Sunday, June 29, 2014

Vivix shaklee membantu mengurangkan masalah stroke

Hari ini saya berminat untuk share kebaikan vivix di mana ramai yang telah mencuba vivix shaklee ini dan alhamdulillah ramai mendapat kesan yang bagus hasil pengambilannya..


Salah satunya saya nak share pengalaman Ibu Rizqi yang telah mencuba 1 botol vivix untuk ibunya yang telah terkena stroke..

Alhamdulillah setelah hampir seminggu,ibunya dapat mengangkat tangan,dah boleh jalan dan bercakap..Alhamdulillah..Alhamdulillah..Alhamdulillah..semuanya dengan izinNya..



Testimoni vivix - merawat stroke


Ramai juga telah mencuba mengambil vivix untuk masalah-masalah kronik lain seperti buah pinggang,jantung,darah tinggi dan lain-lain.Anda boleh baca testimoni mengenai vivix di sini



Sekiranya anda berminat untuk mencuba tonik ajaib ini,boleh hubungi saya untuk keterangan lanjut dan konsultasi makan..




Menu bersahur ringkas dan bertenaga sepanjang berpuasa

Syukur Alhamdulillah,kita dipertemukan lagi dengan Ramadhan kali ini..Salam Ramadhan ya kareem buat semua umat islam..Semoga Ramadhan kali ini lebih berkualiti dan lebih hebat berbanding Ramadhan yang lalu..

Alhamdulillah pagi ini,saya bersahur dengan suami dan anak-anak berusia 7 tahun dan 5 tahun.Semalam saya dah bagitahu pada anak-anak untuk bangu sahur,so mudah bila kejutkan mereka pagi ini.Alhamdulillah..

Untuk sahur ini,saya sediakan menu set bertenaga mighty 3 gem untuk keluarga.

ESP untuk suami,saya sendiri saya bancuh ESP+ performance drink dan untuk anak-anak saya bancuh mealshake+vico.

Kenapa pengambilan prorein penting ketika berpuasa?

ESP adalah protein non-gmo yang amat penting untuk memberi tenaga dan juga memberi kenyang lebih lama.Pengambilan protein amat di sarankan ketika berpuasa berbanding karbohidrat yang tinggi kerana ia lebih mengenyangkan,mengurangkan masalah mengantuk dan keletihan.

Protein ESP


Mealshake perisa Vanilla amat enak untuk sarapan anak-anak memandangkan ia multivitamin yang lengkap dan kaya dengan kandungan mineral dan vitamin..

Mealshake Shaklee


Di sebabkan saya menyusu baby hannah,saya add on Performance drink untuk mengelakkan badan saya kekeringan akibat tidak cukup air dan kekeringan musim panas ni.Alhamdulillah,saat ini dah tengahari,saya masih kuat dan rasa tidak lapar walau baby hannah dah menyusu 4x sepanjang pagi tadi.

performance drink shaklee


Jom meriahkan ramadhan kali ini dengan set Mighty Ramadhan.Saya amat sarankan kepada ibu hamil,ibu menyusu dan anak-anak yang belajar berpuasa.

Pengalaman sendiri

Saya mula rasai perbezaan dengan set Ramadhan (ESP+ performance drink) bermula ramadhan tahun lepas.Tahun lepas,cabaran saya mengandung dan menyusu anak bujang.ALhamdulillah,Allah izinkan saya berpuasa penuh dan dapat menyusu + kumpul stok susu 12-150z seperti biasa setiap hari..

Alhamdulillah,semua dengan izinNya..dan insyallah moga tahun ini saya dapat meneruskan puasa dnegan semangat dan moga semunaya dipermudahkan.

Ramai juga ibu-ibu hamil dan menyusu telah mencuba set ini dan berpuasa hati..Anda boleh baca testimoni mereka di sini: Testimoni Set Cergas dan Bertenaga Ramadhan

jika anda ingin mencuba set Ramadhan ini,jangan lupa hubungi saya untuk order dan konsultasi!

Salam ceria Ramadhan:=)





Saturday, June 28, 2014

Persediaan Berpuasa dengan Shaklee

Alhamdulillah,hari ini dah 30 syaaban.Insyaallah esok kita akan mula berpuasa Ramadhan..

Alhamdulillah tahun ini kali ke 2 saya berpuasa dengan set ramadhan shaklee..Saya dah mula ambik set ramadhan ini pada tahun lepas dan sangat membantu ketika saya hamil tahun lepas..Tahun ini pula saya menyusu,memang perlu teruskan untuk maintain pengeluaran susu dan bertenaga..

Set supplemen saya ambil sepanjang ramadhan..

Vitalea - untuk mengelak badan terlalu letih memandangkan saya bekerja dan menyusu
ESP - keperluan protein untuk bagi kenyang lebih lama,membantu untuk penghasilan susu dan bagi tenaga
Performance drink - mengelak masalah dehidrasi akibat tak cukup air dan musim panas ni dan membekalkan elektrolik dalam badan
Vitamin c - untuk kuatkan immune badan dan elak dari masalah selsema,batuk dan demam
Ostematrix - untuk keperluan kalsium dalam badan,elakkan letih dan lesu


Jom cubalah set supplemen ini untuk ramadhan kali ini.Anda akan rasai perbezannya.Ramai dah mencuba.Boleh baca testimoni beberapa pengguna yang mencuba ramadhan ini di sini:

Testimoni set bertenaga sepanjang ramadhan


Nak cuba set ini? Hubungi saya untuk konsultasi makan dan keterangan lanjut bagi setiap vitamin



10 makanan yang membantu untuk mengelakkan arteri tersumbat


1. Bawang putih

Bawang putih diketahui telah digunakan sejak zaman purba bagi merawat penyakit jantung dan tekanan darah tinggi. Berdasarkan pada kajian, bawang putih mampu menghalang salur darah dari mengeras dan menjadi tempat pembentukan plak.
2. Anggur

Anggur sangat kaya dengan flanovoids, quercetin dan resveratrol. Flanovoid ditemui dapat menghalang proses okdidasi kolesterol jahat (LDL) yang membawa kepada pembentukan plak pada dinding salur arteri. Ia juga merendahkan risiko darah tersumbat yang boleh membawa kepada serangan penyakit jantung.
3. Bayam

Bayam sangat kaya dengan potassium dan asid folik dimana ia bertindak sebagai penghalang tekanan darah tinggi. Bayam juga kaya dengan lutein, sejenis carotenoid yang mampu menghalang serangan jantung dengan melindungi arteri bebas dari pembentukan kolesterol.
4. Ikan

Satu kajian dari Southampton University telah menemui bahawa minyak Omega 3 yang terdapat pada ikan seperti tuna dan salmon dapat menghentikan pembentukan lemak dalam arteri. Asid lemak ini menghalang oksidasi kolesterol dan tragedi darah tersumbat.
5. Minyak zaitun

Kolesterol yang teroksidasi akan melekat pada dinding arteri lalu membentuk plak. Lemak monosaturated yang terdapat dalam minyak zaitun apabila bercampur dengan molekul kolesterol akan mengurangkan kadar oksidasi pada kolesterol tersebut.
6. Tomato

Berdasarkan pada kajian yang dijalankan oleh penyelidik dari Korea, lycopene, kompaun dalam tomato yang memberikan ia warna membantu menghalang arteri dari mengeras.
7. Buah delima

Jus dan buah delima yang sangat tinggi dengan antioksidan bukan sahaja dapat menghalang arteri dari mengeras dan rosak malah dapat mengundurkan semula progres penyakit ini.
8. Kiwi dan cantaloupe (kalu kat pasaraya nama dia rock melon)

Makanan yang kaya dengan antioksidan ini mengurangkan kesan toksik kolesteol LDL, yang terbentuk semasa penghasilan plak dalam arteri. Kiwi dan cantaloupe ni mampu menghapuskannya malah menghalangnya dari merebak. Makanlah secawan cantaloupe atau kiwi sehari untuk mengawal masalah darah tersumbat.

Thursday, June 26, 2014

Persediaan Ramadhan

Ramadhan bakal menjelma beberapa hari sahaja lagi..Sekarang kita ni ibarat di zon kuning..Orientasi untuk Ramadhan..

Sudahkah kita bersedia dengan kedatangan bulan paling Mulia ini?

Ibarat jika ingin menduduki peperiksaan,kita sudah membaca buku-buku dan membuat ulangkaji berhari-hari,malah sebelum tidur,kita khatam lagi nota-nota kecil,pensil dan pen di sediakan secukupnya.

Begitu juga untuk melalui madrasah Ramadhan ini,sepatutnya kita sudah bersedia dengan kelengkapan dan keperluan,keinginan,impian dan pelbagai lagi.


Persediaan Ramadhan


Persediaan Ramadhan

1.       Melihat Suasana Hati - Syukur dan Gembira
2.       Meletakkan aim/goal/matlamat
§  Menambah kebaikan
§  Meninggalkan keburukan
§  Mengikut kemampuan
3.       Merancang rutin harian (jadual)
4.       Merancang pengurusan diri, dapur dll
5.       Membersihkan rumah & mihrab
6.       Menghubungi Ibubapa/suami
7.       Menambah ilmu Fikh Ramadhan

Rutin Tambahan

1.       Meningkatkan Ibadah diwaktu malam
2.       Meningkatkan Ibadah di waktu sahur
3.       Mengisi sebaik mungkin waktu siang
4.       Memperuntukkan masa 15 minit berdoa sebelum berbuka puasa
5.       Mengisi masa perjalanan / lapang dengan zikir & selawat
6.       Memperbanyakkan bacaan quran ( cuba memahami & menghayati)

Meningkatkan Kualiti Taubat 

1.       Meningkatkan munajat
2.       Mengakui segala kesilapan
3.       Sebut satu persatu dosa yang pernah di lakukan

Meningkatkan Kualiti Doa

1.       Memperbanyakan puji-pujian kpd Allah
2.       Memperbanyakan Selawat
3.       Mendoakan orang lain ( ibubapa- suami- anak2-adik beradik-jiran-ofismate-ummah- umat islam)
4.       Prihatin dengan waktu mustajab Doa
5.       Yakin + Fokus ( Khusyuk )

Mujahadah / Dispiln Diri  

Memilih Makanan yang sihat & baik
Mengurangkan Tidur
Mengurangkan perkara lagho
Mengurangkan menonton TV / FB/ youtube dll


Ahlan Wasahlan ya Ramadhan..Semoga Allah memberi kita nikmat kesihatan baik untuk beribadah kepadaNya sesungguh hati tahun ini..Semoga kita dapat menjadi tetamu Malam Lailatul Qadr nanti..

Insyaallah..ameen


Monday, June 23, 2014

Testimoni Joint Health Tablet Shaklee

Hari ni saya nak share testimoni Puan Shida Seth yang telah mencuba set kesihatan sendi ini.

Puan Shida mengalami masalah sakit lutut yang serius akibat dari cuaca sejuk aircond..beliau telah mencuba set kesihatan sendi ini iaitu dengan pengambilan Joint Health tablet dan Ostematrix.

Alhamdulillah,sakit lututnya dah hilang dan beliau tiada masalah lagi tidur dalam aircond.


Testimoni Joint Health Tablet dan Ostematrix


Testimoni Joint Health Tablet


Testimoni Joint Health Tablet


Testimoni Joint Health Tablet

Jika anda juga mempunyai masalah sama dan ingin mencuba set ini,boleh hubungi saya untuk konsultasi dan order.

Hubungi saya seperti berikut:



Set penjagaan rambut shaklee - atasi masalah rambut gugur dan kelumumur

Rambut adalah mahkota setiap wanita.Walaupun bertudung,amatlah penting penjagaan rambut bagi wanita untuk memastikan rambut bebas dari masalah kelumumur,gatal-gatal,masalah rambut bercabang dan sebagainya.

Masalah kelemumur tidak asing lagi bagi kebanyakan wanita.Punca kelemumur adalah disebabkan oleh kulit kepala berminyak,gatal,kurang mencuci rambut dan juga disebabkan oleh jangkitan yus malassezia.

Pastikan anda membasuh rambut dengan kerap terutamanya bagi wanita bertudung untuk mengelakkan masalah kelumumur ini.


Set Penjagaan Rambut Shaklee

Purifying Shampoo Pro Sante Hair Care untuk kulit kepala yang sihat dan mengelakkan masalah kelumumur.

purifying shampoo shaklee


Membersih dengan lengkap, mendalam untuk menghapuskan kotoran dan pembentukan minyak tanpa menanggalkan rambut atau kulit kepada atau melunturkan warna rambut. Setiap kegunaan akan membuat rambut :


  • bebas dari sebum yang terkumpul, pencemaran persekitaran dan timbunan produk dandanan. Mengembalikan sinaran dan menyerlahkan tekstur asli rambut.
  • keseimbangan pH untuk melindungi kutikel rambut dan menjamin body, lift dan kilauan rambut.
  •  menangani cabaran alam sekitar dengan melindungi kelembapan dan imbangan lipid.
  • bebas dari pengelupasan. Menampilkan Scalp Health Complex untuk mengurangkan rambut berminyak dan berkelemumur serta membantu menyokong imbangan mikroflora kulit kepala.


Nourishing Scalp Treatment untuk rambut gugur


Nourishing Scalp Treatment juga terbukti dapat mengurangkan masalah keguguran rambut semasa menyikat dan dapat melebatkan dan menguatkan rambut secara semulajadi.Mengandungi gabungan 10 vitamin,mineral dan herba yang menyuburkan kulit kepala dan rambut.




Bagi anda yang ingin cuba supplemen,untuk menguatkan akar rambut dan mengurangkan masalah rambut gugur,anda juga boleh add zink complex dan juga ESP untuk tujuan ini.


Testimoni 

Jom baca pengalaman pengguna yang telah menggunakan set ini

Testimoni set rambut shaklee


Anda ingin mencuba set penjagaan rambut ini? Hubungi saya untuk tempahan seperti berikut:



Saturday, June 21, 2014

Petua kurangkan sakit batuk/sakit tekak



Musim panas melanda negara kita sekarang ni..jangan lupa banyakkan minum air kosong dan pastikan anda kurangkan aktiviti di luar serta jaga kesihatan diri dan keluarga.

Bagi anda yang mengalami masalah sakit tekak atau batuk sekarang ni boleh mencuba petua asli ini:

Petua kurangkan sakit batuk/sakit tekak

Khasiat Lemon:

  • Lemon kaya dengan antioksidan yang menyahaktifkan radikal bebas dan menghalang pelbagai penyakit berbahaya seperti strok, penyakit kardiovaskular dan kanser.
  • Jus buah ini membantu menurunkan tekanan darah dan meningkatkan paras kolesterol baik (HDL).
  • Titisan pati lemon pekat di dalam air panas dipercayai dapat membersihkan sistem penghadaman dan hati.
  • Pengambilan jus sitrus ini membantu meningkatkan produksi antibodi di dalam darah untuk menentang pelbagai jangkitan dan serangan mikroorganisma.
  • Kajian menemui khasiat anti-karsinogenik di dalam lemon untuk merendahkan risiko kanser kolon, prostat dan payudara. Ia turut mencegah kerosakan metabolisme dalam sel yang akan menukarnya menjadi karsinogenik.
  • Pesakit jangkitan salur kencing atau genorrhea juga boleh mengambil jus lemon sebagai langkah pencegahan.
  • Amalan menikmati jus lemon setiap hari membantu mengurangkan masalah sakit colic dan gastrik.
  • Amalkan sesudu sirap lemon pekat sehari untuk mengubati asma.
  • Jus lemon amat sesuai diminum untuk mencegah dehidrasi dan kesan diarea. Ia juga membantu memberikan cahaya keserian wajah.
  • Mengalami inflamasi lidah, stomatitis atau gingivitis di dalam mulut? Amalkan meminum jus lemon untuk mengatasinya.
  • Berkumur dengan jus lemon juga dapat menyingkirkan plak, memutihkan dan menguatkan enamel gigi. Ia juga mengubati jangkitan tekak dan bagus untuk rawatan diphtheria.
  • Kebiasaannya, pati jus lemon digunakan untuk memerap makanan laut atau daging untuk membunuh bakteria dan organisma yang terdapat di dalamnya.

Khasiat Madu:

  • Mengembalikan kekuatan tubuh badan.
1. Memulih, menyegar dan menambah tenaga tubuh badan.
2. Memulihkan sel-sel urat besar.
3. Menjaga dan mengimbangi kekuatan badan.
4. Merangsang tenaga batin.
  • Membersih dan menambah darah.
1. Memulihkan kembali bekuan darah dan membetulkan pengaliran darah.
2. Membersihkan lapisan darah dan darah menjadi bersih.
3. Mengimbangi kandungan lemak dan membuat jantung aktif.
4. Menghilangkan rasa kebas-kebas dan mengurangkan tekanan darah tinggi.
  • Mengelak cacing perosak dalam perut.
  • Menambah kelazatan makanan.
  • Tidak menganggu selaput dinding sistem penghadaman.
  • Mudah dan cepat diserap oleh badan.
  • Membekalkan tenaga yang diperlukan oleh badan dengan cepat.
  • Membantu memulihkan tenaga ahli sukan atau sesorang yang menggunakan tenaga dengan banyak.
  • Walaupun mengandungi gula, tetapi gulanya jenis yang mudah dan serasi dikendalikan oleh buah pinggang.
  • Ia mempunyai kesan laxative semulajadi bagi melawas pembuangan air besar.
  • Amat berkesan bagi menenangkan tubuh dan akal fikiran.
  • Madu menjaga jantung dan menjauhkan sejuk dari dada. Ia boleh memberi perlindungan dari pelbagai jenis penyakit.
  • Sesuai untuk kecantikan dan menjadikan kulit lebih licin dan halus
  • Hati orang yang beriman itu manis dan kerana itu ia suka kepada kemanisan (madu).
  • Ia baik untuk kesihatan, boleh memberi tenaga dan mencerdikkan akal
  • Sumber utama vitamin dan kaya dengan mineral yang diperlukan oleh tubuh badan.




Makanan pertama bayi 6 bulan

Anak-anak dah masuk 6 bulan usianya,ibu-ibu mesti gembira dan tak sabar-sabar nak mulakan pemakanan pertama bayi kan?



Namun ada beberapa garis panduan yang perlu ibu-ibu ketahui sebelum memberi makanan pertama kepada bayi

  • Susu ibu tetap perlu di teruskan walau anak sudah mula makan
  • Elakkan pengunaan garam,gula dan bahan perisa bagi bayi setahun ke bawah
  • Sebaiknya ibu masak sendiri bubur atau puri bayi bagi 6 bulan pertama makan.
  • Elakkan makanan segera seperti nestum untuk mengelak kenaikan berat bayi secara mendadak
  • Elakkan makanan yang boleh memberi alahan kepada bayi seperti susu lembu dan produk tenusu,buah-buahan sitrus(masam) dan jusnya,ikan dan kerang,telur dan apa jua makanan yang mengandungi gluten (protein dalam bijirin seperti gandum,barli dll)

Makanan pertama bayi 6 bulan

Cara Makan

Untuk permulaan ibu di sarankan untuk campurkan 1 sudu kecil bubur nasi dengan 4-5 sudu susu ibu atau sedikit air masak.

Pakar menyarankan ibu menggunakan jari yang bersih untuk mencuit sedikit makanan ke dalam mulut bayi.Pada peringkat permulaan,bayi makan dengan kadar 'main-main' iaitu untuk kenal sesuatu yang baru kepada bayi.

 Perut bayi yang kecil hanya dapat diisi sedikit sahaja, dan sebahagian besar nutrisinya akan terus datang daripada susu badan atau susu formula untuk beberapa bulan lagi. 


Puri buah-buahan dan puri sayuran

Makanan lain yang boleh anda mulakan pada usia enam bulan termasuklah:

  • Buah-buahan seperti pisang ranum,pir,epal dan lain-lain
  • Sayur-sayuran seperti lobak merah,kentang,brokoli dan lain-lain


Puri brokoli


Puri kentang

Puri epal


Photo: (Resepi Permulaan : 6 - 8 Bulan) Stew Buah-Buahan
Stew Buah-Buahan
(Hidangan untuk 2 orang)

Bahan-bahan:
100g (1 biji) epal merah, dibersihkan, dikupas, dibuang kulit, bijinya dan dipotong kepada saiz sederhana
250 ml (1 cawan) air.

Cara memasak:
1. Tuang air ke dalam kuali dan didihkan.
2. Masukkan buah epal ke dalam periuk.Tutup dan renehkan selama 10 minit atau sehingga buah epal menjadi lembut.
3. Lenyek epal dengan menggunakan garfu sehingga menjadi puri.

Cadangan
1. Hidangkan bersama susu ibu.
2. Buah epal boleh digantikan dengan buah-buahan yang lain seperti tembikai susu ataupun buah pir.

❋ LIKE dan SHARE jika bermanfaat ❋

TEMPOH PENYIMPANAN STOK MAKANAN BAYI


TEMPOH PENYIMPANAN STOK MAKANAN BAYI


Untuk mengekalkan KUALITI & NUTRIEN stok makanan bayi anda, simpan stok makanan bayi anda di dalam bahagian sejuk beku peti ais anda selama 3 bulan maksimum.

Stok makanan bayi boleh bertahan selama 3 bulan hingga ke 6 bulan di bahagian sejuk beku. Namun begitu, adalah lebih baik jika ianya digunakan dalam tempoh 1 bulan ke 3 bulan yang pertama.

Disebabkan pertambahan kristal ais yang terbina semasa stok makanan bayi disejukbekukan dan juga disebabkan oleh proses pemejalwapan yang berlaku apabila stok makanan tersebut dicairkan, kandungan nutrisi didalam makanan tersebut akan berkurang.

Jadi, adalah lebih baik sekiranya stok makanan bayi tersebut digunakan seawal mungkin iaitu dalam tempoh 3 bulan selepas ianya disejuk bekukan.

Dan yang TERBAIK ialah gunakan stok makanan tersebut dalam tempoh 1 bulan pertama.

Ini adalah untuk memastikan bayi anda mendapat faedah nutrisi yang maksimum dari makanan yang anda sediakan!

Selamat mulakan makanan pertama bayi.Semoga kita sebagai ibu rajin masuk ke dapur dan masak makanan bayi kita ya..Untuk lebih mudah juga anda boleh dapatkan buku resepi bayi untuk rujukan.

Credit: FB Resepi Makanan Bayi , BabyCenter.com

5 Resepi makanan bayi 6-8 bulan



Ibu-ibu nak variasikan makanan untuk bayi kesayangan anda? Jom cuba resepi-resepi di bawah:
  • Resepi Permulaan : 6 - 8 Bulan - Sayur Kukus

Resepi sayur kukus

(Hidangan untuk 2 orang)

Bahan-bahan:
60g (1/2 cawan) lobak merah
Air yang secukupnya untuk mengukus

Cara memasak:

1. Masukkan lobak merah ke dalam pengukus atau set penapis dan letakkan di atas air mendidih dan kukus selama 15 minit atau sehingga lembut.
2. Masukkan lobak merah dikukus tadi ke dalam mesin pengisar dan kisar dengan menggunakan air yang secukupnya. Lenyek lobak merah sehingga menjadi puri.

Cadangan

1. Hidangkan dengan bubur nasi atau susu ibu sebelum hidang.
2. Lobak merah juga boleh digantikan dengan bayam, labu atau daun sawi.
3. Puri sayur-sayuran boleh dimasukkan ke dalam sup sayur-sayuran.

  • Resepi Permulaan : 6 - 8 Bulan - Bubur Nasi
Photo: Resepi Permulaan : 6 - 8 Bulan - Bubur Nasi

Bahan - bahan : 

25 g (¼ cawan) beras, dikisar halus
450 ml (1¾ cawan) air

Cara memasak

1.Didihkan air. Masukkan beras yang dikisar halus, kacau dari semasa ke semasa.
2.Reneh selama 10 minit dan teruskan mengacau.
3.Hidangkan semasa panas.

Cadangan

1. Untuk menambah khasiat, beras putih boleh digantikan dengan beras perang(mengandungi Vitamin B dan serat)
2. Tambahkan susu ibu ke dalam bubur

❋ LIKE dan SHARE jika bermanfaat ❋

Bahan - bahan : 

25 g (¼ cawan) beras, dikisar halus
450 ml (1¾ cawan) air

Cara memasak

1.Didihkan air. Masukkan beras yang dikisar halus, kacau dari semasa ke semasa.
2.Reneh selama 10 minit dan teruskan mengacau.
3.Hidangkan semasa panas.

Cadangan

1. Untuk menambah khasiat, beras putih boleh digantikan dengan beras perang(mengandungi Vitamin B dan serat)
2. Tambahkan susu ibu ke dalam bubur


  • Resepi : PUMPKIN WITH POTATO SOUP (Untuk Bayi 6 bulan ke atas)


    Photo: PUMPKIN WITH POTATO SOUP (Untuk Bayi 6 bulan ke atas)

1. rebus pumpkin & potato sampai empuk, toskan & lenyek/blend sampai hancur
2. dlm kuali lain tumis bawang putih dgn unsalted butter
3. masukkan ai rebusan ayam, biarkan mendidih
4. letak pumpkin & potato lenyek tadi. letak fresh milk, cheddar cheese, parsley & basil
5. kacau sampai pekat.

  • 1. rebus pumpkin & potato sampai empuk, toskan & lenyek/blend sampai hancur
    2. dlm kuali lain tumis bawang putih dgn unsalted butter
    3. masukkan ai rebusan ayam, biarkan mendidih
    4. letak pumpkin & potato lenyek tadi. letak fresh milk, cheddar cheese, parsley & basil
    5. kacau sampai pekat.


  • Puri Carrot Homemade (Untuk Bayi 6 bulan ke atas)

Photo: Puri Carrot Homemade

Bahan-bahan:
2 lobak merah
1 sudu besar minyak zaitun atau unsalted butter
Susu lembu penuh lemak atau susu ibu (optional) 
 
Cara Penyediaan:
-Potong lobak merah menjadi kiub kecil.
-Kukus selama 10 minit atau sehingga lembut apabila dicucuk dengan garpu. 
-Sebagai alternatif, rebus dalam air tanpa garam dalam kuali bertutup.
-Toskan dan masukkan unsalted butter atau minyak zaitun,  dan susu (kalau guna). 
-Kacau sehingga sebati. 
 
Masa Penyediaan: 5 min
Masa memasak: 10 min
Hidangan: 4-8
Sesuai untuk bayi : 6-8 bulan (tekstur boleh diubah mengikut umur bayi)


Bahan-bahan:
2 lobak merah
1 sudu besar minyak zaitun atau unsalted butter
Susu lembu penuh lemak atau susu ibu (optional) 

Cara Penyediaan:
-Potong lobak merah menjadi kiub kecil.
-Kukus selama 10 minit atau sehingga lembut apabila dicucuk dengan garpu.
-Sebagai alternatif, rebus dalam air tanpa garam dalam kuali bertutup.
-Toskan dan masukkan unsalted butter atau minyak zaitun, dan susu (kalau guna). 
-Kacau sehingga sebati. 

Masa Penyediaan: 5 min
Masa memasak: 10 min
Hidangan: 4-8

  • Bubur Bayam Hijau (Untuk Bayi 6 bulan ke atas)
MENU BAYI, RESEPI, MAKANAN BAYI, BUBUR

Bahan-bahan:
Bubur nasi secukupnya

1 Tangkai bayam hijau (dibuang urat)

1 Biji ubi kentang (dikupas kultnya dan dipotong kecil)

20gm Isi ayam (ikut suka)

Air rebusan ayam secukupnya


Cara Penyediaan:

1. Rebus ubi kentang dan bayam hijau, angkat dan tos

2. Kemudian rebus ayam dan asingkan air rebusannya

3. Masukkan bubur nasi, ubi kentang, bayam hijau, isi ayam dan air rebusan ayam ke 
     dalam blender

4. Kisar bahan hingga menjadi halus dan pekat

5.  Sedia untuk dihidangkan


Credit : FB Resepi Makanan Bayi ,Rasa