Oct 3, 2014

Kelebihan puasa Arafah

Assalamulaikum..selamat pagi..salam jumaat penghulu segala hari..semoga Allah berikan kesihatan baik dan rahmati kita semua..ameen

Hari ni juga semua jemaah haji mula bergerak ke arafah untuk wukuf..Di katakan haji tahun ini adalah haji akbar kerana jatuh pada hri Jumaat..

Semalam ada kuliah agama kat opis ni..di ceritakan bagi jemaah haji yang berada di arafah dan mengangkat tangan berdoa bersungguh-sungguh Insyaallah Allah akan perkenankan..kerana doa pada hari arafah sangat mustajab..

Jadi jika ada sedara-mara atau rakan-rakan ke sana,mintalah dia juga doakan untuk kejayaan dan keselamatan kita dunia akhirat..Insyaallah..

Bagi kita yang tidak menunaikan ibadah haji,jangan lepaskan peluang untuk puasa sunat sempena hari arafah..

Ada beberapa pencanggahan pendapat mengatakan puasa kene ikut orang berada di arafah atau puasa pada 9 zulhijah?

Ada beberapa pendapat..Boleh berpuasa sunat hari arafah (iaitu hari ini jumaat) sahaja.

ATAU

puasa lah pada hari 9 zulhijah ( Sabtu) mengikut waktu tempatan kita di Malaysia...So senang cerita puasa jelah salah satu atau kedua-dua hari..JANGAN langsung tak puasa itu yang rugi..


Kelebihan puasa Arafah:Banyakkanlah berdoa,berzikir dan berselawat pada hari ini.Moga-moga berkat pada hari ini Allah ampunkan segala dosa kita,rahmati kita semua dan perkenankan segala hajat dan impian kita..Insyaallah ameen..


No comments:

Post a Comment