Mar 1, 2013

Vitamin untuk pelajarAdik-adik yang tengah study atau tengah duduki exam perlu banyak tenaga untuk mengulangkaji pelajaran,membuat assignment,dan pastinya berjaga hampir setiap malam apabila menjelang peperiksaan..

Selain pengambilan makanan berkhasiat dan cara hidup yang sihat,vitamin juga dapat membantu adik-adik kekal cergas dan bertenaga semasa belajar dan tidak mengantuk ketika dalam kelas..

Apatah lagi jika kelas petang2 or selepas je lunch,mata mula la kuyu..nampak bintang2 berkerlipan je wajah pensyarah kat depan tu..hehe..

Antara vitamin yang sesuai untuk di ambil oleh adik-adik:-

1. Mealshakes - Sangat bagus sebagai sarapan pagi kerana ia mengandungi nutrien lengkap untuk memberi khasiat kepada anak anda.

2. Omega Guard - Bagus untuk perkembangan minda dan juga penumpuan yang lebih berkesan

3. Vitalea Children - Multivitamin dan mineral yang perlu untuk badan bertenaga dan cergas

4. Vitamin B Complex -Sangat penting dalam membantu memetabolismekan karbohidrat, lemak & protein, Anti stress (sebagai penenang), Membantu meninggikan sistem pertahanan badan, menukarkan makanan (glukos) kepada tenaga dan membantu pelajar berfikiran positif sentiasa(mood baik). So, bila kurangnya stress dan mood happy, secara automatik pemikiran & daya menumpuan akan lebih baik.

5.  Lecithin mengandungi choline which is essential in the proper functioning of the brain. Lecithin meningkatkan bekalan cholin dan acethylcholine. Acethylcholine penting untuk fungsi otak - berfikir, ingatan, konsentrasi, menentukan kita berdiri, berlari, makan, bercakap, tidur, penghadaman,etc.Acethylcholine merupakan sejenis neurotransmitter yang terlibat dalam penerimaan, penyimpanan dan penghantaran maklumat yang betul ke otak. Jika bekalannya cukup, maka fungsi-fungsi ini dapat dilakukan.


Selain itu,pelajari teknik-teknik berkesan semasa study membantu pelajar lebih Berjaya..Antaranya adalah TEKNIK SQ3R yang boleh di aplikasi oleh pelajar semasa membaca buku dan mengulangkaji pelajaran..

S - Survey (Kaji) - Mengumpul maklumat yang diperlukan supaya anda boleh fokus kepada apa yang dibaca dan fikirkan apa yang mahu dicapai melalui pembacaan.
Q - Question (Soal) - Menyoal diri sendiri untuk membantu minda anda fokus kepada apa yang sedang anda lakukan.
R - Read (Baca) - Baca untuk mengisi maklumat ke dalam struktur pengetahuan yang telah anda bina melalui langkah S dan Q.
R - Recite (Lafazkan semula) - Melatih minda anda supaya fokus dan belajar sambil membaca.
R - Review (Ulang) - Menyusun maklumat yang anda telah perolehi di dalam minda dan mula proses untuk mengingatinya.Berminat untuk mendapatkan vitamin di atas?

Hubungi saya untuk harga terbaik!!

Suhaila Johar
sufiyah44@ gmail.com
012 6328345

No comments:

Post a Comment