May 27, 2015

7 Tips Cergas Berpuasa Semasa Hamil Supaya Dapat Berpuasa Penuh

Tinggal lagi3 minggu sahaja lagi kita akan memasuki bulan mulia bulan Ramadhan kareem..Ya Allah,cepatnya masa berlalu kan..Ibu-ibu dah bersedia untuk menyambut Ramadhan kali ini?


Seronok sebenarnya berpuasa penuh semasa hamil..Ada ibu yang takut merasa tak mampu nak berpuasa?Risau susu merudum ketika berpuasa?

Pengalaman saya sendiri dapat berpuasa penuh dari tahun 2009 sehingga 2013..Tahun 2009 saya hamil anak kedua,2010 saya menyusu,2011 saya hamil anak ketiga dan 2012 saya melahirkan bayi ketiga dan menyusu..2013 pun dapat berpuasa penuh sebab menyusu..

Hampir 5 tahun pengalaman saya berpuasa penuh di bulan Ramadhan..Tidak perlu nak fikir masalah nak ganti puasa..Itu yang menyeronokkan:-) Namun semuanya ketentuan dariNya..Syukur alhamdulillah dapat merasai pengalaman perit,suka duka semasa hamil dan menyusu ketika berpuasa.

Persediaan Sebelum Memasuki Ramadhan


Kebiasaan sebelum memasuki bulan Ramadhan,pada bulan Rejab atau Syaaban saya akan mula berpuasa sunat..Sekurang-kurangnya 2-3 kali untuk memastikan diri bersedia untuk berpuasa di bulan Ramadhan..Kebiasaan kita ni kan selalu makan..jadi bila tetiba berpuasa,takdelah perut dan badan tetiba 'terkejut'..Badan pun nak serasi perlukan masa..sebab tu ada orang 2,3 hari Ramadhan badannya lesu,tak larat nak buat kerja,monyok je macam anak-anak kecil belajar berpuasa:-)

Its normal kan..sebab badan kita nak serasi..sebab tu cuba mulakan awal supaya badan dan minda kita dah bersedia.

1 lagi sangat penting persediaan mental..Niat awal-awal nak berpuasa esok hari dan mohonlah doa dari DIA untuk berikan kekuatan,kesabaran dan ketahanan untuk berpuasa,,Insyaallah bila kita minta sungguh-sungguh DIA pasti perkenankan.


Pengalaman berpuasa sangat menyeronokkan oleh Puan Haridah semasa kehamilan anak ke 5.Dia sangat seronok dan tidak letih lagi seperti hamil anak ke 4 sebelum ni..Apakah rahsia beliau? jom tengok video ni:





7 Tips untuk kekal bertenaga dan cergas berpuasa bagi ibu hamil:

  • Bangun sahur setiap hari. Ambil makanan seimbang dan makanan yang memberikan tenaga seperti kurma,kekacang dan sumber protein lain.
  • Minum air kosong sebanyak mampu mungkin supaya badan cukup air dan tidak kekeringan
  • Elakkan pengambilan kaffein dan teh semasa sahur kerana ia boleh menyebabkan badan ternyahidrat/kekeringan
  • Elakkan hidangan berlemak tinggi untuk mencegah pertambahan berat badan dan juga elakkan pengambilan makanan tidak berkhasiat,makanan 'rapu' dan makanan tinggi gula yang boleh menyebabkan kadar gula tinggi dalam badan
  • Ambil jus buah-buahan segar dan bukannya minuman bergas.Namun jika ibu suka minuman berkarbonat,boleh ganti dengan minuman bebas karbonat dan kurang gula ini iaitu Performance Drink
  • Ambil sup sayur-sayuran daripada pelbagai jenis sayur.Ini untuk membekalkan vitamin,mineral dan serat tambahan dalam diet ibu.
  • Pengambilan minuman berprotin tinggi seperti ESP membantu membekalkan tenaga lebih lama

Saya faham ada ibu tak 'lalu' nak makan nasi pagi-pagi kan..Jadi boleh cuba resepi ringkas kat bawah:


Resepi enak ketika bersahur,saya suka blend 3 biji kurma dengan 1 sudu ESP dan 2 sudu susu tepung ( apa-apa susu seperti anlene/anmum)..Insyaallah sangat sedap dan kenyang.. 

Lain-lain saya suka mix 2 sudu ESP+1 sachet tamar koko atau mix 2 sudu Vico/Milo bersama 1 Sudu ESP..Masyaallah memang lazat:-)


**Pastikan semasa membancuh ESP,gunakan air suam..JANGAN guna air panas nanti boleh matikan protin ni dan juga lebih daripada 3 sudu sehari untuk mengelakkan bebanan pada buah pinggang




Menu sahur lain juga boleh ambil:

  • Bijirin berserat tinggi seperti roti wholemeal,oat dengan susu skim rendah lemak
  • Buah-buahan termasuk pisang dan kurma
  • Nasi beras perang dan hidangan lauk ringkas seperti ayam,ikan,telur dan sebagainya

Selain daripada pemakanan,ibu hamil juga boleh rancang jadual harian agar tidak terlalu letih seperti:

  • Elakkan berjalan jauh dan membawa barangan berat
  • Rancang jadual seharian dengan baik supaya ada masa rehat
  • Kurangkan kerja-kerja berat dan minta bantuan suami atau pembantu jika memerlukan
  • Elakkan berada di tempat cuaca panas untuk mengelakkan badan dehidrasi
  • Banyakkan aktiviti membaca alquran sepanjang hari dan elakkan aktiviti tidak berfaedah


Set Istimewa sepanjang Ramadhan -- set Mighty 3  GemS ( ESP,Mealshake,Performance Drink) untuk ibu,ayah dan juga anak-anak yang mula untuk berpuasa.

set tenaga ketika berpuasa


Dengan setiap pembelian set ini dengan keahlian akan mendapat 1 botol VITALEA secara PERCUMA..

Bagi ibu-ibu hamil yang mempunyai risiko komplikasi seperti mempunyai diabetes,asma,sakit jantung dan lain-lain.tanyalah pendapat doktor anda sebelum berpuasa.Insyaallah jika tiada masalah,boleh berpuasa seperti biasa.


Jika ibu-ibu berminat untuk mendapatkan set bertenaga berpuasa ini boleh hubungi saya seperti berikut..Saya akan berikan pelbagai resepi bersama set ini untuk anda nikmati.Cubalah pasti ibu akan rasai perbezaannya:-)













2 comments:

  1. Assalammualaikum .
    Betul tu apa yang dikatakan oleh cik puan punya blog :)Melentur buluh biarlah dari rebungnya.Baca Tips Mudah Untuk Melatih Anak berpuasa Di Bulan Ramadhan. Jom kita jalani kehidupan yang sihat dan miliki tubuh badan yang cergas dan minda yang cerdas .

    ReplyDelete
  2. Assalammualaikum .
    Betul tu apa yang dikatakan oleh cik puan punya blog :)Melentur buluh biarlah dari rebungnya.Baca Tips Mudah Untuk Melatih Anak berpuasa Di Bulan Ramadhan. Jom kita jalani kehidupan yang sihat dan miliki tubuh badan yang cergas dan minda yang cerdas .

    ReplyDelete