Thursday, July 25, 2013

Amalan Rasulullah ketika keluarga bagimda sakit

Hadis Aisyah r.a katanya: Rasulullah s.a.w biasanya apabila ada salah seorang anggota keluarga baginda yang sakit, baginda meniupnya dengan membaca bacaan-bacaan. Sementara itu, ketika baginda menderita sakit yang menyebabkan baginda wafat, aku juga meniup baginda dan mengusap baginda dengan tangan baginda sendiri, kerana tangan baginda tentu lebih banyak berkatnya daripada tanganku. (Sahih Muslim, No. 4065)

Apa nak dibaca?

Bacalah ayat-ayat al-Muawwizat (3 Qul)

Waktu yang disarankan Nabi SAW untuk mengamalkan 3 Qul ini ialah:

1) Baca setiap kali lepas solat (1 kali)
2) Baca setiap pagi dan petang (3 kali)
3) Baca setiap kali sebelum tidur (3 kali) dan sapu muka dan badan.
4) Baca ketika merukyah orang sakit.

1) Baca setiap kali lepas solat (1 kali)

Uqbah bin ‘Amir membawakan hadis dari Rasulullah shalallahu’ alaihi wasallam, bahawa Rasulullah shalallahu ‘alaihi wasallam berkata: “Bacalah Al-Muawwizat pada setiap kali selepas solat.” (HR. Abu Dawud no. 1523, disahihkan oleh Asy Syaikh Al Albani dalam Ash Shahihah no. 1514)

2) Baca setiap pagi dan petang (3 kali)

Pada waktu pagi dan petang, kita dianjurkan membaca ‘Surah Al-Muawwizat’ sebanyak tiga kali. Keutamaan yang diperolehi adalah, akan dijaga dari segala sesuatu (segala keburukan). “Al-Muawwizat juga dijadikan wirid / zikir di waktu pagi dan petang. Sesiapa yang membacanya sebanyak tiga kali diwaktu pagi dan petang, nescaya Allah SWT akan mencukupinya dari segala sesuatu.” (HR. Abu Dawud no. 4419, An Naasaa’i no. 5333, dan At Tirmidzi no. 3399)

3) Baca setiap kali sebelum tidur (3 kali)

“Demikian juga disunahkan membaca Al-Muawwizat sebelum tidur. Caranya, membaca ketiga Surah ini lalu meniupkan pada kedua-dua telapak tangannya, kemudian diusapkan ke kepala, wajah dan seterusnya ke seluruh anggota badan, sebanyak tiga kali.” (HR. Al-Bukhari 4630)

Diriwayatkan dari ‘Aisyah radhiyallahu ‘anha bahawa Rasulullah SAW pada setiap malam apabila hendak tidur, Baginda membaca Surah Al-Ikhlas, Surah Al-Falaq dan Surah An-Naas, Ditiupkan pada kedua-dua tapak tangan kemudian disapukan keseluruh tubuh dan kepala Baginda.

Katanya: “Nabi SAW ketika berada di tempat tidur di setiap malam, Baginda mengumpulkan kedua telapak tangannya lalu kedua telapak tangan tersebut ditiup dan dibacakan ’Qul huwallahu ahad’ (surah Al-Ikhlas), ’Qul a’udzu birobbil falaq’ (surah Al-Falaq) dan ’Qul a’udzu birobbin naas’ (surah An-Naas). Kemudian Baginda mengusapkan kedua telapak tangan tadi pada anggota tubuh yang mampu dijangkau dimulai dari kepala, wajah, dan tubuh bahagian depan. Baginda melakukan yang demikian sebanyak tiga kali.” (HR. Bukhari no. 5017)

4) Baca ketika merukyah orang sakit.

Daripada Aisyah radiallahu ‘anhaa; “Bahawasanya Rasulullah sallaLlahu-’ alaihi-wa-sallam apabila sakit baginda membaca sendiri Al-Muawwizat (Surah Al-Ikhlas, Surah Al-Falaq dan Surah An-Naas), kemudian meniup padanya. Dan apabila rasa sakitnya bertambah aku yang membacanya kemudian aku usapkan ke tangannya mengharap keberkahan dari surah-surah tersebut.” (Hadis riwayat Al-Bukhari)

Wednesday, July 24, 2013

Bakteria baik untuk ibu hamil

Ketika hamil ibu-ibu dinasihatkan mengambil banyak makanan berkhasiat termasuk susu.
SEBAGAI seorang wanita, impian bergelar ibu adalah naluri semula jadi yang tidak dapat dinafikan.
Disebabkan itulah, sebaik sahaja disahkan mengandung, bakal-bakal ibu pastinya mengambil berat akan pemakanan mereka sepanjang sembilan bulan agar kesihatan diri serta anak yang dikandung sihat.

Untuk itu, bagi menjamin kesihatan bakal-bakal ibu, mereka digalakkan mengambil produk pemakanan berkhasiat yang baik khusus untuk keperluan pemakanan wanita mengandung.
Di samping pemakanan berkhasiat yang lazim dinasihatkan oleh para doktor, kini ibu-ibu mengandung turut disarankan agar mengambil makanan yang mengandungi probiotik untuk menjamin kesihatan anak yang dikandung.

Dalam masa yang sama, pemakanan yang berkhasiat amat digalakkan agar ia dapat menampung kesihatan bayi sebaik dilahirkan sehingga menjangkau 1,500 hari.

Dipercayai sepanjang tempoh ini merupakan masa kritikal untuk pembentukan serta tumbesaran anak-anak dan ia perlu diberi perhatian serta tumpuan oleh ibu bapa.
Oleh yang demikian, menurut Pakar Obstetrik dan Ginekologi, Pusat Perubatan Universiti Kebangsaan Malaysia, Dr. Natasha Ain Mohd. Nor, ibu-ibu mengandung digalakkan mengambil pemakanan yang mengandungi probiotik seperti tempe, yogurt, minuman berkultur, miso dan sesetengah minuman jus atau soya.


Ini kerana ulas Dr. Natasha, golongan itu sering menghadapi pelbagai masalah kesihatan seperti sembelit, pedih hulu hati, keputihan, kencing tidak lawas dan sebagainya.

Dengan adanya ‘bantuan’ daripada pengambilan makanan-makanan yang mengandungi probiotik, ia dapat membantu mengurangkan masalah tersebut dengan penambahan bakteria baik di dalam usus.
Ia juga dapat mengekal dan meningkatkan kesihatan ibu-ibu mengandung dan anak yang dikandung kerana lazimnya daya tahan wanita semasa mengandung akan menurun.

“Ibu-ibu yang mengandung digalakkan mengambil makanan yang kaya dengan probiotik melalui diet harian dan memakan suplemen dalam bentuk kapsul, pil atau susu ibu mengandung yang terdapat probiotik.
“Pengambilan probiotik bukan sahaja memanfaatkan kepada ibu malah ia turut memberi kebaikan kepada anak yang dikandung.

“Secara tidak langsung, kebaikan probiotik yang diambil semasa mengandung akan berterusan sehingga anak yang dilahirkan mencecah 1,500 hari," ujarnya ketika ditemui di Hospital Universiti Kebangsaan Malaysia, Cheras, baru-baru ini.

Probiotik ialah bakteria baik yang terdapat pada dinding usus untuk menjadikan badan kuat dan sihat.
Ia menggalakkan kesihatan yang baik, menghasilkan keseimbangan dalam ekosistem usus dan membantu sistem penghadaman berfungsi dengan baik.

Malah sistem ketahanan badan yang baik diperlukan bagi menjaga kesihatan. 

Di sinilah probiotik atau ‘bakteria baik’ dalam usus dilihat memainkan peranan penting bagi memperkuatkan lagi sistem imun.

Kekurangan probiotik juga menyebabkan sistem ketahanan badan tidak berkembang dengan baik. Ini boleh membawa kepada gangguan sistem ketahanan, gejala alahan dan obesiti.

Menurut Dr. Natasha banyak kajian klinikal telah dilakukan mengenai makanan tambahan probiotik. Salah satunya oleh seorang profesor dalam bidang perubatan kanak-kanak dari Universiti Turku, Finland, Dr. Erika Isolauri.

Kajian yang dilakukan oleh Dr. Isolauri baru-baru ini telah menemui fungsi terbaru probiotik di mana ia mungkin memainkan peranan penting untuk mengawal paras gula dan juga berat badan bagi ibu-ibu mengandung.

Sunday, July 14, 2013

Alfafa Complex Shaklee- mengatasi masalah bau badan dan keputihan

Alfafa adalah sejenis tumbuhan yang sangat kaya dengan nutrisi dan zat galian.Ia juga digelar
raja tumbuhan yang dapat memberi penawar kepada pelbagai jenis penyakit insyallah.

Istimewanya Alfafa Complex shaklee adalah kerana:

1. Sumber terbaik dari daun alfafa ( tanpa akar dan batang)
2. Di tanam tanpa semburan bahan kimia,pestisid,racun kulat,hormon sintetik.
3. Tiada perasa tiruan,pemanis,pewarna dan pengawet tiruan.


Di Benua Amerika,Alfafa adalah milk booster yang telah sekian lama di amalkan.selain itu,ia juga bagus untuk wanita kerana dapat membantu mengatasi masalah keputihan,dapat mengelakkan sembelit dan juga dapat merapatkan kembali faraj wanita terutama bagi wanita yang lepas bersalin.Ia bertindak sebagai kacip fatimah kepada isteri.



Apakah keistimewaan Alfafa Complex?

  • Dapat mengawal kolestrol
  • Dapat mengatasi sembelit
  • Dapat mebantu mengatasi masalah keputihan wanita
  • Berindak sebagai kacip fatimah
  • Mengandungi sifat anti radang yang dapat mengurangkan masalah asma
  • Merawat exzema/masalah kulit
  • Merawat masalah bau badan
  • Bagus sebagai Milk Booster kepada ibu-ibu menyusu bayi
  • Merawat sinus/resdung





Apakah perbezaan Alfafa Complex Shaklee dengan alfafa di pasaran?

Perlu di ketahui, Alfafa yang berada di pasaran adalah alfafa sprout (biji cambah).Alfafa lain juga mungkin tidak di tanam dengan kaedah yang tak mementingkan teknologi hijau.


Siapa yang TIDAK BOLEH mengambil Alfafa?
  1. Pesakit SLE
  2. Mereka yang menghidap diabetes yang mengambil insulin untuk menurunkan tahap gula
  3. Mereka yang mempunyai penyakit berkaitan imuniti
PANTANG LARANG Alfafa

Alfafa juga perlu di ambil berasingan dengan vitamin lain seperti vitamin E,zat besi,Potassium kerana ia boleh mengurangkan keberkesanan badan untuk menyerap zat berkenaan.


Testimoni sendiri - Alfafa membantu untuk penyusuan Bayi

Sekiranya anda menyusu bayi,alfafa sangat bagus sebagai milk booster.Ini telah saya alami ketika mengambil alfafa ketika menyusu anak ketiga.Alhamdulillah susu terhasil lebih cepat dan pekat.Alhamdulillah juga saya dapat mengumpul stok susu hampir 300 oz sebelum naik kerja.

Malahan badan menjadi lebih bertenaga dan juga membantu melawaskan pembuangan.

Jika ibu-ibu yang mengalami alahan ketika mengambil vitamin ini seperti timbul ruam dan alergi kepada bayi,ibu hendaklah menghentikan pengambilan alfafa.Ibu boleh menggantikannya dengan ESP (soya non-gmo dan ostematrix untuk milk booster.








Harga Alfafa Complex adalah sangat berpatutan dan boleh dimiliki semua.Dengan harga semurah RM 52.50 sebotol untuk 330 biji boleh bertahan sehingga ke 5,6 bulan..

Anda patut mencuba.Sangat berbaloi untuk kesihatan diri.Rasailah perubahan dengannya..Anda pasti berpuas hati.

Untuk mendapatkannya dengan harga lebih istimewa boleh hubungi saya ye








Saturday, July 13, 2013

Set Bersalin Shaklee- Badan Sihat Luka Cepat Sembuh

Pelbagai set bersalin boleh ibu-ibu pilih di pasaran..pastikan set yang anda beli berbaloi dengan pulangan yang di keluarkan..ada set yang mengandungi herba yang tidak sesuai di ambil ketika anak terkena jangkitan kuning.Jadi pastikan pilihan ibu tepat ye sebab kita tak tahu nasib anak adakah terkena jangkitan kuning atau tidak.

Saya just nak share 1 set bersalin shaklee yang sangat popular di kalangan ibu-ibu di Malaysia.
Set ini juga sesuai untuk ibu yang bersalin secara normal dan juga pembedahan.

Kenapa set ini patut menjadi pilihan anda:

1. Lebih selamat kerana mendapat kelulusan KKM dan juga HALAL digunakan
2. Istimewa boleh digunakan terus 2 jam selepas bersalin
3. Boleh di makan ketika anak terkena jangkitan kuning..Jika anda mengambil jamu lain,hanya jarakkan pengambilan 2 jam sebelum makan vitamin ini
4. Luka cepat sembuh dan badan lebih segar dan bertenaga walau kerap berjaga malam



Jom baca apa kata ibu yang menggunakan set ini:







Jika anda berminat untuk mendapatkan set bersalin ini,anda boleh hubungi saya seperti no berikut ye..HARGA PASTI LEBIH JIMAT DARI PASARAN tau ..jika anda berada sekitar kajang,seri kembangan dan juga Bangi,saya boleh cash of delivery dan kita akan buat temujanji untuk proses penghantaran barang segera.

Penghantaran juga akan di buat keseluruh Malaysia dengan kos pos RM 10 sahaja.





Tuesday, July 9, 2013

Tips Berpuasa Bagi Ibu Hamil untuk Kekal Cergas

Assalamualaikum..
Ahlan wasahlan ya Ramadhan..syukur alhamdulillah Allah pertemukan kita denga nbulan penuh keberkatan dan rahmat.

Bagi ibu-ibu hamil insyaallah saya akan kongsikan beberapa tips yang boleh di amalkan sepanjang Bulan Ramadhan ni untuk kekal cergas dan sihat pada bulan mulia ini.

Amat penting bagi ibu untuk menjaga pemakanan terutama ketika bersahur dan berbuka.Pastikan ketika bersahur,anda menikmati hidangan lengkap yang boleh memberi tenaga pada siang hari.

Antara menu cadangan sahur:
  • nasi beras perang dan roti bijian penuh 
  • Banyakkan makan buah kurma yang kaya dengan serat dan zat besi
  • Makan oat/bubur gandum
  • Buah-buahan seperti pisang,betik
  • Jus minuman - oren dll
  • Air masak mencukupi
**Elakkan meminum teh semasa sahur kerana ia boleh membuat anda kekeringan/nyah hidrat




Antara cadangan menu berbuka yang sihat:
  • Elakkan pengambilan kuih-kuih yang manis yang banyak di jual di pasar ramadhan yang boleh menyebabkan obesiti dan masalah sembelit
  • Makanan berkarbohidrat seperti nasi,mee dan roti gandum
  • Sup ayam
  • Hidangan lengkap salad dan buah-buahan
  • Minuman jus,milo dan elakkan minuman berkafein
Untuk mengekalkan kesihatan semasa berpuasa, amalkanlah tip-tip di atas semasa makan, dan:
  • Selepas berbuka, berehat seketika, kemudian bangun dan berjalan-jalan. Lakukanlah aktiviti-aktiviti ringan.
  • Elakkan makan pada lewat malam sebelum tidur, tetapi pastikan anda bangun dan makan sahur.
  • Minum banyak air selepas berbuka dan sebelum bersahur untuk mengelakkan nyahhidrat.


Namun sekiranya ketika berpuasa,anda mengalami masalah yang tidak dapat dielakkan bolehlah mengambil rukhsah dengan berbuka dan dapatkan nasihat doktor segera.

Sekiranya anda ingin mencari supplemen ketika hamil,pilihlah suplemen yang selamat dan semulajadi.

Antaranya adalah : set might3 gem - ESP,Mealshake dan Performance drink





Insyaallah gabungan ketiga-tiga set ni mampu memberi tenaga dan membuat anda kekal cergas di bulan puasa ni.

jika anda berminat boleh hubungi saya untuk konsultasi cara makan dan promosi jimat sempena bulan istimewa ini..


Saya doakan semoga ibu-ibu di luar sana akan kekal sihat dan cergas dan dapat menjalani ibadah puasa dengan sempurna;-)







Monday, July 8, 2013

Tips penyusuan susu ibu

Penyusuan susu ibu amat di galakkan di dalam Islam dan juga amat baik untuk kesihatan bayi dan ibu sendiri.Namun ramai di antara ibu yang keinginan asal untuk menyusu bayi sendiri akhirnya akur kerana factor kekurangan susu badan sendiri dan juga semangat yang lemah.

Ibu perlu memulakan penyusuan sebaik sahaja kelahiran bayi.Susu ibu akan keluar sedikit demi sedikit dan akhirnya akan melimpah sebaik sahaja bayi dilahirkan.Semasa ibu dalam pantang,badan ibu akan mula adjust dengan hormone yang dihasilkan.Kekerapan penyusuan akan membantu badan mengenal pasti bahawa hormone susu perlu dihasilkan dan akhirnya susu akan terhasil sendiri dengan banyak.



Di akui,penyusuan susu ibu memerlukan keazaman dan kesungguhan ibu sendiri untuk menyusu.Ini kerana,ibu perlu mempunyai sedikit sebanyak ilmu pengetahuan mengenai cara penyimpanan susu,cara pengendalian susu ibu,teknik memerah yang baik dan sebagainya.
Beberapa posisi yang boleh ibu amalkan semasa penyusuan adalah:

1) Posisi Mendukung
2) Posisi Mendakap Bersilang
3)Posisi Berbaring
4)Posisi Mendakap

Para ibu perlu memastikan teknik penyusuan dan pelekapan yang betul untuk memastikan puting ibu tidak mengalami sebarang luka/melecet dan bayi sendiri dapat menyusu dengan selesa.

Kekerapan penyusuan bagi bayi selepas lahir sehingga 6 bulan pertama adalah 8-12 kali sehari.Ibu perlu bergilir-gilir menyusukan kedua-dua belah payudara dan bukan hanya memilih payudara yang selesa sahaja.Kebiasaan bayi yang kenyang selepas penyusuan akan melepas putting ibu sendiri dan tidur dengan lena.

Ibu perlu menyendawakan bayi selepas sahaja selesai penyusuan bayi untuk mengelak bayi dari tersedak susu dan lebihan susu.

Ibu boleh melihat cara sendawakan bayi dari gambarajah di bawah.




Ada berbagai2 cara untuk menambahkan penghasilan susu badan, antaranya ialah :

1. Susukan bayi bila-bila masa dia berasa lapar : Lebih banyak bayi menyusu lebih banyak susu yang akan terhasil.

2. Susukan bayi pada kedua-dua belah payudara sehingga bayi itu sendiri yang melepaskan puting setelah dia kekenyangan. Ini akan meransang lebih banyak penghasilan susu.

3. Jarak antara penyusuan mestilah tidak melebihi 2 jam. Susukan sekerap yang boleh, berikan bayi peluang untuk menghisap dari payudara untuk merangsang penghasilan susu

4. Jangan lupa untuk berasa tenang sewaktu menyusukan bayi. Ini kerana perasaan tertekan atau kurang keyakinan tentang kemampuan untuk menyusukan bayi juga boleh menyebabkan susu berkurangan. Dapatkan rehat yang secukupnya.

5.Dinasihatkan tidak memberi bayi makanan lain selain daripada susu badan terlalu awal, seperti makanan tambahan, jus2, air masak atau buah buahan kepada bayi berumur kurang 6 bulan, kerana apabila baby mendapat makanan tambahan, bayi akan kurang menyusu dan ini sekaligus akan mengurangkan penghasilan susu pada ibu.

6. Penghasilan susu juga boleh terjejas akibat pemakanan. Bagi memastikan anda makan dengan betul, anda boleh melakukan perkara-perkara berikut:
• Ambil hidangan seimbang berpandukan Panduan Piramid Pemakanan.
• Banyakkan minum air (digalakkan air Kosong suam) sepanjang hari.
• Makan pelbagai jenis makanan yang kaya dengan nutrien.

7. Amalkan surah Al-Baqarah ayat 60 atau surah hujurat dan sapu di kedua belah payudara. Sambil menyusukan, sentiasalah usap rambut bayi, cium bayi.

Para ibu juga dinasihatkan untuk mengambilan pemakanan yang sihat dan lengkap dengan nutrien serta pengambilan air masak yang mencukupi.

Antara makanan yang mungkin dapat menambah penghasilan kuantiti susu adalah:
  • -          Sup lobak putih / lobak putih (buat air atau rebus)
  • -          Habbatus sauda
  • -          Madu
  • -          Longan kering – rebus air dan minum
  • -          Daun atau pucuk meranti masak lemak putih, tumis air atau goreng.
  • -          Oat – dijadikan minuman, biskut, bubur atau salutan pada makanan sebelum dimasak.
  • -          Barli – air atau bubur barli.
  • -          Pucuk manis – masak lemak bersama ubi keledek.
  • -          Pucuk pegaga – dijadikan ulam atau jus.
  • -          Daun kucai – goreng bersama tauge dengan tauhu dan tempe.
  • -          Air soya dan produk soya seperti tauhu, taufufa, tempe
  • -          Air Horlicks
  • -          Susu, produk tenusu dan pil kalsium (ibu menyusu akan menyalurkan kalsiumnya pd anak yang disusuinya. Ini akan menyebabkan ibu kurang kalsium. Jadi jangan ambil mudah dengan pengambilan kalsium ye)
  • -          Supplemen yang sesuai


Resepi enak yang boleh di cuba:

Blend 1 biji kurma+7 biji badam+21 biji kismis bersama 1 gelas susu segar.Jangan lupa berselawat dan baca YA MATIN (Maha sempurna kekuatannya )..Insyaallah semoga usaha yang berterusan dapat memperbanyakkan susu.

Yang penting ibu-ibu perlu berusaha dahulu,jangan awal-awal lagi dah suakan susu lembu kat mulut anak..Kesian kat anak yang masih kecil.Semoga kita menjadi ibu yang berilmu dan sentiasalah berdoa semoga rezeki susu ibu buat anak sentiasa adaJ




Sunday, July 7, 2013

Set Kecantikan Shaklee:kulit lebih berseri dan bertenaga

Dah dekat nak raya ni,mesti kaum wanita nak nampak cun dan berseri kan.Yang muka berjerawat dan kusam mesti risau.Lagi-lagi time raya nanti nak jumpa saudara-mara dan kawan-kawan.

Dah cantik bergaya dengan baju baru di hari raya,mesti muka pun nak nampak berseri dan cun betul tak?

Namun jangan sesekali anda lupa,kecantikan dalaman lebih penting untuk kulit kekal bertenaga dan berseri.


 Untuk kulit kelihatan segar dan berseri,saya sarankan anda mencuba set kecantikan shaklee yang terdiri daripada: B-complex,vitamin c,vitamin E dan (add on: ESP,GLA Complex)




B-Complex :juga terkenal dengan vitamin beauty yang mengandungi 8 kumpulan vitamin B yang dapat membantu kulit kekal sihat.Ia juga dapat membantu untuk mengawal stress yang membuatkan kita lebih tenang dan gembira.Stress juga salah satu punca yang menyebabkan kepada masalah serius muka berjerawat

Vitamin C : Vitamin yang berfungsi untuk melindungi antioksida.Pengambilan Vita C setiap hari dapat membantu anda mendapatkan kulit yang lebih cerah, melambatkan penuaan dan menyekat pembentukkan pigmentasi. Pigmen adalah penyebab utama pembentukan jeragat.

Vitamin E : Mengandungi vitamin E (d-alfa tokoferol) asli dari minyak sayuran. Ia juga mengandungi selenium yang melengkapi fungsi vitamin E.Bertindak meneutralkan radikal bebas serta mencegah proses penuaan daripada berlaku

ESP :  diperbuat daripada non-GMO (genetically modified organism) soya yang lengkap dengan 9 asid amino penting yang tidak boleh dihasilkan oleh badan. Sel kita diperbuat daripada protein dan ESP membantu untuk menghasilkan sel yang sihat, menggantikan sel kulit yang sudah mati serta membaiki struktur kulit semula.

GLA Complexmerupakan kombinasi minyak borage yang mengandungi asid gamma linolenik (GLA), asid linolenik (LA), minyak bunga matahari dan vitamin E. Menjadikan kulit lebih sihat dan berseri-seri




Jom kita baca dan lihat beberapa testimoni yang telah berjaya mendapatkan hasil kulit yang lebih cerah,berseri dan bertenaga











 Anda berminat : jom dapatkan set ini dengan harga lebih jimat dari pasaran

Sue ( ID 889806)

SMS/whatsap : 016 358 9018

email : sufiyah44@gmail.com

Tips pemilihan kosmetik yang betul

Jika di lihat pada lambakan kosmetik berada di pasaran,pelbagai jenis produk yang ada.Dari yang semurah RM4.50 sehingga ke harga ratusan..

Namun AWAS..jika anda tersalah pilih boleh menyebabkan kerosakan pada sel muka yang akhirnya menjadi lebih nipis dan kronik.Periksa bahan kandungan yang terkandung dalam krim atau pencuci muka yang anda pakai.Pastikan bebas dari bahan-bahan merbahaya seperti Hydroquinone dan Paraben yang boleh menyebabkan kanser kulit untuk kesan jangka masa panjang.


Apa itu Hydroquinone?

Hydroquinone is often used in skin bleaching products, mainly because it has been proven to help in making skin tone more even. However, there are certain dangers that have become associated with using a cream with Hydroquinone in it. Hydroquinone has been scientifically linked to several different health issues, the most dangerous being cancer.

Boleh baca details di sini: Bahaya Hydroquinone

Apa itu Paraben?

Parabens are the most widely used preservatives in cosmetic products. Chemically, parabens are esters of p-hydroxybenzoic acid. The most common parabens used in cosmetic products are methylparaben, propylparaben, and butylparaben. Typically, more than one paraben is used in a product, and they are often used in combination with other types of preservatives to provide preservation against a broad range of microorganisms. The use of mixtures of parabens allows the use of lower levels while increasing preservative activity.

Boleh baca details di sini:Paraben

Anda boleh mendapat maklumat lanjut bahaya bahan ini dari Biro Farmasi Kebangsaan Malaysia.Produk yang berdaftar dengan BPFK dan selamat digunakan akan mendapat Notification No.Jadi pastikan kosmetik yang anda gunakan mengandungi No Notification (NOT XXXXX).Anda boleh semak NOT ini di sini: Cek Produk Register


Sedikit tips untuk panduan anda bagi pemilihan yang kosmetik yang betul:

Kosmetik untuk kulit kering
Bagi wanita yang memiliki jenis kulit kering sebaiknya gunakan foundation jenis krim dan pastikan concealer yang Anda gunakan berbasis krim. Jenis kulit kering tidak disarankan menggunakan kosmetik yang formulanya bebas minyak sebab kosmetik tersebut akan mengendap pada gari-garis halus pada kulit wajah.
Riasan mata yang paling baik dilakukan dengan bedak bertekstur lembut atau krim eye shadow serta eyeliner seharusnya berupa shimmer pencil atau tipe matte. Yang tak kalah penting adalah gunakan lipstik dan lip glos yang bisa melembabkan bibir. Gunakan produk lipstik dan lip glos yang memiliki bahan-bahan vitamin E untuk memberikan kelembaban tambahan pada bibir.

Kulit Sensitif

Seseorang yang memiliki jenis kulit sensitif sebaiknya lebih berhati-hati dalam memilih kosmetik. Pilihlah kosmetik yang berlabel khusus kulit sensitif agar terhindar dari reaksi negatif bahan-bahan kosmetik yang mengandung pengawet dan pewarna dengan tingkat tinggi.

Kulit Kombinasi
Jenis kulit kombinasi mempunyai wilayah kering dan berminyak secara tidak merata, untuk itu penggunaan kosmetik juga harus menjadi perhatian lebih dengan memilih produk kosmetik untuk jenis kulit ini. Jenis kulit kombinasi bisa juga disebut jenis kulit normal yang memiliki siklus tertentu dari normal hingga berminyak.

Kulit Berminyak
Pada kulit berminyak sebaiknya gunakan kosmetik yang bebas kandungan minyak sebelum mengoleskan foundation tipe matte. Jangan gunakan kosmetik berbahan krim untuk eye shadow atau maskara serta pensil krim bibir.

Pembersih Kulit
Untuk membersihkan kulit dari kotoran, minyak, ataupun sisa kosmetik sebaiknya hindari pembersih kulit yang berminyak dan keras karena bisa menyebabkan iritasi. Pembersih yang mengandung air merupakan pembersih kulit yang baik terutama untuk wajah karena lebih lembut di kulit.

Sumber: doktersehat.com





Wednesday, July 3, 2013

Rawatan demam dari Rasulullah



Apa Petunjuk Rasulullah S.A.W Untuk Rawatan Demam? 

1- Daripada Ibn Abbas r.a, Nabi s.a.w bersabda:

Sesungguhnya demam adalah daripada percikan api neraka,kerana itu sejukkanlah badan yang demam itu dgn air. Atau baginda dengan kata lain adalah air zam-zam.
Bagaimana caranya? Begini, renjislah air kepada tubuh atau berendam di dalam air.

2- Daripada Anas bin Malik, Rasulullah s.a.w bersabda:
Apabila salah seorang daripada anda demam, hendaklah merenjiskan air sejuk ke atas tubuh badannya sebanyak tiga malam pada waktu sahur- 

3-Daripada hadis Nafi’ bin Jubir,katanya Rasulullah s.a.w bersabda:
Apabila salah seorang daripada anda demam, sesungguhnya demam itu adalah sebahagian daripada api neraka, hendaklah memadamkannya dengan air sejuk. Hendaklah berendam dalam sungai yang mengalir, mengadap aliran air selepas solat subuh dan sebelum naik matahari dan hendaklah membaca Basmalah. Hendaklah berendam selama tiga kali selama 3 hari. Jika tak sembuh cubalah sebanyak 5x, 7x atau 9x. Sesungguhnya ia tidak akan melebihi daripada 9x In syaa Allah..

4- Daripada Jabir r.a katanya:
Rasulullah s.a.w pernah menemui Ummu al-Sa’ib kerana melawatnya. Baginda bersabda:
“Kenapa anda menggigil? Jawabnya: Demam dan tidak ada keberkatan daripada Allah padanya. Sabda baginda s.a.w:
Jangan mencaci demam, kerana sesungguhnya ia menghapuskan kesalahan anak Adam, sebagaimana mesin penghembus api menghapuskan karat-karat pada besi.

Hadis Nabi s.a.w. Sebab itulah Nabi Muhammad s.a.w bersabda yang maksudnya: 
“Setiap penyakit itu ada penawarnya kecuali mati”.