Feb 26, 2015

10 Tips menghadapi musim panas agar kekal sihat dan bertenaga

Fenomena Ekuinoks atau musim panas terik di katakan sedang berlaku di negara kita ini. Fenomena Ekuinoks biasanya akan berlaku dua kali setahun di antara 20 March dan 22 September. 

Fenomena Ekuinoks juga akan melanda Malaysia pada March dan di jangka berlarutan sehingga April.  Pendedahan cahaya matahari pada masa terbabit akan lebih dirasai berikutan suhu yang semakin meningkat terutamanya pada pukul 12 tengah hari sehingga 3 petang. Pada masa ekuinoks ini sebenarnya, matahari  akan berada dekat dengan kita dengan Khatulistiwa.

Pendapat pakar mengatakan apa yang berlaku ialah kita akan mempunyai masa siang yang lebih panjang antara 16 hingga 34 minit tetapi secara tepatnya, kalau kiraan dibuat kita akan tahu, tapi dalam lebih kurang 16 hingga ke 34 minit.Tips kekal sihat dan bertenaga di musim panas

Beberapa langkah perlu di ambil ketika musim panas ini.

1. Elakkan terdedah kepada cahaya matahari secara direct terutama pada waktu puncak 12pm-3pm
2. Elakkan aktiviti luar yang boleh menyebabkan risiko tidak sihat
3. Banyakkan minum air kosong.Minum 3 liter air setiap hari
4. Kerap mandi/basuh muka untuk kekal cergas
5. Pasang kipas/penghawa dingin untuk mengelakkan haba
6. Pakai pakaian longgar,ringan dan berwarna
7. Elakkan minuman caffeine,alkohol dan bergula yang boleh menyebabkan lebih teruk keadaan
8. Sentiasa memakai losyen untuk mengekalkan kelembapan kulit
9. Pakai topi/payung sekiranya anda bekerja di site atau berada di luar bagi lelaki.Bagi perempuan,pemakaian tudung/topi boleh di gunakan.
10. Mengambil minuman isotonik untuk mengekalkan elektrolik dan tenaga dalam badan dan mengelakkan kelesuan.Minuman isotonik seperti Performance Drink ini sangat membantu ketika musim panas ini.Ia adalah minuman tanpa karbonat,malahan bebas kandungan gula sangat sesuai di ambil oleh kanak-kanak sehingga ke warga emas.Jom performance drink segelas..Enak di minum sejuk-sejuk:-)

Nak dapatkan performance drink? cepat-cepat hubungi saya ya

No comments:

Post a Comment