Tuesday, September 30, 2014

Segmen Pencarian Bloglist Oktober Truly Love

Assalamualaikum dan salam sejahtera
Segmen Pencarian Bloglist Oktober Truly Love

Tujuan segmen ini diadakan adalah untuk mencari 15 blog yang akan menjadi penyeri di sidebar blog ini.. 

Syarat-syarat penyertaan:
  1. Follow blog Truly Love;
  2. Add To Circle Google Plus +Maria Firdz ;
  3. Buat entry bertajuk Segmen Pencarian Bloglist Oktober Truly Love
  4. Copy coding yang disediakan dan pastekan di ruangan HTML entry dan Publish!
  5. Tinggalkan URL entry penyertaan di ruangan komen entry ini.
  6. Penyertaan terbuka untuk semua blogger.
  7. 15 Blog akan dipilih menggunakan Random.org. dan akan dimasukkan dalam senarai bloglist di Sidebar Blog Truly Love.
  8. Lain-lain penyertaan yang tidak terpilih akan dimasukkan ke dalam Maria Firdz Bloglist.
  9. Tarikh Penyertaan : 25 September 2014 hingga 30 September 2014 (11.59PM)
Jom, sama-sama memeriahkan segmen ringkas ini.. 

Segmen Bloglist Cun Oktober 2014 by Ekinnuar

Assalamualaikum..selamat pagi..

Jom tambah kenalan baru..untung-untung murah rezeki boleh menangkan..



sangat mudah syaratnya:

Syarat-syarat :
1. Follow blog saya
2. Buat entry bertajuk Segmen Bloglist Cun Oktober 2014 by Ekinnuar
3. Copy banner cun kat atas tu
4. Link kan entry tersebut ke ruang komen di bawah

Good luck!!

Monday, September 29, 2014

Cara rendahkan paras kolestrol darah secara semulajadi

Kandungan kolestrol yang tinggi salam darah menyumbang kepada masalah kesihatan yang serius di mana ia boleh di hadapi oleh sesiapa sahaja tanpa mengira usia dan dalam jangka masa panjang ia boleh menyebabkan risiko kepada kesihatan jantung dan fungsi kardiovaskular.

Apa itu Kolestrol?


Kolestrol merupakan bahan lemak yang terdapat dalam saluran darah dan kesemua sel badan.Ia merupakan komponen tubuh yang penting untuk pembentukan sel membran,hormon,hempedu dan tisu-tisu yang lain.



Sumber utama kolestrol


Terdapat 2 sumber utama kolestrol dalam darah anda iaitu:


-LDL (lipoprotein ketumpatan rendah)
-HDL(lipoprotein ketumpatan tinggi)

LDL juga di kenali sebagai kolestrol jahat - paras kolestrol tinggi dalam darah bole hmembentuk sejenis plak dalam salur darah,Plak ini akan menyumbatkan salur darah dan menyekat aliran darah seperti berlaku serangan angin ahmar dan serangan jantung.


Sebaliknya kolestrol HDL si kenali sebagai kolestrol 'baik' kerana ia membantu mengangkut kolestrol dari salur darah ke hati untuk di singkirkan.Ia bermaksud HDL berperanan dalam membersihkan salur darah.


Oleh itu,kita perlulah mengekalkan paras kolestrol HDL yang tinggi dan LDL yang rendah.


Cara  rendahkan paras kolestrol darah secara semulajadi



  • Amalkan pemakanan seimbang,rendah lemak tepu dan tinggi serat larut
  • lakukan senaman dengan kerap
  • Turunkan berat badan
  • Insitut Kesihatan Kebangsaan Amerika (NIH) mengesyorkan penambahan Fitosterol ke dalam diet harian anda bagi menurunkan paras kolestrol secara semulajadi.
Apa itu fitosterol?

Fitosterol merujuk kepada sterol dan sterol tumbuhan yang wujud secara semulajadi dalam kandungan yang sedikit dalam sumber makanan seperti buah-buahan,sayur-sayuran,kekacang,biji-bijian,legume,bijiran dan minyak sayuran.Lebih dari 80 kajian klinikal telah di terbitkan di dalam penerbitan saintifik melaporkan keberkesanan dan keselamatan fitosterol,


Bagaimana fitesterol berkesan dalam melawan kolestrol?

Struktur fitosterol adalah hampir sama dengan kolestrol dan pengambilan fitosterol ia akan bersaing dengan kolestrol untuk penyerapan dalam sistem penghadaman.

Hasilnya,penyerapan kolestrol di halang dan ia akan di singkirkan keluar bersama fitosterol, Semakin banyak fitosterol anda ambil,semakin kurang kolestrol yang di serap oleh tubuh dan semakin tinggi peluang untuk anda menurunkan paras kolestrol LDL.

Cara mudah untuk mendapatkan fitosterol?

Kini terdapat suplemen yang mengandungi fitosterol ini dan membantu menurunkan kolestrol secara semulajadi iaitu Phytocol-ST.Anda boleh baca secara ringkas mengenai Phytocol-ST di sini--> 


Jom dapatkan segera Phytocol-ST untuk mengurangkan masalah kolestrol sekaligus menghasilkan kolestrol LDL lebih banyak dalam badan kita.




Testimoni Phytocol-ST

kolestrol turun dengan phytocol


Hari-hari makan sedapkan?? Jangan lupa telan dahulu Phytocol-ST ini untuk mengelakkan koelstrol termendap dalam salur darah anda..

Harga bagi 1 botol Phytocol adalah RM 197 (120 biji). Sangat berbaloi berbanding kos rawatan sakit jantung yang sangat menyakitkan dan sangat tinggi!!

Hubungi saya untuk harga istimewa dan konsultasi cara makan khas untuk customer saya sahaja.


Hubungi saya untuk konsultasi dan juga pesanan:

Suhaila Johar
ID 889 806
SMS/whatsapp: 016 358 9018
FB:Suhaila Johar /FB page : Impianz Shoppe






Sunday, September 28, 2014

Collage family untuk segmen Malaysiaku

Hadiah pagi ini..Alhamdulillah




collage segmen Malaysiaku..

Collage gambar keluarga saya yang saya sayangi.

Terima kasih Cik N : Segmen Malaysiaku

cara nak daftar ahli shaklee dan kelebihan menjadi ahli

Anda pernah cuba makan vitamin shaklee?Anda dah dapat merasa 'hasil' yang baik selepas mengambilnya?

Tahu tak anda boleh menjadi ahli shaklee dengan hanya RM75 sahaja bayaran sekali seumur hidup,dan kemudian dapat nikmati harga lebih jimat sehingga 30% bagi produk shaklee.

Bagaimana ingin menjadi ahli shaklee?




ada 2 cara untuk menjadi ahli iaitu:


  1. Buat bayaran pendaftaran sebanyak RM75 untuk semenanjung dan RM85 untuk SABAH/SARAWAK.yuran ini hanya SEKALI seumur hidup.
  2. atau boleh membeli mana-mana PRODUK shaklee sebanyak RM680 untuk semenanjung dan RM850 untuk sabah/sarawak atau lebih kurang 200 points.

Bagaimana cara untuk mendaftar keahlian?

Hanya hubungi saya melalui SMS/WHATSAPP atau email butir peribadi anda seperti berikut:

Nama penuh
Alamat penghantaran
No Tel
No IC
No Akaun

Jika anda sudah mempunyai pasangan boleh sertakan NAMA DAN NO IC pasangan sekali.

ATAU

Anda boleh ke mana-mana branch shaklee dan register menggunakan ID keahlian saya : ID 889 806 sebagai Upline anda.


Kenapa anda perlu memilih produk shaklee?

Produk Shaklee adalah produk selamat malah telah berada di pasaran Malaysia sejak 50 tahun lepas lagi.Ia berasaskan dari sumber semulajadi.Malah produk ini mempunyai ujian klinikal dan mendapat pengiktirafan dari FDA.

  • BEBAS bahan kimia
  • FREE PARABEN
  • BEBAS bahan pewarna
  • BEBAS glikon
  • BEBAS perisa tambahan
  • BEBAS bahan lemak trans
  • TIDAK MENGANDUNGI BAHAN-BAHAN TERLARANG

Adakah saya perlu menjalankan business sekiranya join ahli?

Ia terpulang kepada anda.TIDAK semestinya anda perlu berbusiness.Sekiranya hanya untuk makan sendiri atau kegunaan seisi keluarga pun boleh join ahli.Sekiranya anda ingin berbusiness,saya akan guide anda.


Kelebihan menjadi ahli?

Anda akan mendapat penjimatan sehingga 30 peratus berbanding harga pasaran.Malah sekiranya cukup syarat (melebihi 150 points) anda akan mendapat cashback/bonus pada bulan seterusnya yang terus dimasukkan ke dalam akaun bank anda.


Selepas menjadi ahli,anda akan mendapat akses ke dalam website shaklee di mana anda boleh membeli sendiri produk shaklee secara online.Saya akan ajar anda cara pembelian online yang sungguh mudah dan pantas.

Setiap pembelian produk akan di sertakan konsultasi cara makan dan cara pengambilan produk dengan betul.


Sekiranya anda berminat untuk menambah pendapatan sampingan melalui shaklee,saya akan bantu anda.Saya kan coach anda cara untuk mulakan business.Konsep kami sangat fleksibel.Group support yang sangat bermotivasi.Pelbagai aktiviti menarik juga kami jalankan seperti coaching,seminar,webinar dan pelbagai lagi,



Hubungi saya segera untuk bantu anda register keahlian..hanya RM75 seumur hidup boleh mengubah hidup anda.Tak mencuba anda tak tahukan?

Hubungi saya seperti berikut:

Suhaila Johar (sue)
CALL/SMS/WASSAP : 016 358 9018
FB: Suhaila Johar / FB PAGE: Impianz Shoppe
Email: sufiyah44@gmail.com














Friday, September 26, 2014

Menang lagi Peraduan Giveaway

Assalamualaikum..

salam jumaat semua..hari ni sedikit sedih disebabkan permohonan cuti kerja tidak di luluskan..hukhuk..Allah lebih mengetahui yang terbaik untuk diri ini..

namun Allah memberi kegembiraan jua hari ni..check result kat giveaway Kerana kewangianmu begitu berharga lepas tetiba tengok menang..yeayy..

Alhamdulillah dah menang kali kedua untuk contest giveaway ni..ni kene rajin menulis dan join giveaway ni:-)

wah walau bukan dapat hadiah pertama dan saguhati,sangat seronok sebab dapat T-Shirt ekslusif SAVE GAZA tu:-)


Alhamdulillah syukur ya Allah..Terima kasih kepada en harith yang sudi membuat giveaway ni..


Keputusannya boleh di lihat di sini:  http://harithiskandar.blogspot.com/2014/09/pemenang-peraduan-ke2-kerana-kewangian.html

Berhenti merokok dengan vivix

Rokok adalah musuh utama dalam diri dan sangat merbahaya untuk kesihatan.Namun pelbagai kempen telah dilaksanakan oleh kerajaan dan harga rokok naik saban tahun,namun masalah merokok masih berleluasa dan seolah tidak memberi kesan pun kepada perokok



Hari ni saya nak share supplemen yang dapat bantu perokok kat luar sana.Mungkin anda,suami anda,abang anda,ayah anda atau adik anda sendiri yang merokok boleh mencuba supplemen ini dan merasa kesannya sendiri.Ia adalah vivix yang dapat bantu mengurangkan jumlah pengambilan rokok pada permulaan dan akhirnya dapat berhenti akhirnya..insyaallah






Testimoni VIVIX ke atas perokok

hilangkan merokok dengan vivix



vivix untuk perokok

vivix untuk perokok



Bagaimana vivix boleh membantu perokok berhenti merokok?

Vivix adalah antioksidan yang tinggi yang dapat membantu dengan memulihkan DNA dengan cara membuang nikotin pada tahap sel-sel DNA dan apabila sel-sel DNA sudah pulih secara automatik ia akan menolak bahan asing nikotin dari tubuh perokok.

DI ingatkan,vivix shaklee TIDAK mengandungi unsur-unsur dadah atau bahan kimia yang merbahaya dan ia BUKAN pengganti kepada nikotin.TETAPI ia adalah terapi untuk membunag nikotin dari tubuh manusia.

Sebagai bonus Vivix Shaklee juga akan meningkatkan pretasi jantung dan kadar metabolisma perokok. Ini kerana Vivix akan menyebabkan sel-sel menjadi aktif menghasilkan tenaga. Jantung dapat berfungsi dengan baik.

Lagi KEBAIKAN VIVIX yang boleh anda baca di sini: vivix untuk kesihatan menyeluruh

manfaat vivix


Sayangilah suami,anak,abang,adik atau diri anda sendiri.Rokok memang boleh menghancurkan diri malah menyebabkan kesengsaraan dan memberi kesan buruk kepada diri sendiri dan orang lain.

Berapa harga 1 botol vivix?

1 botol vivix adalah RM470 untuk penggunaan selama 2 bulan. MAHAL???
Ok cuba kira pula harga 1 kotak rokok.

contoh 1 kotak rokok RM12 x 30 hari = RM 360
kos untuk 2 bulan = RM 360 X 2 = RM 720

lagi mahal harga rokok dari vivix bukan?

Saya sangat sarankan vivix ini untuk anda yang merokok.TOLONGLAH BERHENTI!! SAYANGILAH diri sendiri,isteri dan keluarga anda sendiri.

tiada faedah pun hisap rokok ni..baik telan vivix ni..malah kesihatan pun makin baik..

Tak mampu nak bayar harga di atas?

Hubungi saya untuk ketahui cara mendapatkan harga lebih jimat dan murah dari pasaran,


Hubungi saya untuk konsultasi dan juga pesanan:

Suhaila Johar
ID 889 806
SMS/whatsapp: 016 358 9018
FB:Suhaila Johar /FB page : Impianz Shoppe

Thursday, September 25, 2014

Segmen:Saya sayang blog saya

Assalamualaikum..

jom kita tambah kawan lagi..berkenalan dengan cikgu ayu ni..belau adakan segmen saya sayang blog saya ni..haa..memang saya sayang pun..saya dah berblog hampir 10 tahun kot..dari zaman belajar lagi sampai sekarang..






Jom,tambah kenalan:-)

Larangan bagi yang ingin melaksanakan ibadah korban

Assalamualaikum..

Kita dah berada di hujung Dzulkaedah.  Bagi sesiapa yang berniat melakukan korban, maka apabila masuknya 1 Dzulhijjah dia dilarang dari mencukur / mencabut / memotong bulu dan kukunya sampailah binatang korbannya disembelih.  Justeru, potonglah siap-siap hari ini sebelum masuknya bulan Dzulhijjah!


Ini berdasarkan hadith Nabi sallAllahu `alaihi wa sallam yang diriwayatkan dari Ummu Salamah radhiAllahu `anha yang maksudnya:

“Barangsiapa berniat akan berkorban, maka apabila telah kelihatan anak bulan Dzulhijjah, janganlah dia memotong apa-apa rambutnya/bulunya dan kukunya sehinggalah haiwan korbannya disembelih.”

(HR Muslim, no. 1977)

Maksud hadith di atas ialah kita dilarang dari mencukur/mencabut/mencukur rambut atau apa-apa bulu yang ada di tubuh kita.  Kuku juga dilarang dari kita memotongnya.  Ada sebahagian ulama kata maksud larangan tersebut ialah haram.  Dan ada juga yang kata makruh.

Al-Imam an-Nawawi iaitu tokoh besar yang bermadzhab asy-Syafi`i mengatakan hukum larangan dalam hadith di atas ialah makruh.  Tapi makruh di sini ialah makruh tahrim yakni makruh yang dekat dengan haram.  Allahu A`lam.  Jadi, ia penting untuk diambil perhatian.  Setelah masuk 1 Dzulhijjah, maka tahanlah diri dari mencabut/mencukur/memotong rambut/bulu dan kuku.


Antara hikmah kepada larangan ini ialah supaya orang-orang yang tidak terlibat mengerjakan haji dapat merasai sama perasaan orang-orang yang sedang berihram yang terpaksa menahan diri dari memotong rambut/bulu dan kuku mereka.





Wednesday, September 24, 2014

Tanda-tanda gout dan pemakanan sesuai untuk pesakit gout

Gout adalah sejenis penyakit disebabkan berlebihan asid urik di dalam badan.

Asid urik adalah bahan kumuhan berasal dari sejenis protein yang dipanggil purin.
Badan kita membuang bahan kumuhan ini melalui air kencing (urin).
Bagi penghidap gout, asid urik yang berlebihan tidak dibuang dan berkumpul di dalam sendi.





Tanda-tanda Gout
  • Gout lazimnya menyerang ibu jari kaki.
  • Ibu jari kaki menjadi merah, panas, bengkak dan tersangat sakit.
  • Serangan selalunya berlaku secara tiba-tiba, kerap kali semalaman.
  • Sendi yang diserang menjadi bisa sehinggakan geseran dengan selimut pun begitu menyeksakan.
  • Sakit mungkin berlarutan berhari-hari, atau sekurang-kurangnya 1-2 minggu untuk reda jika tidak dirawat.
  • Sakit mungkin menyerang kembali selepas berminggu atau bulan.
  • Gout boleh menyerang sendi-sendi lain seperti buku lali, lutut, pergelangan tangan dan jari.
gout menyerang ibu kaki

Cara Mengesan Penyakit Gout

Untuk mengetahui penyakit gout ini,kebiasaan doktor akan melakukan ujian darah ke atas pesakit untuk menentukan tahap asid urik dalam dalam darah.Selain itu,pemeriksaan sendi atau cecair sendi boleh di lakukan untuk mengesan kehadiran cecair kristal asid urik dalam badan.


Makanan yang perlu di elakkan untuk pesakit gout



Sekiranya anda menghidapi gout, anda mungkin perlu mengurangkan pengambilan makanan yang tinggi kandungan purin. Saranan bagi pengambilan makanan yang tinggi kandungan purin adalah di antara 100-150 mg/ hari. Makanan dibahagikan kepada 3 kumpulan dalam pengurusan penyakit ini iaitu :
  • Tinggi kandungan purin : Makanan dalam kumpulan ini perlu dielakkan
  • Sederhana kandungan purin : Makanan dalam kumpulan ini perlu dihadkan
  • Rendah kandungan purin : Makanan yang boleh diambil mengikut keperluan normal.

KUMPULAN MAKANAN
TINGGI PURIN (150-825mg purin/ 100g makanan)
SEDERHANA PURIN (50-150mg purin/ 100g makanan
RENDAH PURIN(0-50mg purin/ 100g makanan)
Makanan perlu dielakMakanan diambil secara sederhanaMakanan yang diambil mengikut keperluan normal
Bijirin dan Produk BijirinRoti bijirin penuh, oat, bran gandum : *Hadkan 2/3 cawan sehariRoti, nasi, bihun, kueteow, biskut
Buah-buahanAsparagus, kekacang, cendawan, bayam, kubis bunga : *Hadkan ½ cawan sehariSemua jenis buah dan jus buah
Sayur-sayuranAsparagus, kekacang, cendawan, bayam, kubis bunga : *Hadkan ½ cawan sehariKebanyakan sayuran
Makanan BerproteinIkan bilis, sardin, hati, ginjal lembu, otak, ikan parang, ikan kembungIkan, ayam, daging, makanan laut, kekacang, lentil ( kacang dal, kacang peas) *Ambil 2-3 hidangan sehari mengikut Panduan Diet MalaysiaSusu dan produk tenusu, telur dan keju
Lemak dan MinyakSemua jenis (ambil secara sederhana)
SupEkstrak dagingSup dagingSup sayur
Lain-lainYis, minuman beralkohol terutama bir (Hadkan 1 minuman sebanyak 3 kali seminggu)Minum 6-8 gelas sehari. ELAKKAN pengambilan gula, sirap, gula-gula, teh, kopi, coklat dan kastard.



Antara supplemen yang sesuai untuk pesakit gout adalah seperti berikut:

supplemen untuk gout


  • ALFAFA COMPLEX

Untuk menyingkirkan toksik secara lembut dari badan secara semulajadi.Ia membantu menurunkan asid serum(alkalin). Namun pengambilan alfalfa complex memerlukan pengambilan air yang banyak.


  • PERFORMANCE DRINK
Memastikan tubuh pesakit sendiri mempunyai kandungan air yang cukup agar tidak dehidrasi dan membekalkan elektrolit dan sumber tenaga kepada badan pesakit


  • OMEGA GUARD
Omega sangat penting untuk memastikan kaki pesakit tidak menjadi bengkak.Ia membantu pesakit dari mengalami sakit sendi yang makin teruk,mengurangkan bengkak sekaligus memelihara fungsi-fungsi sendi dan gout dengan berkesan



Jika anda tak mahu banyak pil,boleh consume tonik vivix ni. Vivix dalam bentuk cecair mudah ditelan. Rasa masam-manis enak.



  • VIVIX

Paling terbaik boleh mengambil suplemen VIVIX di mana vivix membantu membaiki ksemua kerosakan pada sel darah dengan mestabilkan kandungan asid urik ke tahap yang normal.








Vivix memperbaiki sel-sel yang telah membengkak dan sakit itu supaya kembali kepada sel yang sihat. Ia juga bertindak sehingga  ke peringkat paling dalam sehingga dapat menembus sel-sel DNA.












Sekiranya anda berminat untuk mencuba supplemen ini bolehlah hubungi saya.Harga set dia atas di pasaran adalah RM272.25 atau sekiranya anda ingin mencuba vivix harga sebotol adalah RM475. Untuk dapatkan diskaun harga lebih jimat boleh hubungi saya seperti nombor di bawah.

Sekiranya anda ingin membuat pembelian secara online menggunakan kad kredit/kad debit bolehlah melalui link ini: PEMBELIAN SET GOUT SHAKLEE  atau boleh membuat pembelian VIVIX di sini . Boleh hubungi saya selepas pembelian untuk panduan pengambilan supplemen berkenaan.






Tuesday, September 23, 2014

Hadiah terbaik

Assalamualaikum,

sentiasa doakan yang TERBAIK setiap hari untuk orang lain, Semoga Malaikat pun doakan yang terbaik untuk kita..Ameen:-)



Sunday, September 21, 2014

Giveaway 2014 Mialiana.com

Assalamualaikum.. hari ni join GA lagi..


Giveaway 2014 Mialiana.com bermula pada jam 8.30 pagi 20 September 2014 hingga 11.59 malam 30 September 2014. Menawarkan hadiah yang bernilai RM1,495.80 untuk dimenangi. Senarai hadiah ada di SINI.

Semua blogger dijemput join untuk menyertai Giveaway ini.

Syarat-syaratnya :

1. Wajib Follow Blog Sponsor
MiaLiana Aynora SewaKeretaSabah ProvideNetwork TengkuButang IeyzartdSyahieyr FuzaMusa YatiAdam ZafirahZarrae Cekelatmanih DayangDeno EngkuMuzahadin PetakBunga AinimRashihah KaryaMahirah Azhafizah Zaidalifah FatihahFazlin FatinFarhanah NiaEmkay SyiraLokman

2. Wajib Like Fanpage Sponsor


3. Buat entri bertajuk Giveaway 2014 Mialiana.com
4. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
5. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI

40 pemenang bertuah akan dipilih melalui random.org dan keputusan pemenang akan diumumkan pada 10 Oktober 2014.

Good luck!

klik pada banner untuk join....