Tepat 11 pagi kami ke walimah kawan di Bangi.Time ni anakand Hanis dah sakit perut.Lesu je langsung tak nak makan ape2.Sempat jumpa beberapa kenalan je memanndangkan kami perlu teruskan perjalanan ke Melaka lagi untuk walimah staff husband.

Melalui perjalanan di lebuhraya Lekas,takdelah mengadap jem lagi.Lega sungguh! Selamat pengantin baru.staff husband ni rupanya berkahwin dengan kawan sekerja di Sigtech dahulu..So.memang kenal sangatlah! So sweet..semoga kalian kekal bahagia hingga ke jannah.

Kami sampai semula dirumah tepat 6Pm..Husband masuk dapur lagi masak bubur untuk anakanda hanis yang sakit perut.Saya masak sup ayam je untuk hidangan malam.

Malamnya baru terasa sangat penat! Seawal 9 malam saya dah terbaring.Fuhh 4 hari di perjalanan memang terasa lenguh-lenguh.Haraplah ade ostematrix yang boleh bantu saya bertenaga sepanjang hari.

Ok,saja mencoret untuk kenangan hari mendatang..Selamat bersekolah dan bekerja semula pada semua=)

Monday, February 16, 2015

Kisah Pengajaran untuk para isteri

Assalamualaikum..

Pagi ini saya terpaku pada satu tajuk link akhbar yang menceritakan kisah Insan hebat yang selalu berada di sisi Allahyarham Tok Guru iaitu isterinya Datin Tuan Sabariah Tuan Ishak..

Saya catatkan semula untuk kenangan dan juga peringatan terbaik buat saya dan juga untuk kita semua sebagai seorang isteri.


_________________________________________________________________________________

PERMERGIAN insan tersayang yang berkongsi hidup selama 53 tahun sudah pasti memberi kesan hebat kepada diri seseorang, apatah lagi insan itu seorang suami penyayang yang lebih dikenali sebagai Tok Guru, juga menjadi pemimpin disayangi ramai, di dalam dan luar negara.

Ikuti luahan hati DATIN TUAN SABARIAH TUAN ISHAK, isteri bekas Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat dalam wawancara eksklusif bersama wartawan Sinar Harian, ROSMIZA KASIM dan SITI FATIHAH AWANG di kediaman beliau sehari selepas pemergian suami yang dicintai itu.“Nanti abang tak dok (meninggal dunia) lepas ni, sapo nak jago Yah,” itulah kata-kata yang membuatkan hati saya sedih dan sayu apabila mengenangkan suami yang baru sehari meninggalkan saya buat selama-lamanya.

Kata-kata abang itu yang diluahkan tiga hari sebelum meninggal dunia, ketika dirawat di Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM) itu saya sambut dengan senyuman, sambil memegang tangan insan yang selama ini berkongsi hidup suka dan duka dengan saya.

Sambil menggenggam tangan abang, saya kata “anak-anak kita kan ada, mereka boleh jaga saya sampai bila-bila. Abang janganlah risau,” walaupun dalam hati saya ketika itu sebak tidak terkata.

(Perasaan yang ditanggung itu diluahkan Tuan Sabariah sambil menyapu air mata dengan tisu yang dihulurkan saudara-mara yang datang menziarahi keluarganya di kediamannya).

Kini, anak-anaklah yang akan menjadi peneman saya, menghilangkan kesunyian hidup saya. Walaupun baru sehari, saya mengakui saya sangat merindui beliau.

Dengan izin, hari ini (semalam) saya dan semua anak-anak awal-awal pagi lagi ke kubur. Dalam keadaan sayu hati dan reda dengan ketentuan ALLAH SWT, saya sedekahkan Al-Fatihah dan ayat suci al-Quran kepada suami tercinta di perkuburannya.

Saya reda dan saya juga tidak 'berhutang' apa-apa lagi dengan abang. Saya memang menjaga abang sepenuh hati saya sebagai seorang isteri sebagaimana yang abang mahukan selama ini, walaupun saya juga kadang kala diuji dengan kesihatan yang tidak menentu.
 
Sebelum ini, makan, minum dan pakaian abang dijaga dengan baik. Makanan sentiasa terhidang untuk suami tersayang dan tidak pernah sekalipun saya menyuruhnya mengambil sendiri.
 
Cuma, saya perasan satu kelainan kerana beberapa bulan lalu, abang kadangkala menyediakan sendiri minumannya tanpa bantuan saya.
 
Saya menghormati abang, memang abang seorang insan istimewa yang tiada galang gantinya bagi saya. (Beliau terus menyapu air mata dan kemudiannya cuba memujuk diri dengan melemparkan senyuman kepada hadirin).
 
Biarpun abang seorang menteri besar dan pemimpin masyarakat, namun abang bukanlah seorang yang cerewet, terutamanya dalam soal memilih makanan.
 
Senang sangat, malah saya yakin setiap isteri di dunia ini mengimpikan seorang suami yang 'mudoh baso' (senang kira) malah tidak keterlaluan jika saya katakan, saya antara  yang bertuah kerana memiliki abang.
 
Masakan kampung memang menjadi keutamaan abang. Sedap atau tidak bukanlah satu kepentingan. Apa yang pasti, itulah menu pilihan, tambahan pula jika disajikan dengan ikan darat, ditambah pula kuih paling digemari, lompat tikam serta jala emas.
 
(Mengimbas semula kisah hidupnya sebagai suami isteri, Tuan Sabariah juga memberitahu setiap malam dia akan mengurut dan menyapu minyak di tubuh Tok Guru sebelum tidur).
 
Sentiasa saya ingat, kata-kata abang yang memberitahu, tidak ada harta yang banyak boleh ditinggalkan untuk anak-anak. Semuanya sudah diberikan. Harta yang dimaksudkan adalah ilmu untuk menjadikan anak-anak yang soleh, berguna kepada agama dan bangsa.
 
Memang abang pentingkan ilmu kepada anak-anak, kerana baginya, ilmulah darjat yang paling tinggi di akhirat.
 
Itulah yang sentiasa menjadi pesanan abang kepada semua anak-anak.
 
Bukan sahaja pentingkan ilmu, malah abang juga seorang yang penyayang. Masih terbayang-bayang lagi tiga hari sebelum abang menghembuskan nafas terakhir, kami ketawa bersama apabila dia mengenyit mata kepada saya ketika terbaring di katil hospital.
 
Malah saya membalasnya dengan senyuman yang penuh ikhlas dari hati saya sambil menggenggam tangannya.
 
Walaupun ketika itu abang tidak gagah namun abang masih lagi memujuk hati saya dengan bersikap demikian kerana abang tahu, saya terlalu risaukan kesihatan abang.
 
Saya kagum kerana abang masih lagi (berusaha) menghiburkan saya walaupun dalam keadaan uzur.
 
Saya sangat bersyukur kerana dikurniakan seorang suami yang baik, biarpun dalam keadaan terlantar, masih lagi menjaga batas-batas saya sebagai seorang Muslim.
 
Pernah satu ketika, saya bercakap dengan seseorang. Pada mulanya abang hanya menghentak tangannya pada saya dengan perlahan, tapi lama-lama semakin kuat.
 
Rupa-rupanya abang tidak suka saya bercakap perkara yang tidak sedap didengar di telinganya.
 
Sampai begitu sekali dia sayangkan saya, supaya saya tidak buat perkara yang merugikan, malah abang sering berpesan ia adalah kebaikan untuk dijadikan contoh kepada anak-anak.
 
Ini juga yang patut dicontohi dan saya amat bersyukur semasa dalam keadaan sakit dan tidak bermaya, abang masih lagi bangun sepertiga malam untuk bertahajud.
 
Sangat tersentuh hati saya apabila kira-kira jam 3 pagi saya mendengar abang sedang membaca ayat-ayat suci al-Quran ketika bertahajud dan pernah satu ketika, bacaannya agak kuat kerana sengaja untuk bangunkan saya daripada tidur.
 
Memang inilah amalan abang sejak dulu lagi, malah tidak pernah abang abaikan dan mengeluh penat untuk melaksanakannya, walaupun kadangkala balik lambat sehingga jam 2 pagi (sewaktu menjadi menteri besar) pun.
 
Bertahajud tetap menjadi keutamaannya.
 
Pernah juga abang bergurau, “Pahala solat sunat abang lakukan ini tidak boleh berkongsi dengan Yah, amalan masing-masing. Jadi kita kena sentiasa beribadah”.
 
Walaupun nada nya bergurau, tapi saya tahu pesanannya itu adalah daripada seorang suami yang mahukan yang terbaik buat isterinya.
 
Abang memang utamakan solat. Setengah jam sebelum masuk waktu abang akan bersedia dengan wuduk dan saya masih ingat perumpamaan yang ditujukan kepada saya mengenai solat. Katanya, seperti menghadiri majlis kenduri, jika lewat datang sudah pasti lauk-pauk tidak akan cukup lengkap. Katanya sama juga dengan solat, jadi jangan tangguh-tangguhkan.
 
(Sekali lagi air mata Tuan Sabariah mengalir dan tetamu yang berada di ruang tamu juga kelihatan sayu sambil kedengaran tangisan kecil apabila berkongsi mengenai baju paling disukai oleh Tok Guru yang digayakan oleh isterinya.
 
Keadaan menjadi lebih sayu dan masing-masing memandang Tuan Sabariah apabila baju kegemaran Tok Guru itu dipakai sehari selepas pemergian Allahyarham, sambil tangannya digenggam erat oleh penulis)
 
Baju inilah (baju kurung kain kapas krim berbunga kecil) yang abang paling suka saya pakai, malah sering memuji corak yang katanya begitu sesuai dengan saya. Abang tidak suka saya pakai baju warna terang dan bunga besar dan banyak, tetapi tidak pula pernah melarang ataupun menegur sehingga saya berkecil hati.
 
Pernah juga baju pemberian rakan terpaksa disimpan walaupun hanya beberapa kali dipakai.
 
Ini kerana abang pernah menegur saya secara bergurau, “Yah nampak tua pakai macam itu." Saya hanya membalas dengan ketawa dan terus menyimpan baju itu dan tidak dipakai lagi.
 
Bagi saya, apa yang terbaik untuk abang adalah yang terindah bagi saya. Walaupun hal pakaian adalah perkara remeh bagi sesetengah isteri, namun itulah keutamaan bagi saya untuk menjadi isteri yang patuh kepada suami.

_________________________________________________________________________________



Saya teringat kata-kata kakak Naqibah saya pada usrah lepas ( iaitu pada hari pemergian arwah tok guru) , kita ni sebagai isteri selalu kadang tak puas hati dengan suami kita..Kadang benda simple je kita besar-besarkan,kita ambil hati pada hal remeh-temeh padahal kalau kita 'let go' perasaan itu,tiada apa-apa pun malah kita akan dapat pahala.

Buatlah dan berbaktilah sebaik-baiknya untuk suami kita dan jadilah bidadari dihatinya..Insyaallah keberkatan hidup dan kebaikan di dunia dan di akhirat kita akan dapat.



Dari Abu Hurairah, sabda Nabi Muhammad, selawat dan salam ke atas baginda, ertinya: “Sekiranya aku boleh menyuruh seseorang sujud kepada seseorang manusia, nescaya aku akan suruh perempuan sujud kepada suaminya.” (riwayat Imam Tirmizi, hasan sahih, Ibnu Hibban, sahih)


Dalam riwayat Abu Daud, dari Qais bin Saad: “Sekiranya dibenarkan aku menyuruh seseorang sujud kepada orang lain aku akan menyuruh para wanita sujud kepada suaminya kerana hak yang Allah berikan kepada suami mereka.” 


Allahuakbar!! semoga kisah ini memberi kesedaran kepada kita sebagai isteri dan memberi semangat dan contoh untuk memberikan yang terbaik kepada suami sebelum ajalnya di jemput pergi.





Friday, February 13, 2015

Sembelit ketika berpantang: Cara mengatasinya sebelum menjadi buasir

Sembelit ketika berpantang sangat menyakitkan apatah lagi dengan keadaan ibu yang masih lemah dan kehilangan banyak darah dan luka episotomi lagi menyulitkan keadaaan.Ia biasa berlaku kepada ramai ibu berpantang dan kekadang menyebabkan fobia untuk membuang kerana kesulitan tersebut.

Saya masih teringat pengalaman semasa berpantang anak pertama dahulu.Al maklum tiada pengalamankan..makan pun sikit-sikit je kerana serik untuk membuang sebab sembelit teruk.Dengan keadaan luka dan berjahit yang begitu banyak juga waktu itu menyebabkan hampir seminggu baru dapat membuang.Itupun terasa seksa sangat dan keadaan berterusan sehingga anak kedua dan ketiga.Hari ketiga atau keempat barulah boleh membuang.Oh seksa sungguh!


Tapi ketika berpantang anak keempat saya dapat tahu Ostematrix dapat membantu pelawasan dan mengelakkan sembelit.Ostematrix ini juga ada dalam set bersalin dan set penyusuan. Awal-awal lagi,saya dah selitkan sekali vitamin ni dalam beg semasa bawa ke hospital.Alhamdulillah,selepas je bersalin pukul 1 pagi dan dimasukkan wad biasa sejam kemudian,saya telan 4 biji sebelum tidur.Keesokkannya mudah sungguh membuang walau takut-takut juga dengan luka di faraj.Alhamdulillah takde berpeluh-peluh lagi ketika membuang:-) Rasa lega sungguh..


sembelit semasa berpantang














Pengalaman menarik Puan Khadeejah yang sebelum ni serik nak bersalin lagi sebab masalah sembelit inilah..Tapi kini beliau tidak takut lagi sebab dah jumpa penawarnya




Haa bagi ibu-ibu alami masalah sembelit ini,saya sangat sarankan anda mengambil ostematrix ni..Bukan sahaja bagus untuk melawaskan malah dapat bantu bekalkan keperluan kalsium ( jika tidak minum susu),elakkan cramp,lenguh-lenguh dan sakit pinggang.

Ibu hamil,warga emas atau sesiapa sahaja alami masalah ini,jangan takut-takut untuk mencuba Ostematrix ohsem ni tau..

Ostematrix ini bukan sahaja mengandungi kalsium malah lengkap dengan magnesium,vitamin D,boron dan mineral lain untuk pastikan ia menyerap sebaiknya dalam badan kita.

Harga 1 botol hanyalah RM61 sahaja dan mengandungi 120 biji..Mampu kan??


Bulan Febuari ini juga ada promosi istimewa Beli 6 botol percuma 1 botol lagi..Wow!!

Jom ibu-ibu,jangan biarkan kesakitan anda tak tertanggung lagi sehingga jadi buasir lagi parah!

Dapatkan hanya RM61 sahaja sebelum dikenakan GST mac nanti tau!!


Sekiranya anda ingin mendapat penjimatan harga sehingga 20% ke atas semua produk shaklee, jom join keahlian shaklee.Hanya serendah RM65 sahaja seumur hidup!!




OSTEMATRIX BEBAS PEWARNA,PERISA @ PENGAWET
SELAMAT UNTUK IBU HAMIL,BERPANTANG DAN MENYUSU




Hubungi saya (sms/whatsapp) untuk pembelian atau register keahlian di 016 358 9018 atau boleh buat pembelian sendiri menggunakan kad debit/kad kredit anda. Boleh click link di bawah

PEMBELIAN OSTEMATRIX


Hubungi saya seperti berikut untuk konsultasi cara makan dan lain-lain pertanyaan.


SMS/WHATSAPP: 016 358 9018 (SUE)
FB PAGE: IMPIANZ SHOPPE
EMAIL: sufiyah44@gmail.com
COD area: Bangi/Kajang/UPM/Uniten/UKM/Putrajaya/Cyberjaya
POS LAJU/GDEX SELURUH MALAYSIA







Perginya Murabbi insan tabah sepanjang hayat

Alfatihah..dari Allah kita datang kepadaNya jua kita kembali..

Selamat berisitirehat wahai murabbi tok guru Nik Aziz Nik mat ..semoga rohnya di tempatkan di kalangan para syuhada..

BERBAHAGIALAH diri menemui pencipta dengan ribuan manusia mendoakan beliau..lautan manusia membanjiri pengkebumiannya..subhanallah..

Thursday, February 12, 2015

Resepi kuih sagu kastard

Harini nak post sikit pasal resepi ni..dah buat hujung minggu lepas..asyik duk tengok orang post kt FB,so buatlah sendiri pulak..

Saya jarang masak jenis manis2 ni..selalu buat agar-agar je kot..so time mood rajin masuk dapur kenela buat sampai jadi..hehe..

Senang je pun rupanya..

Cara masak sagu:

Rendam 2 cawan sagu dalam setengah jam..
Masak atas dapur bersama sedikit air lebih kurang 2 cawan jugak..jangan banyak sangat nanti lembik pulak..

Masukkan sedikit garam dan kacau sehingga mendidih..letak sedikit pewarna sekiranya sagu putih.

Untuk kuah kastard:

2 sudu besar tepung kastard dibancuh dalam air..
Masukkan air dalam periuk dalam 1/2 periuk..masukkan bancuhan tepung tadi bersama 1/2 tin susu cair dan sedikit gula..

Kacau dan tunggu mendidih.

Sebelum masukkan dalam peti ais,biarkan seketika supaya sejuk..

Sedap di makan petang2 bersama keluarga..

Selamat mencuba

Tuesday, February 10, 2015

5 makanan sihat untuk berat badan ideal

Ingin makan banyak tapi tetap langsing?caranya adalah dengan memilih makanan yang tinggi serat,mengandungi protein dan lemak sihat serta tinggi kadar airnya.

Kebanyakan makanan ini juga mengandungi vitamin dan mineral yang diperlukan tubuh.

5 makanan yang dapat menjaga berat badan ideal adalah:

1) Epal

Epal merupakan contoh serat yang nudah dicerna untuk memerangi kolestrol.Epal juga kaya vitamin c.Ia mengandungi quecertin dan plavanoid yang boleh mencegah kanser.untuk mendapat kesan optimum,makan epal berserta kulitnya.

2) Badam

Badam kaya serat dan protein malah ia kaya magnesium,zat besi dan vitamin E. Makan badam mentah atau sudah diolah untuk mendapatkan hasil terbaik.Elakkan badam yang sudah diletakkan garam kerana ia merosakkan diet anda.

3) Kacang Merah

Kacang merah memiliki kandungan serat,protein,zat besi,magnesium dan sejumlah vitamin dan mineral.Tambahkan kacang dalam salad atau sup untuk menambahkan kelazatan dan kebaikan dalam makanan anda.

4) Brokoli

Brokoli merupakan sumber kalsium,potassium serta vitamin A dan C.Bagi mendapat hasil terbaik,elakkan masakkan terlalu lama dan hindari sos dan keju berlebihan.

5) Soya

Soya mengandungi omega 3,kalsium dan zat besi.Selain di minum,soya boleh di dapati dalam bentuk tauhu,tempe atau susu

Cara Hilangkan parut chickenpox dengan cepat

"Kenapalah kene chickenpox ni masa besar-besar camni..kang mudah kalau kene kecik-kecik..senang nak jaga dan hilang parut"..Chickenpox memang sangat memeritkan.Ia memerlukan penjagaan rapi dan kesabaran kerana gatal-gatal mengambil masa beberapa minggu untuk pulih sepenuhnya.Untuk hilangkan parut chickenpox,ada yang mengambil masa berbulan-bulan malah jika tidak dijaga sebaiknya sehingga ia menyebabkan parut kekal di kulit muka.


Tanda dan Serangan Chickenpox

Chicken pox atau lebih dikenali sebagai cacar air adalah disebabkan oleh Virus Varicella (kumpulan virus herpes) dan ia mudah berjangkit kepada sesiapa yang berada di sekitarnya. Penyebaran boleh berlaku melalui sentuhan atau tititsan cecair daripada orang yang dijangkiti melalui bahan tercemar seperti penggunaan tuala,pakaian,selimut atau bantal.

Tanda-tanda awal pesakit ini mengalami chickenpox adalah bermula dengan demam yang tinggi dan bintik-bintik merah timbul di permukaan kulit.Kebiasaan bintik-bintik merah ini akan muncul di bahagian badan,kaki,tangan,muka dan keseluruhan badan.

Bintik-bintik merah ini akan timbul beberapa hari dan kemudian ia membentuk seperti gelembung berisi air. Apabila gelembung air ini pecah,ia akan menyebabkan gatal-gatal dan akhirnya ia akan menjadi kering dan berkuping.


Saya teringat ketika berusia 11 tahun dahulu,hampir 1 keluarga terkena serangan dan jangkitan chicken pox ni..Walau dah elak duduk jauh-jauh tetap juga terkena.

Malahan anakanda hanis saya pun kena jangkitan ini ketika berusia 2 tahun lebih..Hampir 2 minggu juga untuk hilangkan virus ini sepenuhnya dan alhamdulillah tiada parut di badan dan mukanya.


Sekiranya anda atau anak-anak mengalami tanda-tanda di atas bolehlah berjumpa dengan doktor untuk mengesan lebih lanjut.Kebiasaan doktor akan memberi ubat calamine untuk di sapu pada tempat bintik-bintik merah tersebut


Rawatan Tradisional

Untuk rawatan selain daripada ubat sapu,anda boleh mencari daun semambu (Neem Leaves) yang sangat bagus untuk mengatasi masalah gatal-gatal tersebut.



Caranya adalah rebus daun tersebut dalam periuk dan airnya di campur dalam mandian.Mandi 2x sehari bersama daun tersebut.

Atau anda juga boleh tumbuk daun ini sehingga lumat dan sapu pada seluruh badan..Jika ada air zam-zam boleh campurkan sedikit dan selawat minta di kurangkan dan hilangkan gatal-gatal tersebut.

Jika di kampung-kampung,ada bidan atau ustaz yang boleh membantu mengurangkan gatal-gatal ini dengan bacaan doa pada tepung dan air.Pesakit perlu minum air tersebut dan sapu tepung tersebut dengan sedikit air ke seluruh badan.


Untuk menghilangkan gatal-gatal anda boleh sapu calamine atau daun semambu? Bagaimana pula dengan parut hodoh yang tinggal tersebut? Jangan sampai muka anda menjadi kawah dan parut hitam pula ya..

Jom tengok video ni ya bagaimana Puan Nur Hidayah berjaya hilangkan parut hodoh chickenpox tersebut




Kesan Chickenpox: muka bercapuk,berparut dan gatal-gatal


Supplemen yang membantu untuk hilangkan parut adalah dengan mengambil set kecantikan kulit iaitu kombinasi vitamin:

Vitamin E,Vitamin C,B Complex,ESP dan GLA Complex


Suplemen tersebut adalah untuk dalaman.Untuk luaran atau sapu anda bolehh mencuba Herbal Blend, krim serbaguna yang Tiada Paraben malahan selamat untuk kulit 



  •  Krim yang telah diuji secara klinikal di mana ia dapat melembutkan kulit yang kasar dan pecah – pecah pada lutut, siku dan tumit kaki
  •  Dingin, bermentol dan tidak berminyak
  •  Sangat sesuai untuk bayi yang mengalami ruam lampin dan bekas gigitan nyamuk
  • Bebas Bahan kimia,pewarna atau bahan pengawet
  • Tanpa Paraben
 Sekiranya anda mengalami chickenpox ini sangat penting untuk menjaga kebersihan diri ya..Pakai baju yang menyerap peluh,pasang kipas/aircond untuk mengelakkan kepanasan dan menyebabkan gatal lebih teruk,serta rajin untuk sapu krim selepas mandi.
Pastikan juga anda menjaga pemakanan dan elakkan makanan yang boelh menyebabkan kegatalan pada kulit.
Sekiranya anda sayangkan wajah anda dan tidak ingin tinggalkan parut dan kawah hitam,cepat-cepat amalkan petua ini ya.Lagi-lagi jika anda ingin menjadi raja sehari,owh sangat-sangat penting untuk cepat-cepat kembalikan wajah asal yang bebas parut tersebut..
Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan set cantik dan krim herbal blend ini bolehlah hubungi saya seperti berikut.
SID 889 806
SMS/WHATSAPP: 016 358 9018
fb Page: Impianz Shoppe / Suhaila Johar